Regija
ENERGETSKA UČINKOVITOST

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Doma zdravlja u Vinkovcima
Objavljeno 5. rujna, 2018.
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar potpisao je s ravnateljem Doma zdravlja Vinkovci Petrom Kulićem ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za financiranje energetske obnove zgrade Doma zdravlja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 10.024.921 kunu, a nepovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 5.037.756 kuna. Ugovor se potpisuje u sklopu poziva Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora koji je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo krajem 2017. godine.
- Ministarstvo je u siječnju otvorilo natječaj vrijedan 380 milijuna kuna za energetsku obnovu javnih zgrada, a na njega se prijavilo 448 projekata u vrijednosti većoj od 800 milijuna kuna. Nakon evaluacije svih projekata utvrđeno je kako su potrebe u energetskoj učinkovitosti velike te su osigurana dodatna sredstva do iznosa od 1,11 milijardi kuna. Svi projekti s adekvatnom dokumentacijom sredstva su dobili, a jučer je raspisan i nastavak tog natječaja te se očekuju daljnje prijave. Projekti energetske učinkovitosti, osim uštede energije za više od 50 posto, ostavljaju u općinskim, gradskim i županijskim proračunima novac koji se može usmjeravati na projekte potrebne građanima, od vrtića i škola do komunalne infrastrukture. U četiri godine u projekte energetske učinkovitosti uloženo je više od pet milijardi kuna - rekao je Štromar.
Prema posljednjem natječaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji prošli su projekti u vrijednosti od 26 milijuna kuna, od kojih je 14 milijuna kuna nepovratno. Petar Kulić, ravnatelj Doma zdravlja, istaknuo je da će se obnoviti i učiniti energetski učinkovitom povijesna zgrada Doma zdravlja, stara više od 160 godina, koja će tako postati i novi ukras grada Vinkovaca, te je dodao: "Ovim projektom uštedjet ćemo više od 57 posto energije, a ušteđen novac usmjerit ćemo na druge aktivnosti i djelatnosti Doma zdravlja. Osim pet milijuna kuna nepovratnih sredstava iz projekta energetske učinkovitosti, očekujemo dodatna dva milijuna kuna povrata novca iz Fonda za poravnanje Ministarstva regionalnog razvoja".
Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je da je u posljednjih godinu dana u projekte iz sustava zdravstva potpisano pet ugovora vrijednih 90 milijuna kuna financiranih iz EU fondova.M.Kokaj
Prema zadnjem natječaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji prošli su projekti vrijednosti 26 milijuna kuna.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIZ DEMOGRAFSKIH MJERA OPĆINE NA GRANICI

Za opstanak Tovarnika i Ilače razmišljaju o novim poticajima

2

VINKOVCI PROSLAVILI DAN GRADA

Gradilišta vrijedna 1,1 milijardu kuna

3

“NE” IZVJEŠĆU DVORCA

Zamjerili gubitak, bespravnu gradnju na vikendici, kaznu