Osijek
DOC. DR. DODIG-ĆURKOVIĆ:

Današnja djeca radije bježe od odgovornosti
Objavljeno 5. rujna, 2018.
Djeca osjećaju da ne moraju preuzeti nikakvu odgovornost za bilo što, kaže dr. Dodig-Ćurković

Avantura 15-godišnjakinje iz Osijeka koja je nedavno pobjegla od kuće imala je sretan završetak. No, mnogo je sličnih slučajeva, od kojih su neki imali i neželjene posljedice. Djeca bježe iz obiteljskog doma ili iz odgojno-obrazovnih domova, pa nije rijetkost da se preko medija i društvenih mreža oglašavaju roditelji i rodbina koji traže pomoć u pronalaženju odbjegloga. Je li riječ o trendu, upitali smo doc. prim. dr. sc. Katarinu Dodig-Ćurković, pročelnicu Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek.


"Ne bih rekla da je to trend, nego je bijeg iz obiteljskog doma ili iz kojeg drugoga mjesta gotovo svakodnevna pojava. Bilo da je riječ o nekakvoj obiteljskoj situaciji ili o nečem drugom, što je povod da dijete zaključi kako će problem najlakše riješiti bijegom od kuće. To se često događa u trenutcima kad roditelji počnu određivati stroža pravila, odnosno kad traže više odgovornosti od djeteta. Današnja djeca imaju osjećaj da ne moraju preuzeti nikakvu odgovornosti za bilo što, a zaboravlja se da i roditelji imaju svoja prava, ne samo djeca. Činjenica je da se roditeljima u nekim slučajevima oduzima pravo da budu roditelji, a istodobno se djeca potiču na svašta i za to traži odgovornost roditelja. To, dakako, nisu isti kolosijeci", zaključila je dr. Dodig Ćurković.
Dodaje kako je dodatan problem utjecaj prijatelja. "Dijete koje ne udovolji zahtjevu ili prijedlogu nekoga iz svoga društva ispada ‘mamina maza‘, lako postanu povodljivi jedni za drugima pa se onda daju i u bijeg. Osim toga, nemaju osjećaj da im se nešto loše može dogoditi, jer u nedostatku straha nisu i svjesni da taj bijeg od kuće može završiti tragično.
"Netko ih može napasti, silovati, ozlijediti ili im nanijeti neko drugo zlo. Oni su sebi u tom trenutku najpametniji i smatraju da sve mogu pa ne strahuju ni od čega, a idu nekamo gdje im je bolje nego gdje su sad. Naime, čak i u slučaju idilične obiteljske atmosfere oni lako mogu tražiti nekakvu avanturu, tako da ni najbolji odnosi unutar obitelji nisu jamstvo da dijete neće pobjeći. Smatram da primarno djeca danas nisu dobro odgojena i činjenica je da u sustavu u kojem živimo imamo ono što smo dobili takvim odgojem. Moramo se početi baviti svojom djecom – poručuje dr. Dodig-Ćurković, posjećajući da su današnji roditelji dobro znali koje su im obaveze, što smiju, a što ne smiju učiniti. Danas se, kaže naša sugovornica, ne poštuje autoritet i djeci su generalno glupi svi, počevši od nastavnika, poznanika, policije ili bilo tko drugi tko je stariji i kojeg, dodaje, treba poštovati. Također, kaže kako je nevjerojatno koliko se djeca otvaraju na društvenim mrežama, iznose intimu i dopisuju s bilo kime.
- Mislim da danas najmanje radimo s djecom, a bavimo se svim drugim stvarima osim s njima, a što nije dobro. Trebamo se početi baviti svojom djecom, jer će se danas-sutra oni brinuti o nama – zaključuje dr. Dodig-Ćurković.
Marija Mihelić
Djeca često misle da je neki problem najlakše riješiti bijegom od kuće, ili se daju u bijeg zbog prijatelja
Mali se brže vrate kući
Puno djece bježi iz roditeljskih kuća, samo je pitanje kad to učine. Obično odlaze između 13. i 17. godine, kad uđu u pubertet, no ima i onih mlađih koji se odvaže na bijeg.

- Ti mlađi izbivaju kratkotrajno i to najčešće jer su u kući napravili neku psinu i strahuju što će biti kad se mama vrati kući. To su kratkotrajni bjegovi. No, ovi stariji odlaze ne samo zbog loših ocjena nego i u situacijama kad roditelj nametne određena pravila kojih se oni ne žele držati - kaže dr. Dodig-Ćurković.
Možda ste propustili...

MEDICINSKA ŠKOLA OSIJEK

50. godišnjica mature

TRI STOLJEĆA HODOČAŠĆENJA SVETOM ANTUNU U TVRĐU

Tisuće vjernika ostavile molbe na oltaru sv. Ante

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽELJELI PLATITI, ALI KONOBAR NIJE IMAO NOVČANIK

Osječanin: Porezna inspekcija “zarobila” nas u kafiću pola sata

2

ŽUPAN ANUŠIĆ OD VLADE RH NABAVIO PET MILIJUNA KUNA I DOZVOLU ZA DIZANJE AVIONA

Od sljedećeg tjedna kreće
aviotretiranje komaraca
nad Osijekom!

3

ODLUKOM GRADA OSIJEKA

Tri su dravske plaže
i službeno kupališta!

oglas