TvObzor
NATIONAL GEOGRAPHIC

Drugi svjetski rat: Pakao pod morem
Objavljeno 7. rujna, 2018.

Druga sezona serijala "Drugi svjetski rat: Pakao pod morem" počinje se prikazivati u četvrtak, 13. rujna u 21.55 na National Geographicu. Serija je inspirirana istinitim događajima prema kojima je i napravljena rekonstrukcija nevjerojatnih podmorskih bitaka Drugog svjetskog i hladnog rata.


U prvoj sezoni serijala gledatelji su mogli pogledati teška nastojanja Saveznika da dođu do pobjede nad silama Osovine. Napad na Pearl Harbor izazvao je kaos, a Nijemci su bili odlučni u svojoj namjeri da kaos pretvore u svoju prednost. Reinhard Hardegen poveo je najambiciozniji napad na luku New Yorka. U siječnju 1943. godine američke podmorničke ratne snage borile su se za prednost u južnom Pacifiku. Dudley "Mush" Morton bio je zapovjednik podmornice „Wahoo“ i odlučan u svojoj namjeri da prednost i ostvari. Nešto kasnije, u prosincu iste godine, kapetan Richard Hetherington podmornicom USS Tang krenuo je na japansko brodovlje. Podmornica je uspjela potopiti čak 17 brodova.

Druga sezona serijala "Drugi svjetski rat: Pakao pod morem" nastavlja prikazivanje nevjerojatnih, tajnih podmorskih bitki. Saveznički udari na sile Osovine prikazani su kroz bitku u Guadalcanalu, nevjerojatne uspjehe njemačke podmornice koja se unatoč napadima iz zraka i mora uspjela vratiti u svoju luku te ambiciozni plan američkog zapovjednika Eugena Fluckeyja. Tijekom patrole zapovjednik Fluckey odlučio je potopiti 15 brodova i ujedno uništiti i kopnene ciljeve na japanskoj obali. Uz bitke Drugog svjetskog rata u seriji će se rekonstruirati i "šahovska igra" između supersila SAD-a i SSSR-a u hladnom ratu.
Nikola Kučar