Ekonomija
PRIPREME ZA DANE MEDA 2018.

Hrvatski je med iznimne kvalitete
Objavljeno 7. rujna, 2018.
U HGK Županijskoj komori Virovitica, održan je sastanak predstavnika Organizacijskog odbora gospodarske manifestacije Dani meda Hrvatske 2018. s predsjednikom Hrvatskog pčelarskog saveza Željkom Vrbosom i direktorom HGK Županijske komore Virovitica Milanom Vanđurom.
U ime Organizacijskog odbora sastanku su prisustvovali tajnik Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u HGK Županijskoj komori Osijek i član Organizacijskog odbora Zvonimir Pajnić.
Teme razgovora bile su pripreme i organizacijsko-tehničke aktivnosti manifestacije Dana meda Hrvatske 2018., koja će se održati od 5. do 7. listopada 2018. godine u Osijeku, a u sklopu koje će biti organizirano 23. ocjenjivanje kvalitetnih sortnih vrsta meda iz cijele Hrvatske, 17. ocjenjivanje pakovina meda i proizvoda na bazi meda te 14. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda. Razgovaralo se i o aktualnom stanju u pčelarstvu, kao što je dosljednija primjena Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse, koja je osobito istaknuta u pčelarstvu.
- Očekujemo niz informacija iz programa ruralnog razvoja, gdje bi pčelarstvo imalo intenzivniji razvoj u sljedećem razdoblju te na koji način dalje prodavati med i ostale pčelinje proizvode, jer današnji sustav prodaje i enorman nekontrolirani uvoz, štete pčelarstvu Hrvatske – rekao je Željko Vrbos te naglasio kako pčelarstvo i proizvodnja meda trebaju imati status kao u ostalim zemljama EU-a. V.Grgurić
Obvezna oznaka zemlje podrijetla
Na sastanku je rečeno kako je najveći problem u proizvodnji i plasmanu meda enorman uvoz meda upitne kvalitete, iako se u Hrvatskoj proizvode dovoljne količine kvalitetnog meda. Od 1. siječnja 2019. na deklaraciji će morati biti jasno naznačena zemlja podrijetla. Na području Virovitičko-podravske županije iznimno je razvijeno pčelarstvo, koje će se predstaviti na 8. Agroexpu, sajmu agroproizvoda i opreme, 22. rujna u Virovitici, u okviru kojega će se održati 13. županijsko ocjenjivanje i sajam meda i 10. međunarodno ocjenjivanje meda.