Novosti
SUZBIJANJEM KOMARACA PROTIV VIRUSA

Oboljela djevojčica, zaražena legla u Vinkovcima i Županji
Objavljeno 5. rujna, 2018.
U 1 % slučajeva dođe do encefalitisa, što se dogodilo 6-godišnjakinji

Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak priopćio kako je jedna osoba iz Belog Manastira preminula od bolesti Zapadnog Nila, bilo je logično očekivati kako će dio sjednice Gradskog vijeća Vukovara u utorak biti posvećen toj tematici.


Predsjednik Vijeća Tomislav Šota direktor je Veterinarske stanice Vukovar, koja godinama obavlja tretiranja komaraca na širem vukovarskom području, pa je vijećnike, ali i širu javnost, izvijestio o stanju na terenu.
- Virusna bolest Zapadnog Nila nažalost u nekim slučajevima dovede do smrti oboljele osobe, a sreća u nesreći je što najveći broj zaraženih ili ne pokazuje simptome ili su to simptomi slični gripi: bolovi u rukama i nogama, visoka temperatura i glavobolje. U jedan posto slučajeva zaraze dođe do encefalitisa i imamo takav slučaj u Vukovaru. Riječ je o 6-godišnjoj djevojčici, hospitaliziranoj na Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. Još jedan se slučaj serološki potvrđuje i prema informacijama koje imam, oni nisu životno ugroženi - rekao je Šota.
Pojasnio je kako su nakon četvrtog ovogodišnjeg tretmana zaprašivanja komaraca dobili informaciju iz HZJZ-a da su radeći monitoring, na jednom mjestu na Novom groblju u Vukovaru uhvatili komarca koji je zaražen virusom Zapadnog Nila. Stoga su krajem srpnja obavili još jedan tretman komaraca.
- Ponekad su nas sugrađani pitali zašto imamo akcije suzbijanja komaraca kad ih nema puno na području grada, no i taj tretman u srpnju i još dva u kolovozu odradili smo iz epidemiološko-sanitarnih razloga, odnosno kako bismo spriječili širenje virusa. Već nakon tretmana u srpnju, HZJZ više u Vukovaru nije našao tigraste komarce, a na naše zadovoljstvo nije ih bilo ni nakon tretmana u kolovozu. Ako će u rujnu biti toplo, za očekivati je kako će još koje leglo komaraca izići i imat ćemo još jedan tretman zbog preventive - poručio je Šota.
Prema njegovim riječima, u Vinkovcima su evidentirana tri izvora zaraze te u Županji dva, no u tim gradovima nema potvrđenih slučajeva bolesti. Premda je Vukovar na Dunavu i u blizini Srbije (u kojoj je evidentirano više od 20 smrtnih slučajeva zbog ove bolesti) od svih gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima najbolju epidemiološku situaciju.
- Prijašnjih smo godina znali imati pravu invaziju komaraca i bilježeno je 100-150 uboda u 15 minuta, ali zaraženih komaraca nije bilo. Ove godine komaraca nema puno, analize su pokazivale 15-30 uboda u 15 minuta, ali nažalost imali smo slučaj pojave tigrastog komarca. Pratimo naputke HZJZ-a, i struka čini sve što može kako bi se zaustavilo širenje virusa - naglasio je i dodao kako diljem svijeta ima nekoliko stotina vrsta komaraca koje stručnjaci razlikuju.
Potvrdio je kako će i dalje preventivno djelovati, jer iako samo jedan posto zaraženih ima komplikacije, bolest Zapadnog Nila je opasna i može biti smrtonosna.
Dragana Korpoš
PREMINUO ZBOG UBODA STRŠLJENA
Pojava komaraca nije neuobičajena na istoku Hrvatske i gotovo svake godine kreće nova borba s letećim napasnicima, no ove godine građani imaju problema i s pravom najezdom stršljena. Tomislav Šota je istaknuo kako u posljednjih 20-ak godina nije evidentirana tako velika pojava stršljena kao ove godine. U Borovu (selu) zabilježen je i smrtni slučaj osobe alergične na ubod ovog kukca.

"Načelnik Općine Borovo odlučio je kako će iz općinskog proračuna platiti tretmane ne samo na javnim površinama nego i fizičkim osobama. Veliki ih je broj u cijeloj županiji. Imali smo dosta tretmana na području Lovasa i Iloka, a dnevno samo u Vukovaru imamo šest-sedam tretmana, što je nezapamćeno puno. Grad Vukovar plaća tretmane, odnosno uklanjanja gnijezda stršljena na javnim površinama, dok fizičke osobe same podmiruju troškove", pojasnio je Šota i naglasio kako za alergičare smrtonosan može biti i samo jedan ubod stršljena. Stoga je građanima preporučio da gnijezda ovih kukaca ne uništavaju sami već da njihovu pojavu prijave stručnim službama.
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "IZAZOVI EUROPE"

Na Brač stižu i dva nobelovca

SLOŽEN SLUČAJ I KOMPLICIRANO VJEŠTAČENJE

Produljeni rokovi za istragu u slučaju Agrokorovih milijardi

Najčitanije iz rubrike