Novosti
ZA DESET DANA U REMETINCU?

Todorić pokušava iskoristiti zadnju priliku da izbjegne izručenje RH
Objavljeno 6. rujna, 2018.

Vezani članci

PODNESAK TRGOVAČKOM SUDU

Agrokor za odbijanje žalbi na nagodbu

Osnivač Agrokora Ivica Todorić pokušat će u četvrtak uvjeriti Visoki sud u Londonu, koji mu je krajem srpnja odbio žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, da promijeni mišljenje, što mu je posljednja prilika da izbjegne izručenje. Visoki je sud 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja, prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj. Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je od suda zatražio još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je sazvano za 6. rujna. Ako Todorić ne uspije uvjeriti sud u svoje argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna.
Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši ni jedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona. Todorićeva je obrana svjedočenjem dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice. "Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, jer on čini 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom", stoji u obrazloženju presude sutkinje Arbuthnot. Ako Visoki sud i nakon saslušanja odbije Todorićeve argumente, odluka o izručenju postaje pravomoćna i njegovo se izručenje prepušta policijama Velike Britanije i Hrvatske, koje se trebaju dogovoriti o pojedinostima postupka predaje. Rok za izručenje je deset dana od dana pravomoćnosti, a taj se rok može produžiti na 10 dana ako iskrsnu neki problemi. Postoji još jedna mogućnost za odgodu izručenja, a to je da se Todorić pozove na zdravstvene probleme, čime bi samo kupio nešto vremena, ali izručenje ne bi mogao izbjeći. Todorić je uhićen 7. studenoga lani u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, na temelju europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog je dana pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.
Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude, te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Prije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.
Todorić je odmah nakon prvostupanjske presude rekao da će se boriti protiv izručenja Hrvatskoj, ali i najavio skori dolazak u Hrvatsku, "koji će sve iznenaditi". Slično je rekao i prošlog tjedna u intervjuu Novoj TV, kazavši da će se vratiti dobrovoljno kada obavi sve pripreme potrebne za povratak, ali je odbio precizirati kada će to biti. Dođe li do izručenja, Todorić će odmah biti sproveden u Okružni zatvor u Remetincu na temelju lanjske odluke zagrebačkog Županijskog suda zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Todorićeva se obrana žalila na odluku o pritvoru od 30 dana tijekom istrage, ali ta žalba nije ni razmatrana jer je Todorić bio u bijegu. Tek kada dođe u Remetinac, sud će odlučivati ostaje li u pritvoru ili će se moći braniti sa slobode uz jamčevinu.H
Bošnjaković vjeruje u brzo izručenje
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je ocijenio da očekuje izručenje odbjeglog osnivača Agrokora Ivice Todorića, jer cijeli postupak koji se vodi u Londonu ide prema izručenju. Kazao je i da je, ako dođe do izručenja, samo stvar tehnike kako to ostvariti između hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova i nadležnih britanskih službi te kako vjeruje da bi taj postupak potrajao deset do dvadeset dana.
Možda ste propustili...

ZBOG DJELA “PROTIV RAČUNALNIH SUSTAVA”

Milijan Brkić dobio kaznenu prijavu

PROJEKT “ZLATNA OBALA HRVATSKE’’

Novi koncept turizma, demografije i života

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KADA ZAVRŠETAK RADOVA NA SVIH 88,6 KM AUTOCESTE A5

Slavonika na granici s BiH 2021. godine, potom i spoj s Mađarskom

2

UGRADNJA PREMOSNICA

Vrkić danas na operaciji u KBC-u Rebro

3

PROVOKACIJA UPERENA PROTIV HRVATA

Ratni zločinac Šešelj najavio kongres SRS-a u Hrtkovcima