Novosti
VRKIĆ I MATIĆ O POTRAZI ZA NESTALIMA

Dojavljivanje gdje su mrtvi častan je čin, a ne izdaja
Objavljeno 4. rujna, 2018.

Nestali u Domovinskom ratu, odnosno kako što prije pronaći i identificirati one koje obje strane već godinama traže, bili su tema konferencije za novinare u utorak u Osijeku na kojoj su govorili osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, u svojstvu povjerenika predsjednice RH za nestale u Domovinskom ratu, i Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za pitanje nestalih.


Vrkić je kazao kako je to njihov prvi sastanak nakon dogovora Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića u Zagrebu. "Obojica smo dobila mandat da se učine pomaci u traženju nestalih, jer je to temelj za buduće dobre odnose između Srbije i Hrvatske i između dva naroda, i da napokon završimo rat na ovom prostoru i da se nakon toga stvore pretpostavke za odnose dvaju dobrih susjeda", objasnio je Vrkić, dodavši kako je želja u traženju mrtvih i nestalih jednaka na obje strane. Ne traže, dodao je, ni Srbe ni Hrvate, nego mrtve, dok postoje još sjećanja i dokazi da se dođe do konačnog pronalaska i tako učini najviše za njihove obitelji. Oni, dodao je, ne traže ubojice, jer to rade oni koji su nadležni, niti preuzimaju nadležnost postojećih komisija za pronalaženje nestalih.

Matić smatra da je sudbina nestalih posljednje pitanje koje treba riješiti kako bi se stvorili uvjeti za normalizaciju odnosa i proces pomirenja te da su na rad komisija utjecali politički odnosi i političke turbulencije pa je bilo zastoja u istragama. Ovaj posao treba depolitizirati, iskoristiti sve baze podataka udruga nestalih i nevladinih organizacija, Matić se slaže s otvaranjem svih arhiva, a i u Haagu ima dokumenata. Cilj je stvoriti klimu da dojavljivanje mjesta gdje su mrtvi pokopani "bude častan čin, a ne izdaja". "Obojica pozivamo sve koji imaju informacije da nam ih dojave da bismo što prije počeli provjeravati te lokacije. Već imamo neke lokacije koje će se provjeriti, pomak odmah možemo napraviti jer ima 76 grobnih mjesta koja nisu ekshumirana u Hrvatskoj, a zna se da tu ima onih s popisa nestalih", rekao je Matić. Kapaciteti nadležnih komisije, smatra Matić, nisu dovoljni da se posao radi brzo. Dodao je kako je uz tok Dunava od granice do Smedereva pronađen određen broj grobnica osoba iz Hrvatske, a sada će potragu proširiti do Đerdapske klisure. D.Pejić
BROJ TRAŽENIH
Hrvatska potražuje 1945 osoba, Srbija oko 650 osoba s područja Hrvatske, 370 osoba iz Srbije, a na operativnoj listi s imenima onih za koje se zna da su žrtve i da su nestali, ali nisu prijavljeni prema standardu MKCK-a, ima 690 imena, ali ima i preklapanja pa je potreban jedinstven popis.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana