Novosti
REFERENDUM

Počela provjera potpisa
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) počela je provjeru potpisa skupljenih za raspisivanje referenduma na poticaj građanskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", a rezultati se očekuju za 45 dana, rečeno je konferenciju za novinare Ministarstva uprave u srijedu.
APIS IT, koji se inače bavi registrima poput biračkog, provjerit će valjanost svakog potpisa, što uključuje OIB, slaže li se on s imenom i prezimenom glasača, postoji li vlastoručni potpis osobe i je li osoba u registru birača, rečeno je. Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je da su sastav povjerenstva i kontrolirani uvjeti sigurnih soba APIS IT, u kojima se čuvaju i provjeravaju potpisi, jamstvo transparentnosti i demokratičnosti postupka te dodao da zbog toga nisu dopustili da u procesu sudjeluju ni oni koji podržavaju referendum ni druga strana. Predviđena vrijednost ugovora za taj posao je oko milijun kuna bez PDV-a, odnosno 0,85 kuna bez PDV-a po potpisu.
Vlada je na sjednici 2. kolovoza donijela zaključak kojim se Ministarstvo uprave zadužuje za koordinaciju aktivnosti vezanih uz provjeru broja i vjerodostojnost potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnih referenduma građanskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", rečeno je. Od tada je prošao postupak javne nabave te je ministar Kuščević imenovao sedmeročlano povjerenstvo, u kojem su četiri službenika Ministarstva uprave, dva službenika Ministarstva unutarnjih poslova i jedan djelatnik Agencije za zaštitu osobnih podataka.
Osvrnuvši se na kritike koje su dolazile iz "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", Kuščević je izjavio da ne bi upotrijebio teže izraze, nego da bi samo rekao kako nije primjereno sumnjati u transparentnost i zakonitost državne uprave. GI "Narod odlučuje" više je puta zatražila da joj se omogući promatranje provjere potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, a da se provjera potpisa povjeri Državnome izbornom povjerenstvu. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJGORI REZULTATI U 10 GODINA

Na maturi dosad najmanje učenika, a nikad više jedinica

2

SUĐENJE U SLUČAJEVIMA “GARAŽA” I “SELOTEJP”

Svjedok nije čuo da je Glavaš zapovjedio ubojstva

3

NAJAVA IZ VLADE NA KONFERENCIJI O DEMOGRAFIJI

Do kraja srpnja nove mjere za manje oporezivanje rada