Regija
VODA U VUKOVARU JE ZDRAVA

Samo je jedan uzorak vode 2017. bio neispravan
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Direktor Vodovoda tvrdi da su građani nepotrebno uznemireni i da kvaliteta vode nije upitna
VUKOVAR - Koncem prošloga mjeseca čelnici Mosta održali su konferenciju za novinare u Vukovaru, na kojoj su ustvrdili kako se u Vukovarsko-srijemskoj županiji koristi najlošija voda u državi.
Ukazali su i na propuste mjerodavnih institucija i ministarstava vezano uz praćenje zdravstvene ispravnosti vode, a čelnik Mosta Božo Petrov naglasio je kako se na području najistočnije hrvatske županije praćenje ispravnosti vode ne provodi prema planu, s tim da resorni ministar uopće ne reagira na katastrofalne rezultate analize vode koje dobiva. Na novinarski upit koliko se neispravnih uzoraka odnosi na vodu koju potrošačima isporučuje Vodovod grada Vukovara nije bilo konkretnog odgovora, uz navod kako je među mikrobiološki neispravnim uzorcima vode (kakvih je čak 36,5 posto) bilo najviše onih koje isporučuje Vinkovački vodovod i kanalizacija.
Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov rekao nam je kako su te izjave uznemirile i Vukovarce, premda za to nema opravdanoga razloga.
- Dio medija stavio je i Vukovar u kontekst te vijesti, što je posve neutemeljeno. U izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo niti jednom rječju ne spominje se Vukovar, već Vukovarsko-srijemska županija. HZJZ obavlja redovite analize za Vukovar, baš kao i mi. Prošle je godine bio samo jedan neispravan uzorak - rekao je Tišov i pojasnio kako se tijekom radova na Projektu Vukovar radi i na prespajanju cijevi te je nakon jednog prespajanja kada su ponovno pustili vodu došlo do zamućenja zbog taloga u cijevima.
Projekt Vukovar zapravo je projekt poboljšanja komunalne infrastrukture u Vukovaru i jedan je od najvećih projekata na području cijele županije. Njegovim će dovršetkom Vukovar te općine Borovo, Bogdanovci i Trpinja imati modernu vodokomunalnu infrastrukturu u skladu s europskim standardima. Realizacija je počela 2014. godine, a ukupna procijenjena vrijednost je gotovo 362 milijuna kuna, s tim da 70 posto sredstava osigurava Europska unija, a preostali iznos sufinanciraju država, Hrvatske vode i Vodovod grada Vukovara.
Tišov je pojasnio kako se u okviru projekta može govoriti o tri dozvole vezane uz građevinske radove. Jedna se odnosi na periferna naselja, druga na centar Vukovara i njihova je realizacija pri kraju - na oko 98 i 97 posto - odnosno preostali su detalji oko rješavanja papirologije i zaključivanja ugovora.
Dragana Korpoš
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana