Novosti
SUZBIJANJEM KOMARACA PROTIV VIRUSA

Oboljela djevojčica, zaražena legla u Vinkovcima i Županji
Objavljeno 5. rujna, 2018.
U 1 % slučajeva dođe do encefalitisa, što se dogodilo 6-godišnjakinji

Nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak priopćio kako je jedna osoba iz Belog Manastira preminula od bolesti Zapadnog Nila, bilo je logično očekivati kako će dio sjednice Gradskog vijeća Vukovara u utorak biti posvećen toj tematici.


Predsjednik Vijeća Tomislav Šota direktor je Veterinarske stanice Vukovar, koja godinama obavlja tretiranja komaraca na širem vukovarskom području, pa je vijećnike, ali i širu javnost, izvijestio o stanju na terenu.
- Virusna bolest Zapadnog Nila nažalost u nekim slučajevima dovede do smrti oboljele osobe, a sreća u nesreći je što najveći broj zaraženih ili ne pokazuje simptome ili su to simptomi slični gripi: bolovi u rukama i nogama, visoka temperatura i glavobolje. U jedan posto slučajeva zaraze dođe do encefalitisa i imamo takav slučaj u Vukovaru. Riječ je o 6-godišnjoj djevojčici, hospitaliziranoj na Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. Još jedan se slučaj serološki potvrđuje i prema informacijama koje imam, oni nisu životno ugroženi - rekao je Šota.
Pojasnio je kako su nakon četvrtog ovogodišnjeg tretmana zaprašivanja komaraca dobili informaciju iz HZJZ-a da su radeći monitoring, na jednom mjestu na Novom groblju u Vukovaru uhvatili komarca koji je zaražen virusom Zapadnog Nila. Stoga su krajem srpnja obavili još jedan tretman komaraca.
- Ponekad su nas sugrađani pitali zašto imamo akcije suzbijanja komaraca kad ih nema puno na području grada, no i taj tretman u srpnju i još dva u kolovozu odradili smo iz epidemiološko-sanitarnih razloga, odnosno kako bismo spriječili širenje virusa. Već nakon tretmana u srpnju, HZJZ više u Vukovaru nije našao tigraste komarce, a na naše zadovoljstvo nije ih bilo ni nakon tretmana u kolovozu. Ako će u rujnu biti toplo, za očekivati je kako će još koje leglo komaraca izići i imat ćemo još jedan tretman zbog preventive - poručio je Šota.
Prema njegovim riječima, u Vinkovcima su evidentirana tri izvora zaraze te u Županji dva, no u tim gradovima nema potvrđenih slučajeva bolesti. Premda je Vukovar na Dunavu i u blizini Srbije (u kojoj je evidentirano više od 20 smrtnih slučajeva zbog ove bolesti) od svih gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima najbolju epidemiološku situaciju.
- Prijašnjih smo godina znali imati pravu invaziju komaraca i bilježeno je 100-150 uboda u 15 minuta, ali zaraženih komaraca nije bilo. Ove godine komaraca nema puno, analize su pokazivale 15-30 uboda u 15 minuta, ali nažalost imali smo slučaj pojave tigrastog komarca. Pratimo naputke HZJZ-a, i struka čini sve što može kako bi se zaustavilo širenje virusa - naglasio je i dodao kako diljem svijeta ima nekoliko stotina vrsta komaraca koje stručnjaci razlikuju.
Potvrdio je kako će i dalje preventivno djelovati, jer iako samo jedan posto zaraženih ima komplikacije, bolest Zapadnog Nila je opasna i može biti smrtonosna.
Dragana Korpoš
PREMINUO ZBOG UBODA STRŠLJENA
Pojava komaraca nije neuobičajena na istoku Hrvatske i gotovo svake godine kreće nova borba s letećim napasnicima, no ove godine građani imaju problema i s pravom najezdom stršljena. Tomislav Šota je istaknuo kako u posljednjih 20-ak godina nije evidentirana tako velika pojava stršljena kao ove godine. U Borovu (selu) zabilježen je i smrtni slučaj osobe alergične na ubod ovog kukca.

"Načelnik Općine Borovo odlučio je kako će iz općinskog proračuna platiti tretmane ne samo na javnim površinama nego i fizičkim osobama. Veliki ih je broj u cijeloj županiji. Imali smo dosta tretmana na području Lovasa i Iloka, a dnevno samo u Vukovaru imamo šest-sedam tretmana, što je nezapamćeno puno. Grad Vukovar plaća tretmane, odnosno uklanjanja gnijezda stršljena na javnim površinama, dok fizičke osobe same podmiruju troškove", pojasnio je Šota i naglasio kako za alergičare smrtonosan može biti i samo jedan ubod stršljena. Stoga je građanima preporučio da gnijezda ovih kukaca ne uništavaju sami već da njihovu pojavu prijave stručnim službama.
Možda ste propustili...