Svijet
BOSNA I HERCEGOVINA PUŠTA MIGRANTE U HRVATSKU

Drastičan pad broja migranata u BiH, većina prešla granicu s RH?
Objavljeno 6. rujna, 2018.

Broj ilegalnih migranata koji borave na području Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini znatno se smanjio jer je većina njih uspjela prijeći granicu i nastaviti put prema Europskoj uniji preko Hrvatske, izjavio je u srijedu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.


Nakon redovitog sastanka operativnog stožera za praćenje ilegalnih migracija Mektić je novinarima u Sarajevu kazao da se "drastično smanjio" broj migranata u Unsko-sanskoj županiji, gdje ih je sada oko tisuću i pol, a procjena je da tolik broj nije zapreka normalnom funkcioniranju lokalne zajednice kao što je to bilo prije. Do četiri i pol tisuće migranata boravilo je u tom području ranije i lokalne su se vlasti žalile da se s takvim teretom ne mogu nositi.
Na pitanje Hine gdje su svi ti migranti koji su nestali, ministar Mektić je odgovorio da su izišli iz BiH, odnosno nastavili put prema Hrvatskoj, a zatim objasnio i zašto. "Granica između BiH i Hrvatske duga je više od tisuću kilometara, i to je nemoguće hermetički zatvoriti", kazao je Mektić. Prema podacima policijskih agencija u BiH od početka godine do 5. rujna ušla su 12.752 ilegalna migranta od kojih je tek nešto više od tisuću podnijelo zahtjev za azil, no ni jedan takav zahtjev do danas nije odobren. Ministar sigurnosti BiH tvrdi da se broj ulazaka ilegalnih migranata konstanto smanjuje, što je rezultat pojačanog nadzora nad granicom sa Srbijom i Crnom Gorom.
"Smanjuje se broj ulazaka. Teško ćemo u cijelosti zatvoriti granicu jer to nije uspjelo ni jednoj državi na afroazijskoj ruti, pa nećemo moći ni mi, no stavit ćemo to pod nadzor", kazao je Mektić. U centru za migrante zatvorenog tipa, Istočnom Sarajevu, pod stalnim je nadzorom 77 migranata koji se smatraju sigurnosnom prijetnjom, a u središtu za privremeni prihvat kod mjesta Trovo u okolici Sarajeva je njih 57. U hotelu "Sedra" kod Cazina boravi 213 osoba, uglavnom obitelji s djecom i malodobnika bez pratnje, a kada bude dovršeno opremanje, ondje bi trebao biti osiguran smještaj za 400 osoba.
Vojarna "Ušivak" kod Sarajeva također je predviđena za privremeni smještaj migranata i u fazi je građevnih radova te za petnaestak dana treba primiti prve migrante. U tijeku su i radovi na napuštenoj zgradi nekadašnjeg učeničkog doma u Bihaću, koja treba biti osposobljena za zimski boravak. Ministarstvo sigurnosti BiH, kako je potvrdio Mektić, i dalje ima problem s lokalnim vlastima u Velikoj Kladuši u pripremi jednog od napuštenih pogona "Agrokomerca".
Ondje bi trebalo biti postavljeno najprije šatorsko, a zatim i kontejnersko naselje, no vlast koju kontrolira Fikret Abdić odbija dati priključak za vodu. Abdić je pritom nedostupan, navodno najveći dio vremena provodi u Rijeci. "Oni se ponašaju vrlo čudno. Upućuju me na pregovore s nekim ljudima koji ‘iz sjene‘ upravljaju Kladušom", kazao je Mektić i otkrio da ga upućuju da pregovara s Abdićevom kćeri iako ona nije ni na kakvoj dužnosti. Centar će u svakom slučaju biti otvoren jer se opstrukcije korištenja javnog dobra neće dopustiti, rekao je.
Mektić je ponovio da su ilegalne migracije problem koji nije bosanskohercegovački, nego problem Europske unije, pri čemu je BiH žrtva neorganiziranosti i nesposobnosti Unije da taj proces zaustavi i spriječi. Unatoč toj činjenici BiH će nastaviti osiguravati humani tretman migrantima, poručio je. Upozorio je da bez obzira na napore koje ulaže policija s hrvatske strane, međudržavnu granicu s BiH nije moguće hermetički zatvoriti, pa tako nije moguće u cijelosti ni spriječiti ilegalne migracije.
Vuk Tešija
Mektić je ponovio da ilegalne migracije nisu problem Bosne i Hercegovine, nego problem Europske unije
UNHCR: 2500 migranata vraćeno iz RH
Oko 2500 izbjeglica i migranata koji su se nastojali domoći zapadne Europe vraćeno je od početka godine iz Hrvatske među kojima je za 1500 njih uskraćen pristup postupku azila, dok ih je 700 prijavilo nasilje i krađe, objavio je UNHCR u izvješću. U toj skupini migranata zabilježeno je više od 100 djece.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana