Novosti
RAČUN BRODOGRADILIŠTA OPET BLOKIRAN

Jedan od otkazanih brodova iz Uljanika već je 70 posto izgrađen
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Poslovni račun Uljanika d.d. blokiran je, pokazuju podatci Financijske agencije (Fina), nakon što su u ponedjeljak raskinuti ugovori o izgradnji četiriju brodova u Uljanik grupi, a u tvrtku je, prema nalogu DORH-a, u izvide ušla i policija.
U utorak ujutro Uprava Uljanika izvijestila je na web-stranicama Zagrebačke burze kako je račun Uljanika d. d. blokiran od ponedjeljka poslijepodne. Zbog nemogućnosti Uljanika da isporuči brod sukladno s odredbama iz ugovora o gradnji broda, kompanija Siem Shipping jednostrano je u ponedjeljak raskinula ugovore o gradnji brodova za prijevoz automobila i kamiona, na kojima su sve aktivnosti obustavljene na zahtjev kupca te fizička proizvodnja brodova nije ni počela, izvijestili su jučer iz Uljanika. Štrajk u Brodogradilištu 3. maj, kao i u cijeloj Uljanik grupi, u ponedjeljak je prekinut, nakon što su isplaćene srpanjske plaće. Policija je, pak, u ponedjeljak potvrdila da prema nalogu Državnog odvjetništva provodi izvide u Uljanik grupi.
"Policija na temelju naloga nadležnog državnog odvjetništva provodi izvide te s obzirom na odredbe Zakona o kaznenom postupku nismo u mogućnosti ustupiti više informacija", priopćeno je iz MUP-a. Prošloga četvrtka, dan uoči isplate plaća radnicima Uljanika, također je neko vrijeme račun Uljanika bio blokiran, ali je istog dana deblokiran. Račun 3. maja, pak, i dalje je u blokadi.
Iz Uljanik grupe u utorak su izvijestili da je među brodovima čiju je gradnju kupac otkazao i brod na otprilike 70 posto izgrađenosti te da se s vlasnikom radi na pronalasku rješenja, a ostala tri projekta u vrlo su niskoj fazi realizacije pa nisu znatniji teret za program restrukturiranja. U Uljanikovoj obavijesti navodi se kako provedbom programa restrukturiranja Uljanik napušta srednje složenu nišu brodova i više neće graditi brodove za prijevoz automobila i kamiona, nego će se "isključivo fokusirati na visokosložene kruzere, platforme i brodove za specijalne morske radove". Uljanik je u ponedjeljak izvijestio da su kupci s 1. rujna otkazali ugovore za četiri novogradnje. Kompanija Automarine Transport s Kajmanskog otočja otkazala je ugovor za gradnju dvaju brodova za prijevoz automobila, a i kompanija Siem Shipping jednostrano je raskinula ugovore o gradnji takvih brodova.H
Cvek: Vladini potezi nelogični
Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek ustvrdio je u utorak kako postoji niz nelogičnosti u Vladinim potezima, što nikako ne ide u prilog opstanku brodogradnje, brodogradilišta Uljanik i radnih mjesta, te je ocijenio da Vlada nema jasnu strategiju, a da možda i svjesno radi na uništavanju Uljanika i općenito brodogradnje u Hrvatskoj. Ustvrdivši kako u prilog tome govori i nekoliko činjenica, među kojima je i Plan restrukturiranja, koji se u Vladi nalazi već četiri mjeseca, Cvek je kazao kako se još uvijek ne zna je li Plan poslan u roku, je li poslan u službenoj formi i je li uopće pogledan, što se, kako je rekao, "dalo iščitati iz izjava predsjednika Vlade i pojedinih ministara".
Možda ste propustili...

JOŠ JEDAN POKUŠAJ NA ŠTETU PODUZETNIŠTVA I DEMOGRAFIJE

Zakon poguban za poduzetnice

KOD SPOMEN KRIŽA HRVATSKIH BRANITELJA U LOVASU

Predsjednica odala počast žrtvama iz Lovasa i Opatovca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZI AUSTRIJSKI IMMOFINANZ

STC Osijek i STC Valpovo dobili novog vlasnika

2

SANDRA RAPČAK O UBOJSTVU SVOGA OCA

Plakao je, svjestan da više neće vidjeti svoju djevojčicu

3

PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG OVRŠNOG ZAKONA

Ovrhe se vraćaju u nadležnost sudova