Regija
TRAGOM VIJEĆNIČKE INICIJATIVE

Gradu Đakovu je predložena kupnja zgrade Rome
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Vijećnik Florijan Eberhardt (HSS) obrazlaže da kupnjom Rome Grad tržnici može osigurati dodatni zatvoreni prostor
ĐAKOVO - Dok Pan-Trgopromet u stečaju obavlja posljednje procjene 79 nekretnina iz svoje stečajne mase, za vijećničkom govornicom Gradskog vijeća prošloga tjedna čula se inicijativa o daljnjoj sudbini Rome. Florijan Eberhardt (HSS) predložio je da Grad razmisli o njezinoj kupnji. Nekada primjer moderne poslovne gradnje, danas je zgrada nekadašnje robne kuće zapušteni objekt koji propada, a što stečajni upravitelj Tihomir Zec želi zaustaviti pa će Roma biti u prvom krugu prodaje.
– Moj prijedlog je da Grad razmisli o eventualnoj kupnji Rome ako ga zanima širenje tržnice, a Roma je tik uz nju. Jer, u stečaju imovina bude po dosta povoljnim cijenama, a Roma nudi velik prostor - pojašnjava Eberhardt, aludirajući da bi time tržnica došla do dodatnog zatvorenog prostora. Njen sadašnji zatvoreni prostor ujedno je i atomsko sklonište, a služi za prodaju mesa i sira.
– Sadašnji zatvoreni dio možda i nije najsretnije rješenje, a s druge strane tržnice stoji nam prazan, prostran objekt - dodaje Eberhardt.
Time je aktualizirana stara đakovačka ideja koja nikada nije realizirana – projekt natkrivene tržnice. Bivša vlast za realizaciju ove ideje spominjala je i da ide po modelu javno-privatnog partnerstva, puno riječi izgovoreno je za prošlih mandata o toj temi, no dalje od toga nije se otišlo, a tržnica je i dandanas natkrivena tek ponekim suncobranom.
Odgovarajući na Eberhardtov prijedlog, gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ) podsjeća na problem godinama praznih Panovih nekretnina po gradu.
– Pola korza je u nekretninama koje su u stečaju. Na žalost, i kompleks Projekt-gradnje mogao bi tako završiti - kaže Mandarić, ističući da je i Grad na ime potraživanja za komunalnu naknadu među vjerovnicima Pan-Trgoprometa, no dodaje i da se Grad nije upisivao na nekretnine pa da danas zbog toga nije među založnim vjerovnicima.
– Vjerujem da će za Pan-Trgoprometove nekretnine, kada krene prodaja, biti velik interes pa tako i za Romu. Grad tu gleda na neke pozicije, objekte - nastavlja Mandarić. Za projekt natkrivene tržnice rekao je “da nije bačen u smeće, nego da je spremljen u ladicu”. “O tom prostoru tržnice ozbiljno se razmišlja”, poručio je Mandarić. Ni njegov zamjenik Antun Galić (HDZ) nije a priori odbacio takvu ideju o Romi.
– To ne može ići bez odluke GV-a, otvoreni smo za sve komunikacije. Ako će to pridonijeti kvaliteti života građana, možemo o tome razmišljati. No naglasak nas u Gradu je da ovo što već imamo stavimo u funkciju jer puno je objekata koji nisu (u potpunosti) u njoj. Pođimo samo od Mimoze… Radi se na tome da država daje u prijenos vlasništvo bez ikakve naknade. Po selima je niz društvenih domova koji nisu 100 posto u funkciji - kaže Galić, uz poruku kako je Grad naručio novu rasvjetu na potezu kod Rome, koja je sada pod lancem i katancem.
Suzana Župan
Nije opterećena založnim pravima
Prema riječima stečajnog upravitelja Pan-Trgoprometa Tihomira Zeca, zgrada Rome nije pod teretima, nije opterećena založnim pravima banaka i Porezne uprave, čime bi njezina prodaja išla na usmenoj dražbi pred javnim bilježnikom, dok će se nekretnine na kojima postoje tereti prodavati putem suda, e-dražbom preko Fine. Zec Skupštinu vjerovnika najavljuje za 18. rujna, kada bi izašao s postupkom procjene nekretnina i prijedlogom da se krene u prodaju praznih objekata koji su u lošem stanju, a kako bi se zaustavilo njihovo daljnje propadanje.
Neslužbeno, prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka, početna cijena za Romu je oko 427.000 eura
DOBRA VIJEST
Grad naručio novu rasvjetu na potezu kod Rome
Možda ste propustili...

U ŽUPANJU STIŽE MINISTRICA MURGANIĆ

Završena rekonstrukcija zgrade Centra

BRINU O DESECIMA PASA I DVA KONJA

Udruga Phenix pomaže i djeci i životinjama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana