Osijek
ŽUPANIJSKO GOSPODARSTVO

Pozitivan trend: Sve se više kredita koristi za ulaganje
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Povoljni uvjeti za kupnju gospodarskih objekata, nove opreme, dijelom i za obrtna sredstva

U gospodarstvu Osječko-baranjske županije jedan pokazatelj upućuje na pozitivan trend - sve više kredita se koristi u svrhu investicija. Ova usputna konstatacija zapravo je obilježila jučerašnje potpisivanje dodatka Ugovoru o načinu provedbe programa "Kreditom do uspjeha 2014.", Mjera 1. "Kreditom do konkurentnosti" između poslovnih banaka i Osječko-baranjske županije.


Županija je naime gotovo u cijelosti utrošila odobreni kreditni potencijal u iznosu od 27 milijuna kuna, pa je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo još dodatnog potencijala u iznosu do pet milijuna kuna.
Riječ je o iznosu kojim se osigurava povoljna kreditna sredstva za mikro, male i srednje subjekte malog gospodarstva koji ulažu na područje županije, neovisno o svome sjedištu, a namijenjeni su za kupnju, gradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, potom kupnju nove opreme ili novog dijela opreme, a dijelom i za obrtna sredstva. Kamatna stopa može biti najviše sedam posto, no dva posto subvencionira Ministarstvo, Županija subvencionira dodatnih jedan posto, a u projekt se uključilo nekoliko općina i gradova, pa kamata za krajnje korisnike u konačnici može biti samo jedan posto.
- Ova je linija svakako dobra pomoć malim poduzetncima, jer oni veliki znatno lakše dolaze do potrebih kredita - rekla je Krunoslava Baumschabel-Banić iz RBA, koja je u ime okupljenih devet bankarskih kuća izišla pred novinare. Ivana Katavić-Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, naglasila je da su povoljni uvjeti razlogom iskorištenosti kreditnog potencijala. Naposljetku, zamjenika župana Gorana Ivanovića, koji je u ime Županije potpisao ugovor, raduje pozitivan trend u investicijske svrhe te je podsjetio kako je Županija u još nekoliko projekata u ovakvom partnerstvu s poslovnim bankama.
Dario Kuštro
5

miljuna kuna kredita na raspolaganju je osječko-baranjskim poduzetnicima, nakon što su iskoristili iznos od ranije ugovorenih 27 milijuna
NAJVEĆA JE INVESTICIJA ŽITO GRUPE
U dijelu neslužbenog razgovora, na sastanku su otkriveni još neki zanimljivi detalji. Naime iz bankarskih krugova se moglo čuti kako je investicija osječke Žito grupe u projekt gradnje pršutane najveća poslovna investicija "istočno od Zagreba" u razdoblju od hrvatske državne samostalnosti. Na drugom je mjestu investicija u novi proizvodni pogon osječke tvrtke Kandit. "Nakon investicija u infrastrukturu, ponovno su učestale one u proizvodnju, a najčešći primjeri su u segmentu poljoprivredne djelatnosti", moglo se čuti na ovom sastanku.
Možda ste propustili...

REZULTATI JAVNIH USTANOVA I ZAVODA

Većina ustanova i zavoda u plusu

CITY GAMES U NEDJELJU NAVEČER NA KOPIKI

Sudjeluju jake snage osječkog sporta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas