Mozaik
ŠEĆER NA KRAJU MOTOVUNA U ZAGREBU

Još četiri projekcije - četiri filmske poslastice
Objavljeno 6. rujna, 2018.
Još četiri dana, još četiri projekcije, filmske poslastice, uz sve to, izložba naših umjetnika u Berlinu – Motovun u Zagrebu ulazi u svoju završnicu. I naravno – pretpremijera višestruko nagrađivanog dokumentarca „Srbenka“.
Platna će ponovo oživjeti u četvrtak, filmom „Dnevnik varalice“ švedskog redatelja hrvatskih korjena Ivice Zubaka. Zabavan je to pogled na svijet protuha švedskih ulica, sitnih kriminalca. Glavni lik Metin, osim što prodaje lažine ručne satove, ima spisateljski dar. U svojemu dnevniku pedantno bilježi priče o svojemu životu i prijateljima – i kad dnevnik slučajno dođe do zainteresiranih izdavača, Metina hvata panika od osvete prijatelja koje je u svojim zapisima opisao. Počinje luda potraga za dnevnikom…
„Anđeo“ je istinita priča o čovjeku koji služi kaznu zatvora od četrdeset i sedam godina - Carlos Robledo Puch ime je poznato svakom Argentincu još od ranih sedamdesetih, kada je počinio 11 ubojstava čije je motive teško racionano objasniti. Carlito je bio sedamnaestogodišnjak kada je krenuo opasnim putem pljački i ubojstava, a zbog dječačkog, nevinog lica mediji su ga prozvali Anđeo smrti. Ovaj raskošno snimljenu pustolovnu snagu o ljubavi i pljačkama producirao je Pedro Almodovar, a gledamo ga u petak.
„Srbenka“ je film koji je samo u nekoliko projekcija dobio cijelu paletu prestižnih nagrada, pa tako i specijalno priznanje motovunskog žirija. Dovoljno je reći da je to film o procesu nastajanja predstave Olivera Frljića o slučaju ubojstva Aleksandre Zec – pa da bude jasno kako se redatelj Nebojša Sljepčević upustio u temu „visokoga rizika“. Prateći nastanak predstave, u kojemu glumci moraju zauzeti osobni stav prema bolnim društvenim temama, ovaj film postavlja pitanje: je li moguće da živimo u zemlji u kojemu i dvadeset godina nakon rata nečija nacionalnost može biti uzrok osobne traume? Nakon subotnje projekcije, koja će biti prvo prikazivanje filma u Zagrebu, a uoči skore kinodistribucije, slijedi intervju s redateljem.
I za kraj – Berlin osamdesetih. Ovogodišnji prateći programi festivala bili su posvećeni umjetničkoj sceni glavnoga grada Njemačke, a glazbeni dokumentarac "B-film: Zvuk i strast Zapadnog Berlina 1979-1989" posveta je sceni kojom su vladali pop-ikone poput Davida Bowiea, Nicka Cavea i drugih koji su, fascinirani podijeljenim gradom, preselili u Berlin. Uz projekcije, u Laubi možete pogledati i izložbu ZIDOVI I MOSTOVI. U subotu u 20 sati upriličit će se besplatni vođeni obilazak izložbe. J.Kn.
Možda ste propustili...

PJESMA "PLESAČ NA ŽICI" DOBILA SVOJ NASTAVAK

ITD band objavio spot "Proljeće"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana