Osijek
OKRUGLI STOL "SRDAČNO, HRANA"

U Hrvatskoj se godišnje baci 380.000 tona hrane
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Krajnje je vrijeme da prestanemo masovno bacati hranu, u čemu naša kućanstva prednjače, jedna je od poruka okruglog stola pod nazivom "Srdačno, hrana" održanog jučer u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori u Osijeku.
Kako nam je rečeno, razgovor o ovoj temi provodi se u sklopu projekta "Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane" koji sufinanciraju Europsko povjerenstvo i Ured za udruge hrvatske Vlade. Glavna svrha ovakvog govora o hrani jest popunjavanje praznine zbog niske osviještenosti i nedostatka informacija u javnosti o međusobnoj povezanosti hrane s otpadom te promicanje vještina izbjegavanja otpada hrane i promjenu obrasca potrošnje u kućanstvima. Ovom skupu nazočile su i pomoćnica ministra poljoprivrede, doc. dr. sc. Jelena Đugum i ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, dr. sc. Darja Sokolić. Moderatorica ovog skupa bila je Sara Mikrut Vunjak.
Prema riječima Tanje Popović Filipović, koordinatorice ovog projekta za Hrvatsku, na kućanstva otpada čak 53 posto bačene hrane. Najviše hrane bacaju samci i obitelji koje žive u gradu, obično s višim prihodima ili s malom djecom. Ukupno se u Hrvatskoj godišnje baci 380.000 tona zdravstveno ispravnih namirnica.
- Okupili smo se kako bismo sa svima koje ova tema zanima, bez obzira na to je li riječ o predstavnicima dobrotvornih udruga poput Rijeke ljubavi, predstavnicima Vladinih agencija kao što je Hrvatska agencija za hranu, Ministarstva poljoprivrede ili znanstvene zajednice, došli do zaključaka što mi možemo učiniti kako bismo bacanje hrane sveli na minimum, odnosno ispunili cilj Europskog povjerenstva da do 2030. smanjimo bacanje hrane za 50 posto - istaknula je Popović Filipović. D.Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike