TvObzor
SERIJA MANIAC

Kako bez ikakvih komplikacija trajno riješiti sve probleme
Objavljeno 7. rujna, 2018.

Točno dvije i pol godine prošle su otkako se serija Maniac počela spominjati na stranim portalima. U ožujku 2016. je, naime, objavljeno kako producentska kompanija Paramouns Television kreće u proces produkcije crne komedije temeljene na istoimenoj norveškoj seriji iz 2014. godine. Nedugo zatim, Netflix je naručio kompletnu prvu sezonu od deset nastavaka. Prošlo je neko vrijeme dok su se pronašli scenaristi i glumci. Kao što je i uobičajeno, potraga za glumcima trajala je najduže; najintenzivnije se na angažiranju glavne glumačke postave radilo tijekom 2017. godine, a onda su se polako priključivali i sporedni glumci. Snimanja su počela sredinom kolovoza 2017. i zaključena su do kraja studenoga iste godine. Tek je krajem srpnja ove godine odlučeno da će se serija postati dostupna za streaming 21. rujna, kad je objavljen i prvi foršpan.


Smještena u svijet, donekle, poput našeg, u vrijeme slično našem, serija Maniac pripovijeda priču o Annie Landsberg (oskarovka Emma Stone) i Owenu Milgrimu (Jonah Hill), dvoje stranaca koji volontiraju za eksperimentalni farmaceutski pokus koji obećava “bez ikakvih komplikacija ili nuspojava, riješiti trajno sve njihove probleme”. Annie je nezadovoljna, besciljna i fiksirana na loš odnos s majkom i sestrom. Owen je peti sin iz bogate obitelji, koji se cijeli život bori s osporavanom dijagnozom shizofrenije. Ni jednom ni drugom život nije ispao kako spada, pa ih obećanje novog, radikalnog farmaceutskog tretmana – niz lijekova koje je osmislio dr. James K. Mantleray (Justin Theroux), a koji obećavaju da mogu popraviti bilo što što nije u redu s umom, od mentalne bolesti do slomljenog srca – privlači zajedno s još deset stranaca, na trodnevna testiranja koja bi trebala riješiti sve njihove probleme zauvijek, i to bez ikakvih neželjenih posljedica. Stvari, naravno, neće ići baš prema planu...
U prvim scenama foršpana, Annie i Owen sjede za dugim stolom u bijeloj sobi, gdje se međusobno promatraju i ne govore ništa, dok glas govori “Nema razloga vjerovati kako se ništa ne može promijeniti oko vas – um možemo popraviti i riješiti”. Jedini pokret dolazi od promjena kutova kamera, kao i niza treperavih, obojenih svjetla koje trepeću po njihovim licima, što bi trebalo stvoriti dojam neugode.
Glavne uloge tumače Emma Stone (La-La Land), Jonah Hill (Vuk s Wall Streeta), Justin Theroux (Preostali), Sally Field (Braća i sestre), Julia Garner (Ozark), Gabriel Byrne (Na terapiji) i Jemima Kirke (Djevojke). Cary Fukunaga (Pravi detektiv) režirao je svih deset epizoda prve sezone.
Adrian ANDREJEK
ŽANR: crna komedija

AUTOR: Patrick Somerville

ULOGE: Emma Stone, Jonah Hill, Justin Theroux, Sally Field

MREŽA: Netflix

DATUM: 21.9.

EPIZODA: 10