Svijet
KOSOVSKI MINISTAR NEĆE U BANJU LUKU NA SASTANAK SEECP-A

Pacolli zbog Dodikovih prijetnji otkazao dolazak
Objavljeno 5. rujna, 2018.

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) održat će se u srijedu u Banjoj Luci pod jednogodišnjim predsjedanjem Bosne i Hercegovine.


Domaćin sastanka te regionalne inicijative bit će bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, a sudjelovat će i hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić. SEECP ima trinaest država sudionica: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Makedoniju, Moldovu, Rumunjsku, Srbiju, Tursku, Sloveniju te Kosovo.
Proces je pokrenut 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne suradnje i stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti. Bosna i Hercegovina je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u travnju 2018. godine od Slovenije.
Bosanskohercegovačko predsjedanje SEECP-om odvija se pod motom "Bolja povezanost za bolji život", uz prioritete predsjedanja: povezanost u području digitalne infrastrukture i povezanost u područjima sigurnosti i mladih, te ubrzanje europskog puta regije SEECP-a, stoji u opisu događaja. Na sastanku u Banjoj Luci sudjelovat će visoka izaslanstva zemalja članica SEECP-a, predstavnici Europske unije i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).
Hrvatska je sudjelovala u aktivnostima SEECP-a u statusu promatrača od 1997. godine, formalna sudionica postala je 22. listopada 2004., a od 2006. do 2007. i od 2016. do 2017. godine predsjedala je tom inicijativom.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uoči susreta poručio je kosovskom ministru vanjskih poslova Behgjetu Pacolliju da nije dobrodošao na sastanak u Banjoj Luci, nakon čega je kosovski ministar otkazao svoj dolazak.
Dodik je u ponedjeljak izjavio kako Pacolli "nije dobrodošao" u Banjoj Luci, nazvavši ga pritom ministrom "lažne države", a dodao je i kako njegov posjet vidi kao provokaciju usmjerenu protiv RS. "Zbog prijetnji i zapreka koje je meni i mom izaslanstvu stvorio predsjednik RS Milorad Dodik, unatoč pozivnici ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, otkazao sam sudjelovanje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a u Banjoj Luci. Dodik predstavlja razlog za zabrinutost svih na zapadnom Balkanu", napisao je šef kosovske diplomacije na svom Twitter profilu.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana