Sport
U NEDJELJU BICIKLIRANJE DO ZLATNE GREDE

Samo dvije želje - da vrijeme posluži i svi dođu do cilja
Objavljeno 6. rujna, 2018.

Savez sportske rekreacije Osječko-baranjske županije u suradnji s Hrvatskim savezom sportske rekreacije i Športskom županijskom zajednicom 9. rujna organizira 13. Hrvatski festival biciklističke rekreacije (FEBIRE).


FEBIRE je sjajna priča koja je napokon stigla na istok Hrvatske, u kratkom opisu to je sportsko-rekreacijski i turističko-kulturni projekt namijenjen svim generacijama, od 7 do 77 godina, pa i više. Cilj mu je proširiti svijest o važnosti kretanja i zdravog života, potaknuti djecu, mlade i odrasle na bavljenje sportom, rekreacijskim biciklizmom te upotrebu bicikla u svakodnevnom životu. Usto, želja je dovesti ljude iz cijele Hrvatske i šire u idilu Baranje, ne samo kako bi biciklirali nego i kako bi uživali u blagodatima toga kraja te nekoliko dana ostali i upoznali sve bogatiju turističku ponudu istočnog dijela države.
Savez sportske rekreacije Osječko-baranjske županije biciklijadu je dobio za sljedeće četiri godine, a 9. rujna prvo je izdanje utrke.
- Ovo nam je prvi festival, a želja nam je pokazati se odličnim domaćinom te da nam, kad se nađemo za četiri godine, biciklisti i dalje dolaze, i to u sve većem broju - poručio je Dubravko Ižaković, glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije.
Glavni događaj još nije održan, a organizatori su već naišli na prepreke. Nisu bile financijske ili tehničke, nego se u sve umiješala "viša sila". No ni tada odustajanje nije bilo opcija. Naime, festival biciklističke rekreacije trebao se održati u lipnju, ali su kiša i loše vrijeme potpuno pokvarili i odgodili biciklijadu po Slavoniji i Baranji, pa je utrka prolongirana za 9. rujna. Uz nadu kako će vremenske prilike ovaj put biti naklonjene biciklistima. I da će svi koji krenu sa starta u Osijeku, Belišću ili Belom Manastiru stići do cilja u Zlatnoj Gredi. Nakon što se utrka završi, u Zlatnoj Gredi je zabavni program i besplatan ručak za sve sudionike. I zato nedjeljnu utrku svatko tko voli zdrav život boravak u prirodi i bicikliranje ne bi trebao propustiti. I. Liović
START U TRI GRADA
Start biciklista rekreativaca 9. rujna bit će u tri grada - Osijeku, Belišću i Belom Manastiru, a svima je cilj u baranjskoj Zlatnoj Gredi. Neki će pedalirati dužom rutom, oni iz Osijeka i Belog Manastira 30 km, oni iz Belišća čak 55, ali bit će okrjepnih postaja i zabavnog programa uz stazu pa ni kilometri od starta do cilja valjda neće biti neki problem. A nakon što svi zajedno dođu u Zlatnu Gredu, slijedi zabava, druženje i zajednički ručak. Za povratak će biti organiziran autobusni prijevoz.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike