Novosti
REFORMA KRENULA - OPREMA KASNI

Pojedine su gimnazije počele nastavu bez ijednog udžbenika
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Većina srednjoškolaca u eksperimentalnu je školsku godinu krenula i bez najavljenih tableta, dobili su samo SIM kartice

Bez ijednog udžbenika krenula su 144 učenika prvih razreda I. gimnazije Osijek u eksperimentalni program kurikularne reforme "Škola za život", koji je u ponedjeljak počeo u 74 hrvatske osnovne i srednje škole - u svim predmetima 1. i 5. razreda, u 7. razredu u biologiji, kemiji i fizici te u 1. razredu srednje škole - u cijelosti u gimnazijama te u općeobrazovnim predmetima četverogodišnjih strukovnih škola.


U najvažniju školsku godinu u posljednjih 20 osim bez udžbenika osječki gimnazijalci ušli su i bez tableta, a ni naručena oprema još ne stiže. I u druge dvije osječke eksperimentalne škole, kojima pripisuju znatno veći broj upisanih prvašića no lani - OŠ Grigor Vitez i OŠ Mladost, "Škola za život" počela je bez dijela udžbenika, tableta, naručene opreme, ali i računala za obveznu informatiku, koja je počela s jučerašnjim danom u 5. i 6. razredima.

Do kraja tjedna?


Ministarstvo obrazovanja posljednjih dana ističe da će svi udžbenici stići u sve škole u projektu do kraja tjedna, koji kasne jer na vrijeme nisu zaključeni ugovori s nakladnicima. Što se tiče opremanja škola za potrebe uvođenja obvezne informatike, natječaj za nabavu 13.000 računala nedavno je poništen jer se javio samo jedan ponuđač, s iznosom znatno većim od onoga kojim Ministarstvo raspolaže. Zbog toga je ministrica Blaženka Divjak donijela u petak odluku kojom će se ukupno 26 milijuna kuna rasporediti školama koje će same provesti jednostavnu nabavu. Oprema koju su škole naručile trebala bi stići uskoro, kažu. U nekoliko navrata iz Ministarstva smo mogli čuti kako za "reformu obrazovanja nisu ključni udžbenici i računala, već učitelji i nastavnici". Njihova kreativnost tu bi trebala doći do izražaja.
U petogodišnjem mandatu ravnatelja I. gimnazije, Dražen Đapić, prof., sličnu situaciju, kaže, nije imao, a ne pamti ih ni otprije, kada je radio u nastavi. Šest razrednih odjela učenika prvih razreda - općeg i sportskog smjera, za ni jedan od 16 predmeta nema udžbenik.
- Nisam očekivao da udžbenici neće stići, nekako se kasno krenulo s tim dijelom, svi znamo da natječaji traju... Do sada su udžbenici uvijek stizali na vrijeme, tako da učenici ništa ne gube. Nama još nije stigao ni jedan udžbenik, čujemo da bi trebali doći do kraja tjedna - kazao nam je Đapić kada smo ga upitali kako je protekao prvi dan eksperimentalne škole. Kaže kako ni tableti za učenike koji bi trebali pratiti nastavu još uvijek nisu stigli u školu.
- Tableti su još kod dobavljača. Sutra bismo ih trebali aktivirati i podijeliti učenicima, riječ je o tehničkim detaljima koje moramo uskladiti sa zahtjevima Ministarstva - objašnjava. Upitali smo ga kakva je atmosfera među nastavnicima i kako će raditi ako ni jedan udžbenik uskoro ne dođe.
- To se nipošto ne bi smjelo dogoditi. Nastavnici će prvih dana raditi prema svom planu i programu koji su napravili u platformi Loomen. Učenike će uvesti u predmete uz digitalne materijale koji su dostupni na platformi, a ondje su i metodički priručnici - kaže Đapić. Dodaje da se u javnosti posljednjih dana stvara prevelika fama oko kašnjenja opreme.
- Ja sam racionalni optimist i više me zanima kako će se cijeli proces razvijati te koje će rezultate potići. Mislim da dva-tri dana kašnjenja nisu razlog za dramu. Eksperimentalni program ima svojih prednosti i mana, a zbog toga se tako i zove. Svi problemi na koje budemo nailazili ispravljat će se u hodu - komentirao je Đapić.

U OŠ "Mladost" točno 200 učenika 1., 5. i 7. razreda krenulo je u ponedjeljak u eksperiment. Dio materijala ih je dočekao, dio ne. Učitelji i nastavnici iste generacije birali su različite nakladnike, pa su nekima udžbenici za isti predmet stigli, nekima nisu.
- Od četiri razreda prvašića dva razreda dobila su udžbenike iz glazbenog i prirode, a dva nisu, dok vjeronauk nije stigao nikome - kaže Josip Jukić, ravnatelj OŠ Mladost. Petaši su dobili trećinu udžbenika, a sedmaši sve. Što se tiče računala za obveznu informatiku, nemaju nikakvih informacija.
- Čekamo upute za dalje za nabavu, službeno iz Ministarstva još nije stigla nikakva obavijest, tako da ne znamo ni koliko ćemo novca dobiti i hoćemo li moći nabaviti sva računala i kada - komentirao je Jukić. Njihovi su učenici dobili tablete, ali samo da bi provjerili ispravnost zbog garancije. SIM kartice su im već podijelili.
- Ovoga tjedna počet ćemo koristiti i tablete - kazao je Jukić. Kaže, nije ni očekivao da će sve ići glatko, ali i on je optimističan.

