Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

"Mršav" promet dionicama u posljednjem tjednu kolovoza
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Ukupni redoviti tjedni promet iznosio je 19,2 milijuna kuna, od toga je dionicama ostvareno 17 i obveznicama 2,2 milijuna kuna

Prošlog tjedna na Zagrebačkoj burzi skromno se trgovalo jer su fond manageri i institucionalni investitori bili na godišnjem odmoru. U takvim okolnostima tržište nije našlo snage ni signale koji bi mogli biti putokaz za iduće srednjoročno razdoblje. "Mršavi" prometi posljedica su, između ostalog, povećanih napetosti u hrvatskom političkom prostoru.


Ukupni redoviti tjedni promet iznosio je 19,2 milijuna kuna. Dionicama je ostvareno 17 i obveznicama 2,2 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet iznosio je skromnih 3,4 milijuna kuna prometa. To je u prosjeku po trgovinskom danu za 3,2 milijuna kuna, ili 48,5 posto manje nego tjedan prije. Na početku tjedna cijena dionica na domaćem tržištu kapitala su pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama blago porasle uz ostvarenih 5,5 milijuna kuna dnevnog prometa. Indeks Crobex povećan je u ponedjeljak na 1821 bod (rast za 0,1 posto). Utorak je donio veliko smanjenje trgovanja dionicama i taj je trend potrajao do kraja tjedna. Dionicama je u utorak protrgovano samo 3,7 milijuna kuna, a Crobex se zadržao na 1821 bodu. Srijeda je donijela rast dionica na skromnom dnevnom prometu od 2,2 milijun kuna, pri čemu je Crobex porastao za 0,2 posto, na 1824 boda. U četvrtak je došlo do korekcije cijena dionica s jednim od najmanjih dnevnih prometa u povijesti Zagrebačke burze, koji je iznosio samo 1,6 milijuna kuna. Nizak promet i korekcija cijena dionica spustili su Crobex u četvrtak na 1822 boda (pad za 0,1 posto). Crobex je u petak dohvatio 1822 boda, što je za dva boda, ili 0,1 posto više nego na početku tjedna.

Rast Đure Đakovića

Od 22 dionice u sastavu Crobexa deset je zabilježilo rast i deset pad cijene, dok su se Ericsson Nikola Tesla i Podravka zadržali na početnoj tjednoj razini. Odnos broja dionica koje su zabilježile rast i onih koje su tjedan završile u minusu pokazuje kako se domaće tržište "ukopalo" i ne nalazi odgovarajuće signale za predviđanja kako bi ulagači mogli psihološki reagirati u idućem razdoblju.
Na strani tjednih dobitnika našle su se dionice Đuro Đaković Grupa kojima je cijena povećana za 5,2 posto, na 16,30 kn, nakon objavljene vijesti o zaključenom ugovoru vrijednom 127,2 milijuna kuna s francuskom tvrtkom ERMEWA o nastavku isporuke vagona za prijevoz lima u posljednjem kvartalu 2018. i prvom kvartalu 2019. godine. Znatnije povećanje cijene bilježe i dionice Atlantska plovidba (rast 2,5 posto), Atlantic grupa (rast 1,9 posto), Jadroplov (rast 1,8 posto) i Zagrebačka banka (rast 1,4 posto). Među tjednim gubitnicima našle su se dionice: Uljanik plovidba (pad 2,9 posto), dijelom vezano uz nestabilno stanje s Uljanikom d.d., zatim Luka Rijeka (pad 2,2 posto), Valamar Riviera Poreč (pad 1,2 posto) i Končar elektroindustrija (pad 0,7 posto). Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su samo dionice HT (4,2 milijuna kuna) i Valamar Riviera Poreč (2,0 milijuna kuna). Dionicama HT-a pojačano se trgovalo u ponedjeljak (1,4 milijuna kuna) i petak (1,8 milijuna kuna). Zaključna cijena dionice HT u petak je iznosila 156 kn, što je za kunu ili 0,6 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Valamar Riviera Poreč najviše se trgovalo u utorak kada je ostvareno 1,2 milijuna kuna dnevnog prometa. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč spustila se u petak na 39,50 kn, što je za 0,50 kn ili 1,2 posto manje nego na početku tjedna.
Utjecaj dividende

U ponedjeljak se snažno trgovalo dionicom ACI, pri čemu je ostvareno 1,4 milijuna kuna prometa, a nakon toga je trgovina ovom vrijednosnicom potpuno zamrla. Pozornost ulagača privukla je vrijednosnica Plava laguna nakon odluke skupštine društva o isplati dividende od 89,60 kn po redovnoj i 89,60 kn po povlaštenoj dionici, što je dovelo do rasta cijene i potaknulo snažnije trgovanje krajem tjedna.

U petak je skupština Kraša donijela odluku o isplati deset kuna dividende po dionici i odluku o dokapitalizaciji tvrtke, što će utjecati na kretanje cijene dionice u idućem razdoblju. Uprava Atlantic grupe podnijela je zahtjev za uvrštenje na Vodeće tržište i bit će prva dionica na domaćem tržištu kapitala uvrštena u najvišu kotaciju Zagrebačke burze. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se na 111,57 bodova (tjedni rast za 0,16 posto). n
Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko Dabić
​ULAGAČI, SEZONA GODIŠNJIH ODMORA JE ZAVRŠILA I PRED NAMA SU JESENSKA UZBUĐENJA KOJA ĆE ODREDITI BUDUĆE KRETANJE TRŽIŠTA. BUDITE OPREZNI, TRAŽITE DODATNE INFORMACIJE I OSLANJAJTE SE NA VLASTITE ANALIZE.
Najčitanije iz rubrike