Regija
TRAŽE IZMJENE ZAKONA

Djelatnici Hitne: Ako uključimo rotaciju, policija nas može kazniti
Objavljeno 5. rujna, 2018.
VINKOVCI - Slučaj "Zaprešić" u Ministarstvu zdravstva, zaboravljeni prijedlog reorganizacije Hitne službe i problemi u radu sanitetskog prijevoza, bile su teme tiskovne koferencije koju je u Vinkovcima sazvao Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata Hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći.
Kao jedan od najvećih problema u ovoj djelatnisti, Šota je spomenuo razdvajanje Hitne službe od domova zdravlja na što je država uložila 60 milijuna kuna, a taj model se pokazao nepraktičnim i na štetu građana kojima je potrebna medicinska pomoć.
- Nakon ovog slučaja, Zaprešić je dodao još jedan tim Hitne medicinske pomoći i tu se pokazalo kako postoji mogućnost dodatnih timova koje organizira lokalna samouprava. Sve više se pokazuje kako su dodatni timovi potrebni i kako nije dovoljan samo jedan tim. Predlažemo promjenu zakonu i reorganizaciju Hitne službe i Sanitetskog prijevoza jer sanitetski prijevoz je u polovini države ostao pri domovima zdravlja, a u polovini pri Zavodu za hitnu medicinu, ljudi rade u neodgovarajućim uvjetima s neodgovarajućom opremom i s onim što njihov opis rada ne dozvoljava da rade, a moraju raditi. Valja odrediti kompetencije tima kada je liječnik u timu i kada nije. No, prijedlog stoji u nekoj ladici već dvije godine. U svijetu je uobičajeno da su u timu osobe koje nemaju medicinsko obrazovanje, ali su educirani i osposobljeni i profesionalno rade svoj posao - rekao je Šota, dodajući kako su u uspješnoj organizaciji hitne službe Slovenci i Mađari otišli daleko ispred Hrvatske. Neshvatljive su nelogičnosti u organizaciji prijevoza ozlijeđenih i bolesnih jer sve rade - nezakonito. Kao paradoks, Šota podsjeća kako Sanitetski prijevoz kada vozi teškog bolesnika, uključi rotaciju, ali bi ih policija mogla zaustaviti i kazniti jer to ne smiju učniti.
Djelatnik i sindikalni povjerenik Doma zdravlja Vukovar Robert Vučković drži kako bi sanitetski prijevoz trebao bi biti pri Hitnoj pomoći i da to bude jedna služba koja će imati i sanitetski prijevoz i Hitnu pomoć.
- Područje Vukovara ima jedan tim koji pokriva više od 35 kilometara u krugu, sve ostalo spada na nas. Ravnatelji i liječnici nas upućuju da palimo rotaciju, a mi to ne smijemo jer kršimo i kolektivne ugovore i pravilnike - kaže Vučković.
Miroslav Flego
Josip Požega, vozač saniteta:

Prošlog mjeseca sam za 21 radni dan prešao 8000 kilometara i kao vozač saniteta imam koeficijent 77, dok kolega vozač hitne ima 95, a trebali bi biti izjednačeni s kolegama u Zagrebu i Puli.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana