Regija
UGROŽENE JEDINE PUTNE KOMUNIKACIJE

Kiše odnose ceste na obroncima Krndije
Objavljeno 5. rujna, 2018.
Rubnjaci su viši od ceste i vodena bujica stvara jarak, odnosi kamen s dviju tucaničkih cesta za Paučje i Milinac
LEVANJSKA VAROŠ - Dvije neasfaltirane županijske lokalne ceste do sela Paučja i Milinca obilne kiše posljednjih dana doslovce - odnose! Tucaničke su to ceste što do tih sela, nakon silaska s asfalta u Breznici Đakovačkoj, vijugaju kroz šumu, na jugoistočnim obroncima Krndije, pa ceste prolaze strminama i padinama. Sadašnja, tucanička izvedba čini ih krajnje nepripremljenima za jake oborine koje stvaraju vodenu bujicu što ih odnosi. O kojoj jačini oborina je riječ govore podaci đakovačkog pratitelja vremenskih prilika Bartola Bačića – samo u prva 4 dana rujna tu je palo 28 litara kiše. "Riječ je o oborinama koje su pale u samo dva navrata", kaže Bačić.
- Bankine su više od same ceste, kiše stvaraju vodenu bujicu i ona odnosi kamen, tucanik…, stvaraju se jarci na cesti… Zvali smo u petak Cesting, koji je poslao greder da to sanira. No to nije trajno rješenje, samo se gomilaju troškovi, a problem ostaje - upozorava varoški načelnik Slavko Tidlačka.

Rješenje asfalt

A jedine su to prometne komunikacije s ta dva sela – 6 kilometara od Breznice udaljenog Paučja i 2 kilometra udaljenog Milinca, oba s po dvadesetak stanovnika. Tucanički put za njih račva se usred šume.
– Normalna je to pojava na takvim cestama uslijed jakih kiša, a koje se održavaju kao tucaničke ceste dok se ne moderniziraju. Velike padaline i silna količina vode prave oštećenja na takvim prometnicama i interveniramo preko našeg izvoditelja radova - kaže ravnatelj Uprave za ceste OBŽ (ŽUC) Tihomir Glavaš. ŽUC, dodaje, ima ugovor s tvrtkom Cesting koja održava ceste, intervenira u slučaju oštećenja i vraća ih u vozno stanje.
– Jedino rješenje za ove ceste jest asfalt, samo tako jake oborine neće odnijeti kolnik - ističe Tidlačka.
– Kada je riječ o modernizaciji u asfaltne ceste, projekte smo izradili za niz kilometara. Trenutno imamo oko 207 kilometara cesta bez asfalta, a među izrađenim projektima i dobar je dio cesta s područja Općine Levanjska Varoš. Slične stvari događaju se i na drugim takvim cestama; osim u Đakovštini, dosta je tucanika u našičkom kraju. I tu je slična situacija s oborinama i tim tucaničkim cestama - dodaje Glavaš.
Možda nagodinu

– Rečeno nam je da su sredstva za asfaltiranje ovakvih putova za ovu godinu već rezervirana, da su projekti izrađeni, ali da su u planu za nagodinu - kaže Tidlačka.
Potvrđuje to i Glavaš.
– Modernizacija tih dviju cesta ovisi o financijskim sredstvima; mislim da ćemo nagodinu nastaviti asfaltiranje od Breznice Đakovačke za raskrižje za Milinac, to nagodinu treba ući u plan, a plan donosi Županijska skupština - kaže Glavaš. ŽUC, dodaje, svake godine u rekonstrukciju cesta ulaže 15 do 20 milijuna kuna. Glavaš ističe kako Upravu za ceste u njenim planovima i programima izgradnje cesta u varoškoj općini usporavaju i dandanas vrlo zamršeni, neriješeni imovinsko-pravni odnosi, kako kaže Glavaš, s podacima doslovce "još iz vremena Marije Terezije".
Suzana Župan
za modernizaciju
Na području ŽUC-a 207 km bez asfalta
Problemi za učenike, kvari se autobus
Varoški općinski načelnik Slavko Tidlačka ističe da problemi koje jake kiše stvaraju na dvjema tucaničkim cestama na obroncima Krndije do Paučja i Milinca ometaju i prometovanje školskog autobusa koji do OŠ S. S. Kranjčevića u općinskom središtu odvozi malobrojne učenike iz tih sela.

– Događaju se kvarovi na autobusu, a bus takvim, "odnesenim" cestama treba prometovati dva puta dnevno, pa je problem kako odvesti u školu i iz nje kući vratiti djecu - kaže Slavko Tidlačka.

U Milincu je troje, a u Paučju troje do četvero osnovnoškolaca.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana