Regija
BERBA U PP ORAHOVICA

Bilježe odlične rezutate rane berbe grožđa
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Imaju otvoreno tržište diljem svijeta, vina ovog orahovačkog poduzeća su svugdje priznata i cijenjena

ORAHOVICA - Poljoprivredno poduzeće Orahovica jedan je od proizvođača najkvalitetnijih vina u Hrvatskoj i svaka nova godina donosi jači, bolji i konkurentniji proizvod. Prije nekoliko dana u Poljoprivrednom poduzeću Orahovica završena je berba ranih sorti bijelog grožđa i već nakon početka, bilježe se sjajni rezultati ovogodišnje berbe.
- Ovo je jedna od klimatološki najzahvalnijih vinogradarskih godina. Bilo je izazova, bilo je kiša i sušnih perioda, ali na vinovoj lozi se pokazalo da je to zapravo jedna jako dobra godina. Stoga se zapravo moram pohvaliti, jer rezultat takve godine su izvanredni prinosi i kvaliteta grožđa na svim sortama koje uzgajamo, a do sada smo već pobrali ranije sorte bijelih vina kao što su Sivi Pinot, Chardonnay, Sauvignon te frankovku za Rose. Rezultati su dakle, i što se tiče količine i kvalitete više nego zadovoljavajući i vjerujem da će u nastavku berbe i naše glavne sorte kao što zeleni silvanac, graševina i frankovka pokazati isto. Na naših 179 hektara vinograda, 99 hektara je u punom rodu a 80 hektara u podizanju. S proizvodnih površina vinograda godišnje uberemo oko 1.000 tona grožđa, a ove godine će to, prema počecima zasigurno biti i više. Tako da ćemo sigurno premašiti i godišnja proizvodnju vina koje je oko 700-800 tisuća litara – kaže voditelj Radne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo Josip Tokić. Kao i u ranijim godinama, berba grožđa se uglavnom obavlja ručno.
- Ove godine je do sada najveći izazov pronaći dovoljno sezonske radne snage. Mi se tu pokušavamo prilagoditi, čak smo išli i na podizanje dnevnica kako bi privukli radnike i evo mogu reći da nam sada dolaze ljudi iz šireg kruga Slavonije. Do sada su to bili radnici iz naše Virovitičko-podravske županije,a sada su tu i radnici iz drugih županija i tako uspijevamo bez problema odvijati berbu, ali je izazov svakako velik – nastavlja Tokić. PP Orahovica ima otvoreno tržište po cijelom svijetu, vina ovog orahovačkog poduzeća su svugdje priznata i cijenjena, pa se tako očekuje i ove godine da izvoz bude odličan koji je inače u prosjeku oko 100 tisuća litara.


- Mi smo već dugi niz godina izvozno orijentirani. A ove godine smo izabrali tri države u kojima smo radili značajnije promocije i poboljšana marketinška ulaganja, a to su Kina, Švicarska i Bosna i Hercegovina. U tim državama kontinuirano održavamo prezentacije za HoReCa, retail kanal i smatramo da su nam to iznimno važna tržišta i ovu godinu je taj fokus na njima i očekujemo rast prodaje upravo na tim tržištima ne samo u ovoj, nego i u slijedećim godinama – kaže Tokić te iznosi očekivanja i želje Poljoprivrednog poduzeća Orahovica do kraja ovogodišnje berbe.
- Nama je cilj prodavati otprilike količinu koju proizvodimo i za sada držimo dobar ritam. Nešto nam je čak prodaja bila i jača u prvom dijelu godine nego obično i što smo planirali. Razlog je i jednim dijelom dobar početak turističke sezone, a drugi naravno naš rad na promociji i kvaliteti vina i grožđa. Vjerujem da ćemo do kraja godina ostvariti planirani rezultat i nadam se da ćemo uspjeti prodati sve što proizvedemo, a prije svega to učiniti po strukturi kako mi to želimo, a to su uglavnom buteljirana vina – zaključio je Josip Tokić.
Vladimir Grgurić

Slador je lako povećati
Održana je godišnja Skupština Udruge voćara, vinogradara i vinara u sklopu koje je Blaženka Mozer održala radionicu za male proizvođače. "Najvažnije je da ne robuju visini šećera. Već sa 16 posto sladora mogu krenuti jer slador je lako povećati, ali kiselina se ne može regulirati. Prije berbe treba otići u PP Orahovicu i provjeriti kiselinu jer ako je ona preniska onda se vino slabije čuva", rekla je Mozer.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI I USTANOVE JEDNO - HRVATSKA POŠTA DRUGO

HP: Manja kašnjenja, i to samo zbog nejasnih adresa

2

IZ ŠRU-A DUNAV PORUČUJU POSJETITELJIMA

Otvorena sezona na Vukovarskoj adi: Zabavite se, ali i čuvajte prirodu

3

RONIOCI I RIBIČI - EKOAKCIJA NA BAJERU

Ronioci s dna bajera
vadili olupine auta