Crna kronika
POŽAR U DONJIM ANDRIJEVCIMA

Zapalile se bale sijena, izgorio i krov svinjca
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Sreća u nesreći je što se radilo o novijoj gradnji objekta pa se požar nije proširio do svinja
DONJI ANDRIJEVCI - Veliki požar doslovno je progutao krovište svinjca te oko 500 bala sijena i slame u Donjim Andrijevcima. Požar je izbio u utorak oko 3.30, a gospodarski objekt 68-godišnjaka ugaslii su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Andrijevci.
- Dobili smo dojavu od Županijskog centra 112 o požaru i u 3.47 izišli na intervenciju velikim i malim navalnim vozilom te kombijem za prijevoz vatrogasaca. Dolaskom na mjesto događaja zatekli smo krovište gospodarske građevine u razbuktaloj fazi. Malo je bilo problematično što je krovište bilo pokriveno salonitnim pločama za koje je specifično da pri visokim temperaturama pucaju i lete na sve strane. Srećom, nitko nije ozlijeđen - kaže Dražen Markovac, zapovjednik DVD-a Donji Andrijevci.
Kako dalje Markovac dodaje, vatrogasci su odmah pristupili gašenju požara s pet mlazova, a pri tome su imali opskrbu vodom s hidranta.
- Požar je lokaliziran u 4.47, a onda smo pristupili sanaciji požara. U tavanskom dijelu objekta bilo je oko 500 bala sijena i slame, pa smo ih izvlačili van i dogašivali. Dobro je bilo što se radilo o građevini novije gradnje, pa se požar nije proširio u donji prostor gdje su bile životinje. U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca - dodaje vatrogasni zapovjednik DVD-a Dražen Markovac.
Policija je u utorak odmah obavila očevid na mjestu događaja i utvrdila što se točno dogodilo.
- Provedenim očevidom, policijski službenici Policijske postaje Vrpolje su, u nazočnosti inspektora zaštite od požara, utvrdili da je do požara došlo zbog samozapaljenja bala sijena ispod krovišta, koje je u cijelosti izgorjelo, kao i sijeno. Nastala materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna - doznajemo od Stjepana Kukure iz Policijske uprave brodsko-posavske.
Ovo je samo jedan u nizu primjere gdje je zbog samozapaljenja sijena izbio požar te je nastala velika šteta. Samo srećom životinje nisu stradale.
Iz Hrvatske vatrogasne zajednice kažu da vlažno uskladišteno sijeno može dovesti do samozapaljenja.
- Ugrijanje koje prethodi samozapaljenju može se ponekad prepoznati po čudnom mirisu, kondenzaciji vode ili ulegnuću sijena u sredini. Spriječite to redovitim nadzorom i vizualnim pregledom. Ako temperatura prijeđe 70 °C, nastala je upozoravajuća opasnost od samozapaljenja te hitno treba obavijestiti vatrogasce - upozorava Hrvatska vatrogasna zajednica.
Sandra Lacić
ZAPALIO SE AUTOMOBIL U OSIJEKU
Osječki su vatrogasci gasili automobil koji se zapalio u utorak oko 11.45 na križanju Ulice kneza Trpimira i Ulice cara Hadrijana u Osijeku. Automobil se zapalio u vožnji. Iz Policijske uprave osječko-baranjske doznajemo da je požar izbio jer je došlo do samozapaljenja zaštitne izolacije na ispušnoj grani osobnog automobila kojim je upravljala 32-godišnjakinja. Također, očevid je pokazao da je do požara došlo zbog neispravnosti, a materijalna šteta nastala na automobilu iznosi oko četiri tisuće kuna. Policija u vezi s tim događajem nadležnom državnom odvjetništvu podnosi izvješće. Osječki su vatrogasci u ponedjeljak, nakon nevremena, imali više od 60 ispumpavanja vode iz podruma u Osijeku, Višnjevcu i Josipovcu.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana