Regija
NATJECANJE SJEKAČA, SAJAM, VITEZOVI...

Počinje 18. festival Dani slavonske šume
Objavljeno 5. rujna, 2018.
NAŠICE - Od 6. do 9. rujna Našice će se nizom atraktivnih događanja predstaviti gostima i prijateljima, jer tih dana u gradu će se odvijati festival Dani slavonske šume, turistička, gospodarska, kulturna, ekološka, znanstvena, gastronomska, kulturno-zabavna i sportsko-rekreativna manifestacija. Bit će to osamnaesto izdanje festivala koji slovi kao najveća našička manifestacija. Festival nudi zaista različit i bogat četverodnevni program, koji počinje sutra, u četvrtak, u 17 sati, u likovnom salonu hotela Park Panolija predavanjem ‘‘Svilarstvo u Hrvatskoj, Slavoniji i Našicama‘‘, a zasigurno posebnu pozornost privući će oslikavanje svile koje će prezentirati Slavica Vitković.
U petak, 7. rujna, program počinje u 9 sati radionicom ‘‘Šumarska suradnja bez granica‘‘ koja će se održati u hotelu, dok će se u Domu kulture s početkom u 11 sati održati radionica ‘‘Zaštita hrasta lužnjaka u pograničnom području‘‘. Za 18.30 sati najavljeno je otvorenje izložbe ‘‘Salon slavonskog figurativnog slikarstva – Isidor Kršnjavi", a na kojoj će biti predstavljen izbor djela našičkih autora iz fundusa Zavičajnog muzeja Našice. U večernjim satima prostor ispred Dvorca Pejačević bit će pretvoren u srednjovjekovni tabor Reda vitezova Ružice-grada iz Orahovice. Posjetitelji će moći kušati autentična jela i pića te uživati u scenskim prikazima srednjovjekovnog života i viteštva, a tu je i škola mačevanja i streličarstva. Na ljetnoj pozornici u 20 sati nastupit će Slavonske lole, TS Čokanj, Boris Ćiro Gašparac i Šima Jovanovac.
Subota je središnji dan festivala, koji se svečano otvara u 10 sati u našičkom parku, a, uz natjecanje šumarskih radnika, održat će se i 13. obrtnički sajam te Sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije. Održat će se i natjecanje u kuhanju čobanca, u starim sportovima te vatrogasna natjecanja. Predstavit će se OPG-ovi, brojne udruge i društva, izložiti oldtimeri te oprema za šumare. Subotnji program zaokružit će gastrofolklorna manifestacija 19. Večer polesnjaka.
U nedjelju je Dan našičkog sporta, na kojem će se predstaviti klubovi i društva našičkoga kraja te Policija u zajednici, a festival će završiti Međuigrama 0-24, kabareom u izvedbi Zijaha A. Sokolovića. ‘‘Festival je tradicionalna manifestacija koja pokazuje sve čime se ponosimo, jer ljepotu grada ne čine samo lijepi trgovi i ulice, pročelja i zgrade. Ljepota je u ljudima, u njihovom zadovoljstvu i načinu kako doživljavaju svoj grad. Neka i ove godine festival probudi u svima emocije koje privlače sve one koje koji naš grad prvi put upoznaju, a otvori oči i nama kojima se čini da nas u Našicama više ništa ne može iznenaditi", poručuje gradonačelnik Josip Miletić. S. Fridl
Najbolji sjekači
Zaštitni znak festivala zasigurno je natjecanje šumarskih radnika. Natjecat će se najbolji sjekači iz UŠ Našice, UŠ Nova Gradiška, UŠ Osijek, UŠ Vinkovci i UŠ Požega. Natjecatelji će svoje znanje, brzinu i spretnost odmjeriti u tradicionalnim disciplinama kao što okretanje vodilice, kombinirani prerez, točan prerez na podlozi, obaranje trupca na balon te kresanje grana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U OPĆINAMA BILJE I KNEŽEVI VINOGRADI NEZADOVOLJNI POŠTOM

Poštanske pošiljke kasne po nekoliko dana i često stižu na pogrešne adrese

2

DODIJELJENO JOŠ ŠEST STANOVA U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Osim pripadnika Hrvatske vojske, stanove dobili deficitarni kadrovi

3

VELIKO NEVRIJEME NA SLATINSKOM PODRUČJU

U deset minuta tuča veličine oraha obrala duhan, pšenicu i kukuruz