Novosti
MINISTAR PRAVOSUĐA O NOVOM OVRŠNOM ZAKONU:

Ovrhe će biti puno brže i jeftinije
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je, predstavljajući prijedlog novog ovršnog zakona, kazao kako će ovrhe definitivno pojeftiniti i naglasio da se novim zakonom, za koji očekuje da će biti prihvaćen početkom iduće godine, redefinira uloga sudionika u tom procesu.
"Važni su nam i dalje javni bilježnici jer ne možemo sudove zatrpati velikim brojem ovrha. Zato će javni bilježnici, prema ovom novom zakonu, biti povjerenici suda. Oni bi obradili predmet, a sud bi donosio konačnu odluku‘‘, rekao je ministar Bošnjaković. Kao iznimno važnu naglasio je odluku da se cijeli ovršni proces digitalizira, što će ubrzati i pojeftiniti ovršne postupke, za što su, istaknuo je, zainteresirani vjerovnici, ali i dužnici. Istaknuo je i kako su u izradi prijedloga zakona uvaženi i zahtjevi socijalnih partnera. Naglasio je i da se prijedlogom novog ovršnog zakona donose nove odluke koje se odnose na fiducijarno vlasništvo, ali i na odvjetničke tarife. H
ZAŠTITA DOSTOJANSTVA
Prijedlog novog ovršnog zakona predstavili su i voditelj radne skupine za njegovu izradu, državni tajnik Josip Salapić, i njegov zamjenik Igor Vidra. Istaknuto je da su ciljevi novog zakona brza, učinkovita i jeftinija provedba ovrhe, a Vidra je naglasio i da se novim ovršnim zakonom zaštita dostojanstva dužnika pojačava načelom proporcionalnosti, odnosno razmjernosti interesa vjerovnika i interesa dužnika.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJGORI REZULTATI U 10 GODINA

Na maturi dosad najmanje učenika, a nikad više jedinica

2

SUĐENJE U SLUČAJEVIMA “GARAŽA” I “SELOTEJP”

Svjedok nije čuo da je Glavaš zapovjedio ubojstva

3

NAJAVA IZ VLADE NA KONFERENCIJI O DEMOGRAFIJI

Do kraja srpnja nove mjere za manje oporezivanje rada