Ekonomija
DAN POLJA KUKURUZA I SOJE POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA OSIJEK

Predstavljen sortiment po prihvatljivoj cijeni
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Godina koju smo prelomili godina je uspjeha naših znanstvenika, oplemenjivača, genetičara... rekao je dr. Zdunić

Sara, Seka, Sunce, Velimir, Lila i Matej neke su od novih uzdanica Poljoprivrednog instituta Osijek predstvaljenih brojnim poljoprivrednim proizvođačima iz Hrvatske te gostima iz inozemstva na tradicionalnom Danu polja kukuruza, soje, suncokreta i krmnog bilja održanom na poljima Joze Kovačića u Tomašancima.


Prema podacima Hrvatske gospodarske komore ove je godine posijano 248.000 hektara pod kukuruzom, što je oko 20.000 više nego lani.
- Veseli nas ponovni rast interesa za uzgoj kukuruza. Ništa se ne bi dogodilo i da se vratimo na 300.000 hektara koliko smo imali prije pet-šest godina jer ne bi nedostajalo zemlje za druge kulture - komentirao je dr. Antun Jambrović, voditelj oplemenjivačkog tima kukuruza.
- Godina će biti dobra. Bit će ponegdje i rekordnih rezultata, što se vidi i u našim pokusima. Prvi rezultati siliranja kukuruza kod poljoprivrednika pokazuju i više od 60 t/ha - kaže Jambrović, navodeći pojačan interes proizvođača za proizvodnju kukuruza za potrebe bioenergana jer s dobrim hibridima postižu solidne prinose, a otkupljivači imaju unaprijed dogovorene cijene.
Kvalitetu potvrđuje tržište

- Četvrtu godinu zaredom bilježi se porast površina pod sojom koje su ove godine dosegnule 85.000 ha, što potvrđuje njezin visok potencijal i konkurentnost na domaćem, ali i europskom tržištu - istaknula je dr. sc. Aleksandra Sudarić, predstojnica Odjela za oplemenjivanje i genetiku industrijskog bilja na osječkom Poljoprivrednom institutu, dodajući kako su se proizvođači zbog specifičnih vremenskih uvjeta morali u proizvodnji prilagođavati i agrotehnikom i izborom sorte.
- U kritičnim razdobljima rasta i razvoja soje pala je velika količina oborina, tako da se mogu očekivati solidni urodi zrna na svim površinama gdje su se poštovala pravila struke - ocijenila je dr. Sudarić, iznoseći preliminarne rezulatate osječkih sorata koje bilježe više od 4 t/ha prinos u prvim rokovima žetve. Kvalitetu osječkog sortimenta potvrđuje i tržište jer Poljoprivredni institut drži primat u strukturi sjetve u Hrvatskoj s 80 % sortimenta što ga predvode sorte Ika, Tena i Zora.
Znanstveno razmišljanje

- Godina koju smo upravo prelomili godina je uspjeha naših znanstvenika, oplemenjvača, genetičara... i svih onih koji se brinu da naš sortiment bude bolji od drugih kompanija s kojima se natječemo već desetljećima, a čija je vrijednost na tržištu veća od BDP-a RH. To treba imati na umu kad usporedite kakvim sredstvima Institut raspolaže, a kakav sortiment proizvodi. Mi doista možemo reći da nije sve u novcu, nego u ideji i realizaciji znanstvenog razmišljanja - rekao je izv. prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek.
- Imamo najveći broj registriranih kultivara, pa možemo reći da smo institucija koja je za seljaka učinila više nego ijedna druga oplemenjivačka i sjemenarska kuća u Hrvatskoj jer smo ponudili najveći broj najkvalitetnijeg sortimenta po cijeni koju naš seljak može platiti - ističe Zdunić.
Renata Prusina
Na ovogodišnjem je Danu polja predstvaljeno

21 hibrid kukuruza

11 sorata soje

2 hibrida sunokreta
Najjači brend Osječko-baranjske županije
- Sto četrdeset godina znanosti koja se pretače u opipljive rezultate u poljoprivredi, bez ijednog dana stajanja u proizvodnji je impresivno. Zbog tog se razloga i Osječko-baranjska županija uključila u rad Instituta te mogu najaviti da je jedan od 14 sustava za navodnjavanje s područja naše županije projekt od 220 hektara koji se nalazi na Poljoprivrednom institutu u Osijeku - rekao je Ivan Anušić, župan osječko-baranjski, ističući kako je ovaj Institut jedan od ključnih, a možda i najjačih brendova Osijeka i Osječko-baranjske županije
Najčitanije iz rubrike