Novosti
EUROPSKA POVJERENICA DOLAZI U PETAK

Velika vjerojatnost aktivacije 70 milijuna eura za jamstva Uljaniku
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako postoji velika vjerojatnost da će jamstva izdana Uljaniku biti aktivirana te kako je riječ o iznosu koji ukupno doseže razinu od gotovo 70 milijuna eura.
Odgovarajući na pitanja novinara uoči užeg kabineta Vlade, Marić je kazao da, gledano iz perspektive Ministarstva financija, postoje jamstva koja su izdana i pokrivaju određene obveze i za koje postoji velika vjerojatnost da će biti aktivirana. "S obzirom na to da je ranije objavljeno da su raskinuti ugovori o gradnji četiri broda, uz 30 milijuna eura koja se odnose na tzv. avansna jamstva, treba još dodatno uzeti u obzir da su za gradnju tih brodova uzimani financijski krediti koji su također dijelom pokriveni jamstvima. Dakle, govorimo o iznosu koji doseže razinu od gotovo 70 milijuna eura", rekao je Marić. Na pitanje aktiviraju li se jamstva i "sjedaju" li odmah na državni proračun, Marić je kazao da su jamstva po svojoj formi i samom pravnom izričaju u "mnogočemu bezuvjetna i plativa na prvi poziv". Napominje da u dijalogu i razgovoru s naručiteljima i financijskom industrijom treba vidjeti što će biti, pri čemu je realno pretpostaviti da će naručitelji, odnosno potencijalni kupci, aktivirati jamstva. "Što se tiče odgovornog upravljanja javnim financijama i proračunske politike, ja kao ministar financija uzimam u obzir i najgori mogući scenarij, u smislu da se sve aktivira i bude povučeno", poručio je Marić.
S obzirom na to da u petak u radni posjet Hrvatskoj dolazi povjerenica Europske komisije zadužena za tržišno natjecanje Margaretha Vestager, a na pitanje jesu li bliže rješenje poput stečaja ili predstečaja, ministar financija je kazao da se vlada, pa tako ni ova, problematikom Uljanika nije bavila godinama, već je upravljanje bilo na upravama, nadzornim odborima te u konačnici na vlasnicima.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je u srijedu kako se prva, neslužbena, reakcija Bruxellesa na program restrukturiranja Uljanika očekuje u petak te da bi državni doprinos u tom restrukturiranju mogao iznositi 352 milijuna eura. "Očekujem da ćemo prvu neslužbenu reakciju na program restrukturiranja iz Bruxellesa dobiti već ovoga petka, 7. rujna, kada nam u službeni posjet iz Europske komisije dolazi povjerenica koja se bavi tržišnim natjecanjem. Kakvu ćemo informaciju od nje dobiti, pričekat ćemo, pa ćemo nakon toga moći i kontrolirati odnosno planirati određene reakcije Vlade spram izrađivača programa restrukturiranja. Ali prejudicirati bilo kakav nalaz u ovom trenutku bilo bi potpuno neprofesionalno", rekao je Horvat. Podsjetio je da je plan restrukturiranja Uljanika u neformalnoj komunikaciji u Bruxelles poslan 13. srpnja ove godine. Kazao je i da se intenzivno radi na pronalaženju dugoročno održivog modela za tu kompaniju. "Bude li on na stolu, dobijemo li prave partnere, idemo u njega", rekao je ministar.H
Sindikati pisali premijeru
Tri sindikata koja djeluju u pulskom Uljaniku poslala su otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem traže da se država imenovanjem svojih predstavnika u novi Nadzorni odbor Uljanika aktivnije uključi u kontrolu procesa u brodogradilištu te pokaže da joj je stalo do očuvanja brodogradnje, priopćeno je u srijedu iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikata metalaca i Jadranskog sindikata.
352

milijuna eura mogao bi iznositi državni doprinos u restrukturiranju brodogradilišta
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana