Novosti
VLADAJUĆA KOALICIJA TVRDI DA NE STRAHUJE ZA VEĆINU:

Nastavljamo raditi kao i
do sada, sa 77 ili 76 ruku
Objavljeno 6. rujna, 2018.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu nakon sastanka partnera iz vladajuće većine da je situacija stabilna i da su svi izrazili snažnu potporu Vladi i vladajućoj većini.


"Većina, bila ona sa 76 ili 77 ruku, nastavlja i ozbiljno ćemo raditi kao i do sada. Kada nas je bilo 77 isto je bilo primjedbi je li to dovoljan broj zastupnika. Pokazalo se da smo vrlo koncentrirano i kvalitetno radili, nije bilo ni jedne krizne situacije i uvjeravam vas da će tako biti i dalje", kazao je Jandroković novinarima pred Banskim dvorima.
Upitan znači li rečenica "kad ih je bilo 77" da ih više nema toliko, Jandroković je kazao da će vidjeti kakva će biti odluka Darka Milinovića, no većina postoji bez obzira na njegovu odluku. Milinović je isključen iz HDZ-a prije dva dana, a prethodno je najavljivao da bi u tom slučaju mogao dati ostavku na dužnost ličko-senjskog župana i vratiti se u Sabor, gdje neće "bezrezervno dizati ruke" za Plenkovićevu vladu.
Na upit hoće li tražiti od zastupnika da se cijepe od gripe, s obzirom na to da je najavio kako u Saboru neće biti glasanja ako se netko od zastupnika razboli, Jandroković je odgovorio kako je od 90-ih praksa da se glasanje prebaci za kasnije ako vladajuća većina nema dovoljan broj zastupnika jer su neki na putovanju, bolesni su ili imaju neke obaveze. "Jasno je da ćemo se držati svih demokratskih standarda, dok god postoji parlamentarna većina, mi imamo puni legitimitet i legalitet", istaknuo je Jandroković.
Na novinarsku opasku da će biti teško funkcionirati na takav način i da neće imati većinu ako se ijedna osoba razboli, kazao je da su to situacije u kojima postoji određeni nekomfor, jer "nije isto kada imate deset zastupnika više ili dva zastupnika više od potrebne većine".
"Međutim, ovo su odgovorni ljudi, svi su jako svjesni da je vladajuća većina ono što daje osnovu i temelj za rad Vlade, svi saborski klubovi su koncentrirani na zajednički i uspješan rad, tako da je nepotrebno sada nagađati o nečemu", ustvrdio je Jandroković.
Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević rekao je novinarima da su na sastanku razgovarali o točkama koje će biti na Vladi i sjednici Sabora. "Utvrdili smo da je koalicija stabilna, čvrsta, da svi koalicijski partneri podržavaju smjer kojim ide Vlada", kazao je Kuščević. Što se tiče Milinovića i njegova mogućeg aktiviranja zastupničkog mandata, Kuščević kaže: "Vjerujem da ćemo surađivati na razini Županije i Vlade."
Mislite da ne osjeća neku gorčinu, pitali su novinari, na što je Kuščević odgovorio: "Moguće da je ostao neki gorki okus na usnama. O tome smo sve rekli posljednji put, nije bilo izbora, i vjerujem u nastavak dobre suradnje."
Čelnik Reformista Radimir Čačić rekao je da na sastanku nije bilo riječi o tome da se "podeblja" parlamentarna većina. "Nema potrebe, ta cijela tema je marginalna i bespredmetna", ustvrdio je Čačić.
Također, dodao je, ministar gospodarstva Darko Horvat objasnio je stanje u Uljaniku. "Ovog je trenutka stav Europske komisije izuzetno važan, presudan, očekuje se da će prepoznati potrebu restrukturiranja i prisutnost države. Postoji garancijska odgovornost države, naš novac je u tome i država će morati voditi procese. Ova vlada i ovaj ministar za to nisu odgovorni, ali to ne mijenja stvari", kaže Čačić.
Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je pak da većina bolje funkcionira sa 77 zastupnika nego što je funkcionirala s više od 80 zastupnika, kada je Most bio u koaliciji. "Brojke nisu toliko važne, nego način suradnje unutar koalicije", istaknuo je.
Hina
Radimir Čačić rekao je da na sastanku nije bilo riječi o tome da se "podeblja" parlamentarna većina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA PRODAJE NEKRETNINE

Na prodaju su ponuđeni bivša farma svinja u Dardi i Kokingrad

2

DODIJELJENE NAGRADE “SOLJAČIĆ” I “SAKAČ”

Osječkom maturantu 5000 eura

3

PLAĆANJE POTVRDE BEZ KOJE SE MOŽE

Potiču se zanatlije, ali upis u školu prvo platite