Osijek
PROBLEMI S ODRŽAVANJEM EKOVRTIĆA U SARVAŠU

Futuristički vrtić ne može
naći majstora za popravke
Objavljeno 6. rujna, 2018.
U ekoustavu grijanja i hlađenja svako malo nešto ne funkcionira. Traži se rješenje

Iako je dječji vrtić u Sravašu prvu generaciju mališana primio tek lani, ovaj je objekt, projektiran i građen prema najvišim standardima energetske učinkovitosti, već u problemu. Roditelji malih Sarvašana upozoravaju - sustav je grijanja i hlađenja svako malo u kvaru, a prema svemu sudeći, hladna je jesen već na vratima.


- Taj ekološki prihvatljivi sustav grijanja i hlađenja koji je sastavni dio vrtića funkcionira prema načelu jedinstvene ventilacije za cijeli objekt, što znači kada se jednom nešto pokvari, ode grijanje ili hlađenje u cijelom objektu. Do kvara sustava prvi je put došlo proljetos, no kako je sezona grijanja taman bila na završetku, a hlađenje još nije bilo aktualno, nismo imali informaciju jesu li uslijedili popravci ili ne. No, kada je postalo vruće, bilo nam je jasno kako hlađenje ne radi. Zabrinuti smo! Jesen je, čini se, pokucala na vrata puno ranije nego što se očekivalo, sezona grijanja nije daleko, a koliko čujemo, sustav još uvijek nije popravljen! - upozorava jedan od zabrinutih roditelja.
Podsjetimo, gradnja dječjeg vrtića u Sarvašu bila je investicija vrijedna 6,5 milijuna kuna, a financirali su ju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Osijek. Vrtić je projektirao osječki arhitekt Bruno Andrašić kao objekt gotovo nulte energije, što znači da je nakon otvorenja bio na razini da sam za sebe proizvodi električnu energiju i primjenjuje tehnologiju za iskorištavanje obnovljivih izvora energije. U ovom je smislu gradnja vrtića podrazumijevala, među ostalim, i učinkovit te ekološki prihvatljiv sustav grijanja i hlađenja - visokoučinkovite dizalice topline te prozračivanja.
Iz Dječjeg vrtića Osijek potvrđuju kako postoje problemi s održavanjem prvog osječkog energetski učinkovitog vrtića koji se, čini se, u smislu održavanja pokazao kao prevelik zalogaj.
- Nije bilo problema s grijanjem, ali bilo ih je s hlađenjem. Na prijelazu u lipanj objekt je trebalo početi hladiti, roditelji su se žalili da je prevruće, a ventilacija nije radila. Tada smo provjeravali sustav i pokušavali pronaći osobu koja bi takav sustav znala popraviti, no ispostavilo se kako to nije nimalo lako. Naši majstori problem nisu znali riješiti, pa smo se obratili ovlaštenim servisima. Morao se i naručiti neki dio koji smo poprilično čekali. Problem je na kraju riješen. No, svako malo nešto ne funkcionira. Dijelove ne možemo izmisliti, a događa se da u ovlaštenom servisu kažu kako ne znaju riješiti kvari. Uglavnom, imamo borbu s održavanjem tog sustava. Trenutačno držimo situaciju pod kontrolom, ali poteškoće se događaju. U trajnom smo rješavanje problema s popravcima uključili i arhitekte, a i Grad je upoznat s problematikom. Ipak, roditelji nemaju razlog za zabrinutost - poručuje ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj. Zaključuje kako je srž problema, prema njezinu mišljenju, činjenica da je sustav grijanja i hlađenja u sarvaškom vrtiću rađen, za lokalne mogućnosti održavanja, poprilično futuristički.
Ivana Solar
Marija Štambuk Čabaj

ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek

Srž je problema činjenica da je sustav grijanja i hlađenja u sarvaškom vrtiću rađen, za lokalne mogućnosti održavanja, poprilično futuristički
strah
RODITELJI SE BOJE KVARA USRED ZIME
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas