Sport
STANKA STIGLA KAO NARUČENA

Zekić kreće u renoviranje bijelo-plave momčadi
Objavljeno 5. rujna, 2018.
Nakon prijelaznog roka s dosta promjena Zekiću slijedi povratak "u rudnik"

Osijek je prvu rundu domaćeg prvenstva odradio - vrlo dobro. Prvenstvenu stanku dočekali su bijelo-plavi odmah uz bok vodećem Dinamu sa samo jednim bodom zaostatka. Naravno, to može biti i varljiva slika jer su od šest susreta čak pet igrali u Gradskom vrtu, ali nije uvijek lako ni kod kuće pobjeđivati u serijima.


Osijeku su u tih pet susreta izmaknula dva boda protiv Slaven Belupa i to prilično nesretno jer je taj pogodak za izjednačenje primljen u posljednjih trenucima susreta. No, ako je protiv Koprivničana bio manjak sreće, u susretu s Lokomotivom im se ona ipak osmjehnula. Tako je to obično u nogometu sa srećom - na cesti ti uzme, a na mostu vrati. Uglavnom, Osječani su si stvorili dobre temelje za nastavak sezone u kojoj će imati ipak zahtjevniji posao jer će se prvo do kraja prvog kruga prvenstva vratiti u normalan ritam igranja (gostovanje, pa kod kuće), ali će zato početak drugog kruga biti pravi izazov jer će u šest kola pet puta morati u goste. Zato se mirne duše može reći kako će baš razdoblje koje slijedi nakon prvenstvene stanke umnogome odrediti sudbinu bijelo-plavih kada su u pitanju rezultatske ambicije. I zato će posao koji će obaviti trener Zoran Zekić i njegov stručni stožer tijekom stanke biti od krucijalne važnosti. Prijelazni rok bio je najburniji otkako je Osijek dobio nove suvlasnike. Devet igrača je došlo, čak 11 otišilo pa je posve jasno kako Zekiću slijedi povratak "u rudnik". Mora ponovno stvarati, ne baš iz samog početka, ali dosta je novih igrača i valja to uigrati. To više jer je velika većina stigla kada je sezona već počela, pa će ova dvotjedna stanka poslužiti kao prave minipripreme.
- Imat ćemo puno posla. Puno je novih lica, neka od njih su došla u posljednjim danima prijelaznog roka, pa ćemo se tek upoznavati s njihovim kvalitetama. Tu su i rekovalescenti Pušić i Kamenar koji su nam do ozljeda bili važni igrači. Moći ćemo konačno ozbiljnije uigrati i Gutija i Janžu, a Henty će dobiti priliku posve izliječiti svoje zdravstvene tegobe s kojima se bori od početka sezone. Vjerujem kako ćemo stanku iskoristiti na pravi način i nastavak sezone dočekati bolji negoli smo bili - kaže trener nogometaša Osijeka.
Jedno od najzanimljivijih pitanja bilo je vezano uz Erika Janžu, koji je doveden kao zamjena za kapetana Bornu Barišića na lijevom boku. Slovenac je imao baš zahtjevan debi jer su se na njega namjerili neki od najbržih igrača u HNL-u poput Kastratija, Hujbera i Karačića. No, nije se dao. Defenzivno je odradio odličan posao. Neki će reći kako skrivio kazneni udarac, ali u toj je situaciji zapravo bio kolateralna žrtva pogreške svojih suigrača.
- Zadovoljan sam kako je odigrao protiv Lokomotive. Uštopao je Kastratija, koji pripada među najbrže igrače lige, a bio je nerijetko prepušten sam sebi jer nije imao adekvatnu pomoć suigrača. U ofenzivi je pokazao dobar tajming za ubacivanje, pa vjerujem kako će i na tom planu biti samo bolji. Sada je konačno uhvatio i ritam, pa bi nam trebao biti pojačanje - kaže trener bijelo-plavih.
Protiv "lokosa" prvi se put odvažio postaviti formaciju 4-3-3 i dok je Osijek bio u njoj, Lokomotiva nije postojala na terenu. S obzirom na nove igrače koje je dobio, tu postavku mogli bismo češće gledati. Naime, Marijan Ćavar najbolje se osjeća kao zadnji vezni, a baš je takav profil nedostajao za spomenutu formaciju. Može tu poziciju odigrati i Pušić ako će biti u formi od prije ozljede. Na krilnim pozicijama prve su opcije trenutačno Henty i Bočkaj, koji je u dobroj formi u posljednje vrijeme, i to ohrabruje. Dobio je Zekić za te pozicije mladog Finca Timu Savitskog, a vjerojatno će uslijediti i posljednji pokušaj buđenja Dmitra Lope, koji je svoje najbolje igre pružao na krilnoj poziciji. Zapravo ako bi Zekić uspio razdrmati usnulog Ukrajinca, bilo bi to najveće pojačanje za bijelo-plave.
Dalibor Keler
ključ
OSIJEKU SLIJEDI VAŽNO RAZDOBLJE
DANAS U VELIKU
Nogometaši Osijeka danas će optutovati u "Zlatnu dolinu" na minipripreme. Bijelo-plavi će krenuti u 15 sati, a u 17.30 očekuje ih prijateljski susret protiv Svačića u Starom Slatniku. Nakon toga produžit će do Velike, gdje će ostati do 8. rujna. Boravak će zaključiti prijateljskim susretom protiv Slobode koji će odigrati u subotu na stadionu u Velikoj.
Možda ste propustili...