Regija
VINKOVAČKE SREDNJE ŠKOLE

U strukovnim školama i dalje manjak učenika
Objavljeno 6. rujna, 2018.

VINKOVCI - U vinkovačkom srednjoškolskom obrazovanju iz godine u godinu ponavlja se ista pojava – neke, a to su uvijek iste, budu popunjene u prvom roku, a neke i počnu školsku godinu s manjkom učenika, a, nažalost, i to su uvijek iste škole. Doduše, postoji još jedna šansa jer do 7. rujna neupisani imaju priliku popuniti mjesta koja su ostala slobodna. Školske godine koja je upravo krenula u osam vinkovačkih srednjih škola upisano je 985 novih srednjoškolaca, a nakon ljetnog upisnog roka ostalo je 167 slobodnih mjesta. Nakon jesenskog roka bit će popunjena većina slobodnih mjesta, ali će i tada ostati još neispunjenih mjesta u školama za koje tradicionalno vlada smanjeno zanimanje.
Gimnazija Antuna Matije Reljkovića upisala je 168, a Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara 96 učenika i u prvom su roku ispunili svoje kvote, dok su u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca u jesenskom roku popunjena i dva preostala slobodna mjesta pa je ukupno upisano 188 učenika.


U Drvodjelsko-tehničkoj je od 60 ostalo još 14 neispunjenih mjesta - 6 za zanimanje drvodjeljski tehničar – restaurator i 8 za stolara, ali je popunjeno svih 20 mjesta za drvodjeljskog tehničara dizajnera. U Poljoprivredno-šumarskoj školi su 172 mjesta, a još ih je 64 nepopunjenih – 5 za pekara, mesara i poljoprivrednog gospodarstvenika, 4 za pomoćnog vrtlara i pomoćnog pekara, 6 za cvjećara i 35 za fitofarmaceuta, a u Strukovnoj je školi od 184 mjesta slobodno ostalo njih 30 mjesta - najviše, 12, za modnog tehničara i 7 za pomoćnog soboslikara i ličioca. Tehnička škola Ruđera Boškovića upisala je 204 učenika i ima još 13 mjesta za građevinskog tehničara, 9 za montera suhe gradnje, 8 za elektroničara-mehaničara, 3 za elektroinstalatera i 2 za autoelektričara. U Srednjoj glazbenoj školi Josipa Runjanina, od 35, ostalo je 15 slobodnih mjesta.
- Kod nas je već godinama trend povećanja neispunjenih mjesta pa ove godine imamo dva razredna odjeljenja manje. Prvi je razlog iseljavanje jer odlaze cijele obitelji, ali i to što, primjerice, gimnazije sve niže postavljaju prag i tako oduzimaju učenike koji bi se upisali u našu ili neku drugu strukovnu školu. Oni nemaju crtu prema ocjenama i ispod ne primaju, već primaju dok ne ispune planirani broj. Ministartvo obrazovanja, nažalost, ne čini ništa u vezi s tim pa je ovakva situacija u našim strukovnim školama – kaže Marinko Džakula, ravnatelj Poljoprivredno-šumarske škole.
Hrvatska gospodarska komora najavljuje kako će preuzeti glavnu ulogu u strukovnom obrazovanju i već dvije godine radi na podizanju svojih kapaciteta kako bi mogla preuzeti glavnu ulogu te prdoinijeti razvoju sustava strukovnoga obrazovanja, a u suradnji s austrijskim partnerima kreirane su i preporuke za buduću uspješniju provedbu učenja temeljenog na radu, s naglaskom na veću uključenost poslodavaca i posredničkih institucija u strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj. M. Flego

Gimnazije snižavaju prag, a strukovne škole nemaju crtu prema ocjenama, kaže Marinko Džakula
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROIZVODNJA JAJA IZ SLOBODNOG UZGOJA

Najistočnija županija proizvodit će oko tri milijuna jaja godišnje

2

JOŠ TRAJE POVRAT KONFISCIRANE IMOVINE

Tražen je povrat kazališne zgrade i - crkve na Meraji

3

U PETAK POČINJE FESTIVAL GLAZBE, RUHA I HRANE

Neki novi klinci i Hanka Paldum na Festivalu Tarda