Kultura
4. DAN FESTIVALA SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI 2018.

Emotivno i duhovito razotkrivanje Hassena Khemirija
Objavljeno 7. rujna, 2018.
ZAGREB - Četvrti dan Festivala svjetske književnosti otvorili su učenici srednje škole na Književnoj matineji s Damirom Karakašem. Potom su novinari održali poučnu radionicu za srednjoškolce. Novinar i književni kritičar Srđan Sandić razotkrio je jednu od naših najnagrađivanijih i najprevođenijih spisateljica Dortu Jagić, a razgovaralo se o upotrebi jezika i igranju njime, osobnom iskustvu s bolešću i poeziji.
Uz književnu kritičarku Jagnu Pogačnik, o svojim književnostima govorile su generacijski bliske Gabriela Babnik i Tea Tulić, a prikazan je i film Lordana Zafranovića Večernja zvona iz 1986. Uvod u kasnovečernji program bilo je emotivno i duhovito Razotkrivanje Jonasa Hassena Khemirija s Andrijom Škarom, koje je budno pratila prepuna dvorana u kojoj se tražilo mjesto više. Os razgovora bila je Khemirijeva posljednja knjiga Sve čega se ne sjećam, u kojoj piše o pouzdanosti sjećanja i načinu nošenja s gubitkom bliske osobe, no bilo je riječi i o tretiranju imigranata te političkoj stanju u Švedskoj.

Nakon dvadesetak godina, prvi put u Hrvatskoj, uz Lejlu Kalamujić i Igora Štiksa, nastupila je cijenjena filozofkinja i indologinja Rada Iveković. Tribina je otvorila za današnje društvo mnoga važna pitanja, poput odnosa partikularnog i univerzalnog, ponajprije unutar književne i prevoditeljske sfere, uloge (ženskog) subjekta u društvu i književnosti, prava na priču i raspodjelu i prisvajanje moći, a sve uz moderaciju Maše Grdešić. U istom terminu održan je koncert ženskog džez-benda Gungule u Kulturnom centru Mesnička. U Splitu su inspirativan razgovor o slobodi govora i poeziji vodili Francesca Cricelli i Thiago Ponce de Moraes, a potom je prikazan Zafranovićev film Gosti i radnici. N.Vek.
U Splitu Antonio Ortuño
U Splitu je na Literarnoj ćakuli gostovao meksički pisac Antonio Ortuño, a filmska večer donijela je Muke po Mati. U Zagrebu su učenici sat lektire proveli s Julijanom Matanović, a zatim su se okušali kao novinari. Na Dvostrukom portretu predstavili su se Polona Glavan i Alojz Majetić te Slavenka Drakulić i András Forgách. Najprevođenijeg bugarskog pisca Georgija Gospodinova razotkrio je Miroslav Mićanović. Iskustvo Pessoe predstavilo je brazilske pjesnike u Kulturnom centru Mesnička.
Možda ste propustili...