Regija
U SUBOTU SE OTKRIVA KIPA BANA ŠOKČEVIĆA

Ivan Kujundžić: I mi kao ban ne smijemo savijati kičmu
Objavljeno 7. rujna, 2018.
VINKOVCI - U središtu Vinkovaca, u parku na Trgu bana Josipa Šokčevića obavljaju se posljednje pripreme za postavljanje kipa bana Šokčevića, čije je otkrivanje najavljeno za subotu, 15. rujna, jednom od udarnih dana 53. Vinkovačkih jeseni. Autor banova kipa u nadnaravnoj veličini od 2,30 metara, zagrebački je akademski kipar Ivan Kujundžić, koji je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao u klasi istaknutog hrvatskog kipara Stanka Jančića. Ivan Kujundžić boravio je u Vinkovcima i složio se da spomenik banu bude postavljen na ulazu u središnji vinkovački park uz secesijsku zgradu, u Vinkovcima poznatu kao Brodska imovna općina, gdje je nekada davno bila uprava šuma za ovaj dio tadašnje Monarhije, a sada je tu vinkovačka uprava Hrvatskih šuma. Već godinama Hrvatski sokol traži i predlaže postavljanje spomenika banu Šokčeviću zbog njegova značenja u povijesti hrvatskog naroda te stoga što je on jedini ban rođen u Vinkovcima. Podsjetimo, banovi posmrtni ostaci, na inicijativu Hrvatskog sokola, preneseni su u svibnju 2002. godine s bečkog groblja na vinkovačko, u kapelicu sv. Marije Magdalene, gdje je pokopana i njegova majka Elizabeta koja ju je i dala sagraditi.
Autor banova spomenika, kipar Ivan Kujundžić, kaže kako je sve spremno i za koji dan banov brončani spomenik dolazi u Vinkovce gdje će biti svečano otkriven u sklopu 53. Vinkovačkih jeseni. Kujundžić kaže kako je dugo sazrijevala ideja o spomeniku banu Šokčeviću, a prvu je skicu načinio 2006. na inicijativu Hrvatskog sokola i prijatelja Vinkovaca, Luje Medvidovića, osječkog odvjetnika i autora 19 pjesničkih zbirki, ubijenog prije pet godina u svom uredu.
- O spomeniku sam razgovarao i s vinkovačkim gradonačelnikom Ivanom Bosančićem, koji je bio jako zainteresiran i "gurao" je projekt. Brončani spomenik banu Šokčeviću radio sam godinu dana i tijekom rada sam malo odstupio od prvotne skice i načinio neke izmjene zbog protoka vremena. Pri izradi spomen-kipa asistirao mi je moj sin Lucijan, mladi kipar i kiparska nada. Drago mi je da će spomenik biti postavljen u parku na elipsastom prostoru prema mojoj ideji, okruženom baroknim građevinama i ispred secesijske zgrade, kao što sam zamislio i izradio idejni projekt mjesta gdje će postament s banovim kipom biti postavljen. Ornamentika na banu u tadašnjoj odori s vojničkim ukrasima, tokama i gajtanima oslikava duh secesije koja ga okružuje. Bana sam prikazao odvažnim, kao što je i bio kada je odbio nazočiti inaugiracija cara Josipa jer se nije slagao s njegovom politikom prema hrvatskim zemljama. Njegov pogled uperen je prema središtu Hrvatske, htio sam istaknuti njegov ponos, nesavijanje kičme, držanje uzdignuta čela, i to je moja poruka kako takvi moramo biti mi danas, pred europskim moćnicima kada se Slavonija suši od odlazaka i moguće je da će ostati pusta. Zato nam je i danas važan banov stav - objašnjava Ivan Kujundžić, rođen 1968. u Imotskom, autor stotinjak kiparskih djela na otvorenim prostorima i isto toliko u crkvama. M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana