Osijek
U GRADSKIM ČETVRTIMA I MJESNIM ODBORIMA

Istrčavanje i šetanje pasa bez povodca na 15 lokacija
Objavljeno 5. rujna, 2018.

Velikoj većini vlasnika i ljubitelja četveronožnih čovjekovih prijatelja poznato je da u najvećim osječkim naseljima - na Sjenjaku, Donjogradskoj obali, Vijencu Ivana Meštrovića, Jugu 2, Gornjogradskoj obali te u Retfali - postoje ograđeni parkovi u kojima svoje pse mogu pustiti da slobodno trče i igraju se. Ipak, nešto manji broj njih zna da je Odlukom o komunalnom redu Grad Osijek u osam mjesnih odbora i sedam gradskih četvrti odredio lokacije za šetanje i istrčavanje pasa bez povodca, dakle - bez straha od kazne koja se odnosi na sve ostale javne površine.


- Lokacije su određene na prijedlog mjesnih odbora i gradskih četvrti jer oni ipak najbolje poznaju svoj teren, odnosno mjesta gdje će potencijalno najrjeđe dolaziti do susreta pasa i ljudi koji ih se boje - istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Siniša Gregoran.
U rubnim dijelovima grada za slobodno istrčavanje pasa služe većinom poljski putovi, dok je u središtu Osijeka za tu namjenu ostavljena zelena površina uz promenadu, pa se tako u Gornjem gradu psi smiju slobodno igrati na javnoj površini od Neptuna prema Pampasu te na lukobranu u Zimskoj luci. U Retfali ih je dopušteno puštati na području uz nasip uz Dravu te uz sjevernu stranu pruge Osijek - Našice, između Vijenca Petrove gore i Vijenca Dinare, dok su u Industrijskoj četvrti za to namijenjeni ugao Krbavske i Gacke ulice, iza ograde Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, pokraj nogostupa u Gackoj ulici, prema stanici za voćarstvo i u Trpimirovoj ulici. U Tvrđi je za to predviđena javna zelena površina uz Dravu od Vodenih vrata do cestovnog mosta Franje Tuđmana, dok se u GČ Novi grad šetnica za pse nalazi na Sjenjaku uz željezničku prugu Osijek - Dalj te u Kninskoj ulici uz južnu obilaznicu. Vaš se četveronožni prijatelj na Jugu 2 smije šetati i istrčavati uz bolničko groblje sa zapadne strane, potom od Stonske ulice do malog bajera te od Voćarske ulice do Šećeranskog mosta (uz prugu) i iza Trpanjske ulice od broja 6 do broja 12, dok u Donjem gradu to smije na donjodravskoj šetnici. U Mjesnom odboru Lijeva obala predviđene su dvije lokacije za slobodno istrčavanje pasa, i to u Tvrđavici - obrambeni nasip od trim-staze prema zoovrtu, te pomoćni obrambeni nasip od Mosta dr. Franje Tuđmana do željezničkog mosta, dok su u Cvjetnom naselju za to predviđeni poljski putovi, šume i vrbici, jer taj MO graniči s poljoprivrednim zemljištem i nema drugih odgovarajućih površina.
Za puštanje pasa bez povodca u Josipovcu predviđen je prostor iz Zagorske ulice - nasipom uz Poganovačko-kravički kanal - kružno do Stare Drave, te poveznicom iz ulice Nova Dalmacija i kružno s Ulicom Ivana Mažuranića - približno 3000 metara. U Višnjevcu je za to predviđena površina od Drave do nasipa, koja s istoka graniči s Retfalom, a sa zapada s MO Josipovac. Na području Tenje, Brijesta, Sarvaša i Klise, za slobodno su šetanje i istrčavanje predviđeni poljski putovi. D. Miklić
OSIJEK - DOG FRIENDLY GRAD
Podsjetimo da je Gradski prijevoz putnika Osijek na određenim tramvajskim i autobusnim linijama dopustio ulazak putnika s psom. Takvo je vozilo označeno natpisom “Dog friendly”, a istaknut je na vidljivom mjestu prednjeg vjetrobranskog stakla.

Također, u gradu postoje dog friendly kafići, a psi su, pod određenim uvjetima, dobrodošli i na, primjerice, Filozofski fakultet.

Osječka je gradska uprava zabranila držanje pasa na lancu, a Azil za pse u Nemetinu uzor je drugim skloništima za napuštene pse.
Na navedenim lokacijama vlasnik ne mora strahovati od kazne zbog puštanja psa s povodca na javnoj površini
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas