Regija
EDUKACIJA I OBRAZOVANJE JE PRIORITET ORAHOVICE

Svim osnovnoškolcima s područja grada školski udžbenici
Objavljeno 7. rujna, 2018.
ORAHOVICA - Grad Orahovica početkom je školske godine znatno pomogao svim uzrastima djece i mladih, od vrtića do studija kako bi lakše prošli kroz novu radnu godinu. Gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin kaže kako je ulaganje u djecu u i obrazovanje jedna od najvažnijih segmenata rada gradske vlasti.
- Unatrag nekoliko mjeseci, u suradnji s dječjim vrtićem i civilnim udrugama, dogovarali smo i od ove godine uključili djecu s teškoćama u razvoju u rad vrtića. U planu aktualne gradske vlasti je prijaviti projekt vrijedan oko 8,6 milijuna kuna na natječaj Ministarstva poljoprivrede za daljnju adaptaciju i uređenje vrtića jer od ove godine upisan je najveći broj djece do sada, u sedam odgojnih skupina primljeno je 131 dijete i od ove godine imamo dvije jasličke skupine. Sukladno svemu tome, zaposlena su dva nova odgojitelja i asistenta – kaže Petin čija je želja da sva djeca imaju jednake uvjete za školovanje pa je tako donesena odluka o nabavi i dodjeli školskih udžbenika za školsku godinu 2018./2019., svim osnovnoškolcima koji imaju prebivalište na području grada Orahovice uključujući i sva prigradska naselja.
- Nakon osiguravanja besplatnih udžbenika i radnih bilježnica iz gradskog proračuna, financiramo i nabavu higijenskog materijala (toaletnog papira, ubrusa i sapuna) za osnovnu i srednju školu, čime su svim učenicima i nastavnicima omogućene uredne sanitarne prostorije i sve potrebno za higijenu. U suradnji sa školom, nabavili smo i potrebne knjige za školsku lektiru, kako bi učenici imali dovoljno knjiga na raspolaganju. Od ove školske godine, učenici srednjih škola, putnici, ponovo imaju sufinanciran prijevoz. Tim činom pomoći ćemo roditeljima čija se djeca školuju u Našicama i Slatini te učenicima koji žive u prigradskim naseljima, a školuju se u Orahovici. Vlada RH prijevoz učenika sufinancira u iznosu od 75 posto cijene karte, ovisno o udaljenosti od mjesta prebivališta do mjesta u kojemu se učenik školuje, što znači da se iznos od 75 posto ne odnosi na osnovnu cijenu prijevoza. Grad Orahovica sufinancira 25 posto osnovne cijene prijevoza, što znači da će udio kojeg plaćaju roditelji biti minimalan – kaže Petin
Gradska vlast se od ove školske i akademske godine odlučila za stipendije, koje su povoljnije, jer su korisnici u obvezi vraćanja jedino ako fakultet ne završe redovno.
- Mjesečni iznos stipendija je 300 kuna za učenike i 700 kuna za studente. Stipendije su samo jedna od mjera koje Grad poduzima u razvoju obrazovanja, ali i gospodarstva jer povezivanjem obrazovanja i gospodarstvenika ostvarili bi uvjete za ostanak mladih ljudi u gradu – zaključuje Petin te dodaje kako je Grad zbog upisa sve većeg broja djece u glazbenu školu, omogućio da se jedan dio malih glazbenika obučava u novom prostoru, u zgradi nekadašnjeg općinskog suda.
Vladimir Grgurić
Ana-Marija Petin

gradonačelnica

Učenici putnici ponovo imaju sufinanciran prijevoz. Tako ćemo pomoći roditeljima čija se djeca školuju u Našicama i Slatini te učenicima koji žive u prigradskim naseljima, a školuju se u Orahovici
Tržena zanimanja
Grad je inicirao i sastanak učenika osmih razreda osnovnih škola iz Orahovice, Čačinaca, Zdenaca i Mikleuša i njihovih roditelja s gospodarstvenicima sa šireg orahovačkog područja, sve u cilju predstavljanja proizvodnje i planova razvoja, a sukladno tome i potrebi za obrazovanim kadrovima. Time su učenici i roditelji stekli saznanja kakve mogućnosti pruža određeno zanimanje i koja su zanimanja najtraženija.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI I USTANOVE JEDNO - HRVATSKA POŠTA DRUGO

HP: Manja kašnjenja, i to samo zbog nejasnih adresa

2

IZ ŠRU-A DUNAV PORUČUJU POSJETITELJIMA

Otvorena sezona na Vukovarskoj adi: Zabavite se, ali i čuvajte prirodu

3

ZA BOLJITAK MALIH SELA

Đeletovci izabrani za seosku
prijestolnicu županije u 2019.