Kultura
"VELIČANSTVENI IZUM" ASHLEY SPIRES

Svi oni koji očekuju lepršavu priču prije spavanja, pogriješili su policu
Objavljeno 6. rujna, 2018.

Jednoga dana jednoj je djevojčici sinula predivna zamisao. Uz pomoć svoga psećeg pomoćnika izradit će VELIČANSTVEN IZUM! Točno zna kako mora izgledati. Točno zna kako mora raditi. To će za nju biti mačji kašalj! No pokazalo se da je izrada mnogo teža nego je pretpostavila. Mjerila je, čekićala, zatezala i namještala, bezbroj puta počinjala iznova, ali izum bi svaki put ispao loš. Kad bi ta stvarčica bar VEĆ JEDNOM PRORADILA! - najkraće je to rečeno o onom što se krije između korica knjige Veličanstveni izum (The Most Magnificent Thing) koju je napisala i ilustrirala Ashley Spires.

Novu slikovnicu nagrađivane spisateljice i ilustratorice brojnih knjiga za djecu (među kojima su Mali Saul, Larf i pustolovine Binkyja, svemirskog mačka, crtanih romana za mlađu dob) objavila je Profil knjiga d.o.o. jer je 2018. posvećena inženjerstvu - velikim i malim mudrim glavama i spretnim rukama. Kako ističe nakladnik, ova je slikovnica prava oda svima njima! "Rasplamsajte maštu mladim čitateljima i potaknite ih na vlastite izume, kreacije i učenje o inženjerstvu, matematici, tehnologiji… igrajući se", pozivaju čitatelje. Mnogi od njih ovu će knjigu doživjeti kao "inteligentan, iskren i duhovit prikaz nevolje s kojom se svi možemo poistovjetiti". A knjiga je doista lijepo ilustrirana i napisana.
No, svi oni koji očekuju lepršavu priču prije spavanja, pogriješili su policu. Ovo je slikovnica koja traži drukčiji angažman, o kojoj roditelj i njegov mališan mogu dugo razgovarati (čak i ako su toliko mali da ne razumiju baš sve), a čija se ljepota krije u naizgled jednostavnosti.
Glavni lik toliko je obična djevojčica da joj autorica nije dala ni ime, što ima poseban šarm. S njom se doista može poistovjetiti svaka djevojčica, pa i dječak, jer svatko može smisliti i napraviti nešto veličanstveno potrudi li se i, što je najvažnije, ako je dovoljno uporan i ne odustane nakon prvog ‘neuspjeha‘, nakon ljutnje i bijesa.
Mališani će knjigu zavoljeti zbog različitih razloga: netko jer je glavni lik mala izumiteljica i inženjerka, netko jer je njezin pomoćnik i najbolji prijatelj psić (koji se voli popiškiti gdje stigne). Bili perfekcionisti ili ne, nakon ove će knjige mali čitači naučiti da u životu ne ide sve onako kako smo mi zamisliti i da se do toga ne dolazi otprve. To znači da ju mogu čitati i vrtićarci, ali i osnovnoškolci, čije su glavice prepune mašte i šašavih, ponekad i ostvarivih ideja, izuma, radosti i ponekog razočaranja i suze zbog ‘neuspjeha‘, iz kojega mnogo mogu naučiti.
Mogu naučiti da trebaju razmišljati ‘izvan kutije‘ (kako to vole odrasli reći), iz drugog kuta i ne sputavati svoju maštu i sve će im biti moguće. Pogrješke ne će izostati, ali ni uspjeh prije ili poslije. Iz pogrješaka se može ponešto naučiti ne pristupite li im kao da su bezvrijedne, nego su dragocjen korak u procesu nastanka nečeg veličanstvenog. Knjiga je pisana u sadašnjem trenutku i stoga pristupačnija, a zaključak može biti i da uspjeh nije uvijek i savršenstvo.
Narcisa Vekić
Knjiga klince uči da trebaju razmišljati ‘izvan kutije‘, gledati iz drugog kuta i ne sputavati svoju maštu
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana