Osijek
KIŠA U SEZONI AMBROZIJE

Alergičari napokon lakše dišu
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Prema posljednjem izvješću Zavoda za javno zdravstvo, na osječkom području u zraku se nakon nekoliko mučnih tjedana konačno smanjila koncentracija peluda ambrozije. Obilna je kiša učinila svoje i olakšala situaciju alergičnima na pelud ovog korova. No samo kratkotrajno, s prestankom oborina, već od srijede, očekuje se ponovno pogoršanje situacije.
Broj zrnaca peluda ambrozije na području Osijeka kontinuirano je rastao već od 10. srpnja, od kada je pa sve do 1. rujna situacija za alergičare bila kritična. Najgori je dan bio 22. kolovoza, ujedno i jedini dan u čitavoj sezoni kada je koncetracija peluda bila u kategoriji "vrlo visoke". Nakon kiše koja je uslijedila 1. rujna situacija se bitno popravila, pa se tako protekli vikend, prvi put u dva mjeseca, u Osijeku moglo lakše disati s obzirom na to da je 1. i 2. rujna koncentracija peluda ambrozije u zraku bila "niska". No, nažalost, već danas (srijeda) očekuje se ponovni rast koncentracije peluda u zraku, te se, do neke nove obilnije oborine, za građane alergične na ambroziju nastavlja agonija. Liječnici poručuju kako, bez obzira na kratkotrajnu "pauzu" od tegoba koju su iskusili proteklih nekoliko dana, alergični na ambroziju trebaju nastaviti redovito uzimati svoju terapiju.
Inače, najviša je koncentracija peluda ambrozije u Osijeku zabilježena 2010. godine, kada je izmjereno čak 1610 zrnaca po četvornom metru. Osječani se nadaju kako će ih takav scenarij ovoga rujna ipak zaobići. I. Solar
Čupajte ambroziju, mislite na druge!
Kako bi se što je moguće više usporilo širenje ambrozije, izuzetno je važno uklanjati ambroziju prije početaka cvatnje, mehaničkim čupanjem biljke zajedno s korijenom, jer tako sprječavamo stvaranje velikih količina peluda što kod osjetljivih ljudi izaziva alergijske reakcije. Nažalost, u okolici Osijeka mnogi to ne čine, što posebno izaziva probleme Osječanima u naseljima na rubovima grada. Stručnjaci upozoravaju na zakonsku obvezu uklanjanja ambrozije. Kazna za privatnu osobu je 1000 kuna, a za pravnu 5000 kuna.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas