Novosti
SJEĆANJE NA ŽRTVE IZ POTPAPUČKIH SELA

Dužnost nam je spasiti njihovu žrtvu od zaborava
Objavljeno 5. rujna, 2018.
Na groblju u Četekovcu, ispred spomenika mještanima poginulim u srbočetničkom minobacačkom i topničkom napadu 4. rujna 1991., u utorak je održana 27. komemoracija za 24 žrtve potpapučkih sela Četekovca, Balinaca i Čojluga. Poslije Vukovara i Škabrnje stradanja u tim selima na slatinskom području u općini Mikleuš bila su dio jedne od najvećih tragedija u Domovinskom ratu, kad je tri mjeseca poslije zvjerski poubijano još 47 civila u Voćinu, a mjesto razoreno i spaljeno. Nakon što su cvijeće i lampione na spomenik položili članovi obitelji poginulih mještana i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rada grada Slatine, to su učinili i izaslanici predsjednice RH, premijera i predsjednika Sabora, načelnika Glavnog stožera OSRH, ministra unutarnjih poslova te virovitičko-podravski župan Igor Andrović.
Načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović upozorio je na obvezu da našu djecu, i djecu naše djece, podsjećamo na ono što se ovdje zbilo, pa "kad i svaki živući svjedok toga događaja ode s ovog svijeta, da bude onih koji će stajati ovdje umjesto nas". Župan Andrović podsjetio je da godine prolaze i polako blijede sjećanja na te tragične događaje, "ali naša je sveta dužnost da od zaborava sačuvamo uspomenu na njihovu žrtvu". Ministar Tomo Medved pozvao je na čuvanje istine i sjećanja na sve ponosne hrvatske branitelje i na sve žrtve za dom i domovinu, s porukom zajedništva, hrabrosti, upornosti i iskrene zahvalnosti. Saborski zastupnik Josip Đakić još je jednom ponovio tvrdnju da su institucije mnogo puta zakazale u sankcioniranju zločinaca jer nema oprosta ni abolicije za one koji su počinili ubojstva, razbojstva, pljačke i palež. Izaslanik predsjednice RH Ante Deur upozorio je na veličinu žrtve poginulih i ponos što je iz bola izrasla domovina. Nazočnoj djeci poručio je da oni budu generacija koja će istinski prenositi najponosniji dio hrvatske povijesti.
Točno u 9.05 sati, kad je 1991. počeo neprijateljski napad na ta potpapučka sela, u znak sjećanja na 37 stradalih stanovnika toga kraja učenici OŠ Mikleuš pustili su u zrak 37 bijelih balona. P.Žarković
Možda ste propustili...

DESET OBITELJI STIGLO U SISAK

Sirijske izbjeglice u državne stanove

PRVA JE POSTAVLJENA NA PRIJELAZU MALJEVAC

Pomičnom ogradom na granici s BiH protiv ilegalnih migranata

PRIPREMNO ROČIŠTE NA OSJEČKOM SUDU

Afera SMS: Odvjetniku pozlilo, ročište odgođeno

Najčitanije iz rubrike