Mjesta za napredak

- Sam naziv programa kaže "Škola za život", a u životu nije sve idealno pa tako ni u ovoj kurikularnoj reformi. Ima mjesta za napredak, uz promjene dinamike bit će to dobra priča. Našem obrazovanju hitno treba promjena - više praktičnog učenja, manje činjenica - kaže Jukić.
U OŠ "Grigor Vitez" 104 učenika krenula su u pilot-projekt također bez dijela udžbenika, tableta i opreme. Ravnatelj Hrvoje Brod tvrdi da treba biti strpljiv.
- Ljudi kod nas misle da će se reforma dogoditi u nekoliko dana i da sve treba biti spremno prvog dana. Većinu smo stvari dobili, a dio koji nam nedostaje - tu se radi o nekoliko udžbenika, to će biti, kako čujem od nakladnika, riješeno vjerojatno do sredine ovoga tjedna. Što se tiče podjele tableta, laptopa koji trebaju doći u nove informatičke učionice, pametnih ploča i ostalih didaktičkih materijala, vjerujemo da će stići za tjedan dana i da ćemo biti spremni za školu 21. stoljeća - zaključuje Brod.
Jasenka Pejaković

BLAŽENKA DIVJAK

Izazova će biti stalno, spremni smo

 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je u ponedjeljak iz Osnovne škole "Milka Trnina" u Križu da eksperimentalni dio reforme kreće spremno i na vrijeme. U pratnji potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, župana zagrebačkog Stjepana Kožića, načelnika općine Marka Magdića i drugih, ona je kazala da bi čekanje na stopostotnu spremnost odgodilo početak cjelokupne reforme na više godina, što je neprihvatljivo. "Ovo je najveći dan za škole u posljednjih 20 godina, a ova škola je znak da ne morate biti u centru da biste bili predvodnik promjena", kazala je ministrica. Iskoračili smo u 21. stoljeće s eksperimentalnom reformom i uvođenjem obvezne informatike u 5. i 6. razredu, kazala je ministrica i dodala da je u temelju promjene prelazak s učenja sadržaja na učenje kritičkom mišljenju. "Snalaženje u novim uvjetima je imperativ jer su postojeće škole zbog brzine društvenih promjena izgubile smisao prije 50 godina", kazala je. "Izazova će biti cijelo vrijeme i mi smo na njih spremni, dajte nam priliku za optimizam jer su to zaslužili naši učenici", obratila se ministrica Divjak novinarima aludirajući na medijske kritike prema kojima škole nisu dočekale početak nastave sa svim potrebnim za početak izvođenja eksperimentalnih programa.
Ministrica je kazala da je sve poštovano za početak reforme, od educiranja nastavnika, omogućavanja mentora da ih prate, osiguranja metodičkih priručnika, sredstava za opremu i udžbenika. Prema njezinim riječima, u ponedjeljak su neke škole dobile sve udžbenike, a u utorak će ih dobiti 80 posto škola, a možda i sve. Što se tiče tableta, sve škole imaju informatičke kabinete i nastava informatike se može odvijati bez smetnji, zaključila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. H

STRIZIVOJNA I SATNICA

Sve će se riješiti, ne treba dramatizirati

 

Osnovna škola "I. B. Mažuranić" iz Strizivojne jedna je od 48 škola u kojoj će se provoditi eksperimentalni program "Škola za život", a iako dio opreme još nije stigao, ravnatelj Andro Mršić kaže kako ne treba dramatizirati. "Nakon izjava ministrice i uvjeravanja iz Ministarstva uvjeren sam da će se sve na vrijeme riješiti. Željeli smo biti dio ovoga programa, za koji smatramo da će donijeti nešto bolje, kako učenicima tako i nastavnicima, koji nemaju znatnijih prigovora na program. Očekujem da će Ministarstvo znati cijeniti zalaganje nastavnika koji su uložili znatan trud i vrijeme u edukaciju, a radilo se i tijekom godišnjih odmora", kaže ravnatelj Mršić te napominje da je program dosta zanimljiv, nudi moderan pristup nastavi, što je nastavnicima svojevrstan izazov, a učitelji će imati znatno više autonomije u poučavanju.
Dio eksperimentalne faze kurikularne reforme je i OŠ Satnica Đakovačka", a ravnatelj Mario Plavčić ističe kako su spremni za provođenje programa. "Dosta se govorilo o nedostatku nastavnih pomagala i opreme, ali mi nemamo prigovora jer smo dobili većinu materijala. Oko 90 posto nastavnog materijala nam je dostavljeno, a ostatak treba doći do kraja tjedna. Vidi se da je Ministarstvo vodilo računa o tome, a i učiteljima su osigurani materijali za prvi školski tjedan", kaže Plavčić te dodaje kako je činjenica da dosadašnji obrazovni sustav nije dobar, pa su reforme nužne. "Jasno nam je da reforme nije jednostavno provesti, a što uočimo da nije dobro, sugerirat ćemo kako bi se promijenilo", kaže ravnatelj Plavčić, podsjećajući da će školske torbe biti 30 posto lakše, a u istom omjeru nastava će se provoditi u digitalnom obliku preko tableta. M.Alduk

