Regija
S PROJEKTOM NA FONDOVE

Umjesto podružnice "Petra Pana", Vrbanja će graditi svoj vrtić
Objavljeno 5. rujna, 2018.
Načelnik ističe da Općini Vrbanja treba kvalitetno trajno rješenje koje će zadovoljiti potrebe roditelja
VRBANJA - Dječji vrtić "Petar Pan" Drenovci, jedini vrtić u Cvelferiji, otvoren 2014. godine, izrazio je spremnost osnovati podružnicu u susjednoj Vrbanji. Općini su početkom srpnja poslali pismo namjere i iskazali interes za najam prostora u Kolodvorskoj ulici koji je, kako je pojasnila ravnateljica Lidija Anić, primjeren za jednu skupinu djece i pogodan za prenamjenu u prostor dječjeg vrtića.
- Planiran je poludnevni smještaj djece od 12 mjeseci do polaska u osnovnu školu. Nažalost, prostor je malen da bi bio i cjelodnevni program, trebale bi najmanje dvije odvojene prostorije. Nadam se da ćete uvažiti naš prijedlog i da ćemo zajedno pridonijeti boljoj budućnosti zajednice u kojoj djelujemo - istaknula je. Napominje da Dječji vrtić u Drenovcima trenutačno pohađa i 24 djece s područja općine Vrbanja i vjeruje da bi bilo još novih upisa kada bi se osnovala podružnica i u naselju Vrbanja.

Predložili 5-satni program


- Predlažemo osnivanje Podružnice za petosatni program. Ekonomska je cijena 1100 kuna za djecu jasličke dobi (do tri godine), a 1000 kuna za djecu vrtićke dobi od tri godine. Ovisno o Vašem udjelu sufinanciranja smanjuje se cijena roditeljima, korisnicima usluga - stoji u pismu namjere. Ravnateljica Anić također predlaže da, ako je moguće, Općina Vrbanja poveća i sufinanciranje cjelodnevnog boravka koji ostaje djelovati u dječjem vrtiću u Drenovcima. S obzirom na to da se za početak rada vrtića moraju zadovoljiti svi državni pedagoški standardi, prostor u Vrbanji zahtijevao bi određene izmjene radi prilagodbe potrebama smještaja i boravka djece.
Općinsko vijeće Vrbanje proteklog četvrtka nije udovoljilo zamolbi Dječjeg vrtića "Petar Pan". Načelnik Velimir Redl pojasnio nam je da je prostor u Kolodvorskoj ulici koji je u općinskom vlasništvu namijenjen za poludnevni boravak za starije osobe. Projekt je uz Općinu sufinanciralo i Ministarstvo regionalnog razvoja iznosom od oko 250 tisuća kuna. Objekt se, prema njegovim riječima, povremeno koristi za razna druženja uz napomenu da je populacija starijih osoba u selu sve brojnija i potreba za njegovim uslugama bit će sve veća.
Neprimjeren prostor

- Općinsko vijeće većinom glasova nazočnih vijećnika donijelo je odluku da se taj prostor neće davati u najam za dječji vrtić. Procijenili smo da nije adekvatan, djeci ne može osigurati cjelodnevni boravak jer nedostaje jedna prostorija, nedostaje spavaonica. Njegova prenamjena u dječji vrtić, ako je uopće i moguća, zahtijeva dodatna ulaganja – postavljanje ograde, rekonstrukciju elektroinstalacija, sanitarnog čvora, izmještanje postavljene kuhinje - pojašnjava Redl. Napominje da takvo rješenje nije kvalitetno ni dugoročno jer ne zadovoljava potrebe roditelja, djeca ondje ne mogu biti duže od pet sati i nema jasličkog programa. Lokacija je dislocirana i sve je to, prema njegovim riječima, utjecalo na odluku Općinskog vijeća.

- Odlučili su da Općina krene u pripremu projektne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole za gradnju vrtića u Vrbanji i projekt kandidira na neki od raspoloživih fondova. Procijenili smo da bi, ako bi projekt prošao na natječaju, a do sada je bila praksa stopostotnog financiranja, uz određeno povećanje davanja iz proračuna koje ne bi bilo preveliko, mogli osigurati funkcioniranje vrtića u Vrbanji - kaže načelnik. Pohađanje vrtića u susjednim Drenovcima Općina Vrbanja svojim najmlađim sumještanima sufinancira iznosima od 200 kuna za igraonicu i poludnevni boravak, a 300 kuna za cjelodnevni boravak.
Marija Lešić Omerović
Ducić: Presudili interesi pojedinaca
“Mislio sam da će otvaranje podružnice dječjeg vrtića biti važan pozitivan iskorak i bio sam neugodno iznenađen kada su kolege vijećnici iz vlasti odbili tu mogućnost. Imali smo prostor, minimalna ulaganja i sve potrebno da preko 20 djece više ne ide u Drenovce u vrtić, već u Vrbanju. Bit će da su opet interesi pojedinaca stavljeni ispred interesa zajednice. Baš šteta”, objavio je nazvisni vijećnik Goran Ducić.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana