Ekonomija
NOVA AKVIZICIJA NA ISTOKU SLAVONIJE

Pervanovo iz Švedske preuzelo otočki Furnir
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Cilj novog vlasnika je u budućnosti u prvoj fazi podići kapacitet na 15 milijuna kvadrata furnira, a poslije i 20 milijuna

Akvizicijom tvornice Furnir Otok, Pervanovo grupa dobiva pouzdanog partnera u razvoju svoje linije inovativnih podnih obloga. Tvrtka Furnir Otok primjer je uspješnog greenfield ulaganja u proizvodnju drvnih proizvoda. Osnovana je 2006. i u sljedećim je godinama brižno planirana, projektirana i izvedena te je jedna od najsuvremenijih tvornica rezanog furnira u Europi. Također, zaželio bih dobrodošlicu novim vlasnicima, zahvalio svim djelatnicima na dosadašnjoj suradnji i trudu, a sa sigurnošću mogu reći da će sinergija svih tvrtki u sastavu Pervanovo grupe dati Furnir Otoku priliku za veći rast i snažnije pozicioniranje na tržištu.Rekao je to u povodu preuzimanja otočkog Furnira od strane tvrtke Pervanovo, švedskog poduzetnika hrvatskih korijena Darka Pervana, Jozo Jović, osnivač i dosadašnji vlasnik Furnir Otoka d.o.o. Dogovor dviju strana postignut je prošlog tjedna, a završetak preuzimanja planiran je do kraja rujna. Vrijednost akvizicije nije objavljena, ali u Pervanovu pojašnjavaju kako je to "dio investicijskog ciklusa Pervanovo grupe u kojemu u prvoj fazi, do 2021., planiraju uložiti ukupno 180 milijuna eura, od čega oko dvije trećine u Hrvatsku gdje imaju tri tvornice - u Ogulinu, Bjelovaru i sada u Otoku. Kako navode u Pervanovu, "cilj akvizicije je osigurati dovoljne količine visokovrijednog furnira za rastuću proizvodnju novih podnih obloga Woodura" (Woodura je proizvodni proces patentiran i razvijen od strane sestrinske tvrtke Valinge Innovation AB), a furnir je najvažnija sirovina u proizvodnji podova Woodura.

Najmodernija tvornica

Furnir Otok jedna je od najmodernijih tvornica furnira u Europi poznata po iznimnoj kvaliteti proizvoda kojim opskrbljuje većinom proizvođače namještaja u Europi. Proizvodnja je započela 2011. i trenutačno je oko 7,5 milijuna četvornih metara furnira godišnje, kažu u Pervanovu i dodaju kako je cilj u bliskoj budućnosti u prvoj fazi podići kapacitet na 15 milijuna kvadrata, a u drugoj fazi investirati u još jednu liniju vertikalnog noža koja će omogućiti kapacitet od 20 milijuna kvadratnih metara. Dodatne količine upotrijebit će u proizvodnji Woodura podova. Napominju kako će investirati i u novi pogon spajanja furnira u dimenzijama 2,1 x 2,4 metra tehnologijom koja će omogućiti proizvodnju podova Woodura u sofisticiranoj kontinuiranoj preši.
Furnir Otok d.o.o. preimenovat će se u Bjelin Otok d.o.o. i nesmetano nastaviti opskrbom furnira postojeće partnere.
- Iako još nemam službenu informaciju o preuzimanju otočkog Furnira, radujem se što je u Otok došao ovako značajan investitor i poduzetnik jer je poželjan investitor. Kada je prije par godina neuspjehom završio njegov pokušaj da pogon otvori u Vukovaru jer su uvjeti bili neprihvatljivi, napisao sam pismo Darku Pervanu i pozvao ga u Otok.
Povećana potražnja

Sve što znam o ovom poduzetniku je pozitivno, kao i o, sada već bivšem, vlasniku koji je proizvodnju u Furniru podigao na visoku razinu. Možemo svi u Otoku biti zadovoljni jer smo dobili investitora koji se samo može poželjeti i nadam se da će zadovoljno biti i 120 zaposlenika - kaže gradonačelnik Otoka Josip Šarić i dodaje kako će pozvati vlasnika kako bi iz prve ruke čuo o planovima s otočkim pogonom.
Plan Pervanovo grupe je postati najveći proizvođač hrastovog furnira u Europi za primjenu u proizvodnji podova i furnirom će poglavito opskrbljivati tvornice Woodure unutar grupe u Švedskoj i Hrvatskoj, ali dio će plasirati i partnerima.
- Industrija podnih obloga mora uvesti nove proizvodne procese i za okoliš prihvatljive tehnologije koje koriste manje količine hrasta, a koji postaje sve manje dostupan na tržištu, naravno, zbog svoje biološke ograničenosti, ali i povećane potražnje. Od jednake količine hrasta dobivamo 10 puta više podova Woodura nego troslojnog parketa, a 33 puta više od tradicionalnog masivnog parketa - pojašnjava novi vlasnik Furnira, odnosno Bjelin Otoka d.o.o.
Miroslav Flego
Zapošljava 830 radnika u Hrvatskoj
Tvornice u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku također će biti komplementarne, a proizvodnjom parketa, lamela za troslojni parket, peleta, briketa, masivnih ploča te furnira za podove i namještaj dobit će najveći stupanj iskorištenja sirovine hrasta.

Pervanovo grupa je 2004. krenula investirati u Hrvatsku preko svoje krovne tvrtke za Hrvatsku Pervanovo d.o.o. sa sjedištem u Dubrovniku. Do sada je uložila više od milijardu kuna u turizam, nekretnine i drvoprerađivačku industriju te nakon akvizicije Furnir Otoka d.o.o. zapošljava 830 osoba u Hrvatskoj.
Najčitanije iz rubrike