Sport
68. MEMORIJAL BORISA HANŽEKOVIĆA

Sandra sedmi put slavila
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Andrea Ivančević srušila hrvatski rekord na 100 m prepone za dvije stotinke

S velikim brojem velikih svjetskih atletskih zvijezda jučer je u Zagrebu održan 68. Memorijal Borisa Hanžekovića. Bilo je čak devet pobjednika Dijamantne lige, 15 osvajača zlata na Olimpijskim igrama, svjetskim ili europskim prvenstvima, ali ipak je najveća zvijezda bila naša Sandra Perković, koja je, očekivano, potukla konkurenciju u bacanju diska te potvrdila kako je poraz u finalu Dijamantne lige bio samo slučajnost.


Kiša koja je padala uoči početka mitinga prijetila je atletičarima. Iako je nekima definitivno otežala posao, posebno onima u tehničkim disciplinama, na neki je način i najavila pravu kišu rekorda na stadionu Mladosti. Čak pet mitinga rekorda te jedan hrvatski rekord, na 100 metara s preponama, koji je postavila Andrea Ivančević (12.85), popravivši svoj prijašnji rezultat za dvije stotinke.
- Jako sam ponosna i sretna da sam otrčala novi rekord baš na ovom stadionu, pred svojom publikom. Bila sam jako ljuta i frustrirana nakon EP-a u Berlinu, znala sam da sam u odličnoj formi, ali nisu se tada poklopile stvari. Usprkos nepovoljnom vremenu sada sam uspjela, a pomogla je i izvrsna konkurencija, 100 m s preponama je jedna od najjačih disciplina na svakom "Hanžeku" i drago mi je biti u vrhu - rekla je uza suze radosnice Ivančević.
Seriju najboljih ostvarenja na "Hanžeku" otvorila je utrka atletičarki na 3000 m, gdje je za gotovo četiri sekunde rekord mitinga popravila Kenijka Lilian Kasait Rengeruk. "Usput" je povukla i ostale, četiri su trčale brže od prijašnjeg rekorda, a čak šest je otrčalo najbržu utrku karijere. Jamajčanin Fedrick slavio je u disku bacivši gotovo jedan metar dalje od dosadašnjeg rekorda natjecanja, a sjajna je bila i muška utrka na 800 m, gdje su čak petorica trčala brže od prijašnjeg najbržeg vremena na "Hanžeku". Tu je slavio Nijel Amos iz Bocvane, popravivši rekord za više od jedne sekunde. Za jedan centimetar rekord je u skoku s motkom popravio Rus Timur Morgunov, a u toj disciplini zbog bolova u kvadricepsima koje je osjetio na zagrijavanju nije nastupio Ivan Horvat.
- Sve je bilo u redu na zagrijavanju prije ulaska u stadion, no potom sam na prvom ubrzanju osjetio u obje prednje lože da nešto nije u redu, sa svakim probnim skokom bol je bila sve jača - objasnio je Horvat razlog odustajanja od nastupa.
Sandra Perković brzo se vratila pobjedničkim navikama, iako su uvjeti za diskašice bili daleko od idealnih. No to nije smetalo najboljoj hrvatskoj sportašici da na "svom" terenu upiše još jedno slavlje, sedmo na "Hanžeku". Hitac od 67,60 m iz treće serije bio je nedostižan konkurenticama koje su ostale daleko iza.
- Napokon je disk poletio, krug je bio sklizak, a ne znam, iskreno, jesu li ostale bacačice došle bacati. Najvažnije je da je disk poletio do 67,60 m. Sada se sama pitam: "Sandra, tko je to tebe u Bruxellesu pobijedio?" Što da kažem, velika sam humanitarka pa volim pomagati drugima. Šalim se, viroza me tada spriječila, sada sam se osjećala bolje i bacila dobro na ovakvom krugu. Hvala Zagrebu, hvala svima koji su došli po kiši i podržali me, učinili ste meni ovaj "Hanžek" posebnim - rekla je nakon nove pobjede u svom gradu vladarica svjetskog diska Sandra Perković.
Novi rekord mitinga u skoku u dalj za 1 cm popravio je Južnoafrikanac Luvo Manyonga, a pobjednik memorijalne utrke na 110 m s preponama je Španjolac Orlando Ortega.
Pobjednici, atletičarke, 100 m: Marie-Josee Ta Lou (O.Bj.) 11.05; 400 m: Salwa Eid Naser (Bahrein) 50.54; 3000 m: Lilian Kasait Rengeruk (Ken) 8:33.37 - rekord mitinga; 100 m prepone: Sharika Nelvis (SAD) 12.65... 4. Andrea Ivančević (Hrv) 12.85 - HR; 400 m prepone: Ana Jaroščuk-Rižikova (Ukr) 55.89; troskok: Andrea Panturoiu (Rum) 13,63; disk: Sandra Perković (Hrv) 67,60

Atletičari, 100 m: Michael Rodgers (SAD) 10.08; 200 m: Alonso Edward (Pan) 20.17; 400 m A: Luka Janežič (Slo) 46.03; 400 m B: Hrvoje Čukman (Hrv) 48.06; 800 m: Nijel Amos (Bot) 1:44.08 - MR; 1500 m: Elijah Motonei Manangoi (Ken) 3:32.52; 110 m prepone: Orlando Ortega (Špa) 13.39; dalj: Luvo Manyonga (JAR) 8,46 - MR; motka: Timur Morgunov (Rus) 5,76 - MR; disk: Fedrick Dacres (Jam) 68,17 - MR; kugla: 1. Ryan Crouser (SAD) 22,09.
Goran Roguljić
Možda ste propustili...

ZRINSKI POSRNUO UOČI LOKALNOG DERBIJA

Cilj je slovački primat vratiti u naš Jurjevac

MŽNL SLAVONIJE I BARANJE - 19. KOLO

U Gunji Jadran i Željezničar igraju za bodove spasa

U ZAGREBU DOČEKAN VICEPRVAK EUROPE

Tin: Nemam medalju, izgubila se

Najčitanije iz rubrike