SLATINSKI RAVNATELJI

Učitelji zadovoljni zbog veće plaće

 

U Slatini su dvije škole uključene u eksperimentalnu reformu "Škola za život", Osnovna škola Eugena Kumičića i Srednja škola Marka Marulića. Učitelji i nastavnici prošli su edukaciju potrebnu za organizaciju nastave, upoznati su s kurikulima...


Prema riječima ravnateljice OŠ Eugena Kumičića Božice Majhen, učitelji su dobili primjere planova i metodičke priručnike za sve predmete i radne materijale dok ne stignu udžbenici. Za razrede koji su u eksperimentalnom programu u petak su stigli udžbenici nakladnika Alfe, u ponedjeljak su stigli udžbenici Profila, a u utorak se očekuju udžbenici Školske knjige. Iz koprivničke tvrtke Hangar ovih dana očekuju se i tableti. Učitelji su zadovoljni jer će im se sati rada u eksperimentalnom programu povećati za 15 posto pri obračunu plaće. Ravnateljica Majhen kaže da su učitelji u početku bili skeptični prema mrežnoj edukaciji, ali su promijenili mišljenje kad su dobili primjere kako odraditi određeni posao i kako vrednovati učenike. Edukaciju su prošli i učitelji koji nisu u eksperimentalnom kurikulu pa se u školi mnogo razgovara i dogovara o radu i rasporedu sati.

Od Darka Špoljarića, ravnatelja Srednje škole Marka Marulića, doznajemo da udžbenici nisu stigli, ali je Ministarstvo obavijestilo škole da su za prvi tjedan osigurani digitalni materijali. Škola je za nabavu tableta provela jednostavnu nabavu, ali oni još nisu stigli i također se očekuju ovoga ili sljedećega tjedna. Profesori smatraju da sve ide nekako ubrzano, ali također znaju kako se, da nije tako, nikad u reformu ne bi krenulo. Svi daju svoj veliki doprinos provođenju eksperimentalnog kurikula, surađuju, razmjenjuju iskustva međusobno, ali i s nastavnicima u drugim školama koje su u tom kurikulu. Novi način rada iziskuje mnogo truda profesora, ali to bi moralo rezultirati njihovim kvalitetnijim radom, a i učenicima bi trebalo biti bolje. P. Žarković
IVICA ŽIVKOVIĆ, GIMNAZIJA ŽUPANJA

Očekujemo svu opremu do 15. rujna

 

Gimnazija Županja jedina je srednja škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je uspjela proći na natječaju i koju je Ministarstvo obrazovanja odabralo za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme. U novoj školskoj godini upisano je 80 učenika u četiri prva razreda, jedan prirodoslovno-matematički i tri odjela Opće gimnazije. U školi je u ponedjeljak bila i predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, prof. Darija Dasović Rakijašić, iz mentorskog tima, koja je s ravnateljem, prof. Ivicom Živkovićem, upoznala učenike s novim programom.
- Prema informacijama kojima raspolažemo udžbenici su na putu prema školi i naši će profesori ovaj prvi tjedan odraditi prema uputama koje su dobili u svojim virtualnim učionicama, gdje su dobili materijale za uvodne sate. Materijali su pripremljeni u digitalnom obliku i oni do njih mogu doći jednim klikom, skinuti ih i obraditi ih u svojim razredima - pojašnjava ravnatelj Živković. Očekuje da će u drugom tjednu u školu stići i svi tableti te da će od 15. rujna na raspolaganju imati svu opremu. U županjskoj Gimnaziji u načelu su zadovoljni i napominju da bi bilo dobro da se do sada uspjelo riješiti i opremanje kabineta i laboratorija, ali za to će se, kažu, morati još malo strpjeti. "Uspjeli smo se presložiti unutar same škole i nabaviti nešto opreme uz pomoć gradonačelnika Davora Miličevića i uz pomoć Županije, pa ćemo ipak, u velikom dijelu, moći u dva mjeseca izvoditi predviđenu nastavu prema kurikulumu i bez dobivanja opreme", zaključuje ravnatelj Živković.
Živković ističe da je ulazak u eksperimentalni program "Škola za život" zasluga svih zaposlenika škole koji žele više i bolje. Prije svega, jednako kvalitetno obrazovanje za učenike u Županji kao i za one u Zagrebu ili bilo gdje u Hrvatskoj. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana