Osijek
GUŽVE U PRODUŽENOM BORAVKU

Čini se da ipak neće biti mjesta za sve, sva mjesta popunjena već prvi dan
Objavljeno 5. rujna, 2018.
Roditelje trećašice oduševila vijest da će se moći uključiti svi niži razredi, u utorak im rekli da su skupine popunjene

Produženi boravak koji Grad Osijek organizira u svim osječkim osnovnim školama krenuo je u ponedjeljak prema novom modelu te čak i uz naplatu naišao na golem interes roditelja – toliki da mjesta, čini se, ipak neće biti za sve! Naljutilo je to neke roditelje jer to je, kažu, suprotno od onoga što se najavljivalo – da će svi koji žele i moći dati svoje dijete u produženi boravak.


- U školi su nam rekli da su sva mjesta popunjena prvi dan. Pitali smo možemo li kćer dovoditi bar na ručak, čak i da sve plaćamo, no za sada ni to ne možemo – kazao nam je jedan čitatelj u utorak. Kći obaju zaposlenih roditelja krenula je u treći razred, prošle i pretprošle godine bila je u produženom boravku koji je u školama bio organiziran samo za prvašiće i učenike drugih razreda. Roditelje je posebno razveselila vijest da će od ove jeseni kći i dalje moći u produženi boravak jer on je od sada u pravilu organiziran za sve učenike nižih razreda – od 1. do 4. Upravo zbog takvih roditelja - koji oboje rade, poglavito se i organizira produženi boravak.
- Nije mi to u redu, proizlazi da je produženi boravak dobio onaj tko je prvi predao zahtjev – istaknuo je otac trećašice.
Nova je organizacija produženog boravka donijela i duže radno vrijeme - od 7 do 17 sati, ovisno o smjenskom radu, pa sada roditelji djecu mogu ostaviti punih pet sati u školi, prije ili poslije redovite nastave i školskih aktivnosti. OŠ Retfala i OŠ Ivana Filipovića zbog dviju novosti u novoj školskoj godini imaju cijelu skupinu više – iako obje škole ne organiziraju produženi boravak za četvrtaše, što zbog malog interesa roditelja djece tog uzrasta, što zbog nedovoljno kapaciteta koji bi zadovoljio potrebe pedagoškog standarda.
Zbog velikog interesa pri upisu u produženi boravak morali su se ravnatelji pridržavati propisa iz novodonesenog pravilnika o produženom boravku u osječkim osnovnim školama koji kaže da skupina optimalno ima od 14 do 20 djece. U takvom slučaju, kada je puno prijavljenih, prednost se daje djeci obaju zaposlenih roditelja, samohranog zaposlenog roditelja ili zaposlenog roditelja u jednoroditeljskoj obitelji – a prema tome su se, kažu, i vodili pa ipak nisu svi koji su htjeli i mogli upisati dijete u produženi boravak.
- Lani smo imali 50-ak učenika 1. i 2. razreda u dvjema skupinama, a ove će ih godine biti 60-ak - jedna skupina od 40-ak prvašića i petero trećaša u prvoj smjeni te druga skupina učenika 2. razreda u drugoj smjeni. Za četvrtaše ne organiziramo produženi boravak jer roditelji nisu pokazali dovoljan interes, a i prostorno nemamo mogućnosti – kaže Zlatko Kraljević, prof., ravnatelj. Škola je za potrebe novog produženog boravka uz pomoć Grada uredila postojeće prostorije - Grad je uložio 45.000 kuna za investicijsko održavanje, a škola 20.000 kuna za opremanje prostorija – no ni to ne bi bilo dovoljno. Ravnateljica OŠ Retfala Blaženka Jelaš, prof., kaže da su lani imali 46 učenika 1. i 2. razreda u dvjema skupinama, a ove će ih godine biti 60-ak.
- Za sada imamo 17 trećaša, 21 drugaša, a za prvašiće još trebamo dobiti ispunjene zahtjeve, ali bit će ih 20-ak. Tri učiteljice već rade - jedna koja je radila i lani te dvije nove. Zaposlili bismo drugu koja je radila prošle godine, ali ona je počela raditi u drugoj školi – kaže ravnateljica Jelaš.
Za novi model produženog boravka Grad Osijek u proračunu za sljedeću godinu izdvojit će dvostruko više nego u prošloj godini – oko četiri milijuna kuna. Time će se pokriti režijski troškovi i plaće za 40-ak učiteljica koje će se prvi put zaposliti na neodređeno i u punom radnom vremenu. Kada se donese kurikulum prema kojem će te učiteljice i raditi uz jednaki plan i program, najavljeno je da će Grad školama osigurati materijale koje zahtijeva taj kurikulum.
Jasenka Pejaković
Nekim roditeljima ipak preskupo
Lani je produženi boravak bio besplatan, preklani je bio 50 kuna, a od ponedjeljka 100 kuna paušalno (srpanj i kolovoz se ne plaća), uz 14,45 kuna po obroku. Mnogim zaposlenim roditeljima s više djece u produženom boravku i to je puno - za 20 radnih dana u rujnu, uz paušal, platit će 289 kuna za prehranu - ukupno 389 kuna.

- Imamo dvoje djece u produženom boravku, što nas stoji 778 kuna. Radim za minimalac, ni suprugova plaća nije puno bolja. Djecu nemamo komu ostaviti i ovo je dobra opcija, ali za nas je skupa – komentirala je jedna majka.
Možda ste propustili...

RAZGOVOR S ČELNICIMA U POVODU DANA OPĆINE ČEPIN

Nižemo projekt za projektom i tako mijenjamo vizuru Čepina

ŽUPAN S PREDSTAVNICIMA MANJINA

Anušić: Suradnja s manjinama odlična

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽELJELI PLATITI, ALI KONOBAR NIJE IMAO NOVČANIK

Osječanin: Porezna inspekcija “zarobila” nas u kafiću pola sata

2

ŽUPAN ANUŠIĆ OD VLADE RH NABAVIO PET MILIJUNA KUNA I DOZVOLU ZA DIZANJE AVIONA

Od sljedećeg tjedna kreće
aviotretiranje komaraca
nad Osijekom!

3

ODLUKOM GRADA OSIJEKA

Tri su dravske plaže
i službeno kupališta!

oglas