Regija
KIŠA STVARALA PROBLEME

Ispod belomanastirskog podvožnjaka moglo se samo u čamcima
Objavljeno 4. rujna, 2018.
BELI MANASTIR - Tijekom noći s ponedjeljka na utorak na području Belog Manastira i prigradskih naselja palo je više od 50 litara kiše po četvornom metru, što je čak u razini višegodišnjeg cjelomjesečnog rujanskog prosjeka. Kiša je padala i tijekom jučerašnjeg prijepodneva, što je u znatnoj mjeri ‘‘popravilo‘‘ količinu oborina, a sudeći prema prognozama meteorologa, suho neće biti ni idućih dana. Kako ističu baranjski ratari, ako oborine prestanu, trenutačna količina vlage mogla bi odgovarati uvjetima potrebnima za početak jesenske sjetve, ali ako se kišno razdoblje nastavi, u oranice se najvjerojatnije neće moći ući jer će biti ‘‘site‘‘ vlage, pa jesenska sjetva možda bude kasnila. No, podvlače, o tome je još rano pričati, pa valja pričekati iduće razdoblje. Kiša koja je padala jučer i prekjučer nije dobro došla vinogradarima, posebice onima koji su počeli berbu. Najviše zbog moguće pojave bolesti na grožđu. Zasigurno ne odgovora ni prometnicama diljem Baranje. Dio njih, naime, pretvorio se u oveće lokve, a ‘‘kao što je višegodišnji običaj‘‘, zbog velike količine kiše preksinoć je zatvoren promet na državnoj prometnici D517, kod podvožnjaka u Belom Manastiru, ispod kojeg je promet bio moguć - samo u čamcima.
- Promet državnom cestom D517, na dionici kod belomanastirskog podvožnjaka, zatvoren je bio kasno preksinoć, a otvoren ujutro u 6.30 sati - kažu u PP-u Beli Manastir, naglašavajući kako cestom nije bilo moguće prometovati zbog velike količine oborinskih voda. Informaciju je potvrdio i Roman Rašić, nadcestar belomanastirske nadcestarije.
- Problem je u cijevi koja odvodi oborinsku vodu. Duga je više od 500 metara, pa se problem uvijek javlja tijekom kiše jačeg intenziteta. Zastoj traje i jedno duže vrijeme nakon prestanka oborina, drugim riječima, sve dok cijev ne povuče vodu, nakon čega promet bude normaliziran - tvrdi Rašić, ističući kako je Hrvatskim cestama, koje se skrbe o spomenutoj cesti, cijeli zahvat obnove prometnice podno belomanastirskog podvožnjaka neisplativ.
Naime buduća prometna mreža, vezana uz koridor 5C i obilaznicu oko Belog Manastira, potpuno će ga izbjeći. Isto tako, visina podvožnjaka ne odgovora standardima jer je njegova visina samo 3,6 metara (dok je minimalna 4 metra), što poprilično ‘‘štopa‘‘ kamionski promet na relaciji između Osijeka i Belišća.I.Getto
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana