Mozaik
LUZIA NESTALA U PLAMENU

Izgorjela "prva Brazilka"
stara 12.000 godina
Objavljeno 4. rujna, 2018.
"Gubitak Luzije neprocjenjiv je za sve one koje je zanimala povijest civilizacije", rekao je direktor muzeja Paulo Knauss

"Prva Brazilka" Luzia, fosil žene star 12.000 godina, potpuno je izgorjela u požaru koji je zahvatio Nacionalni muzej u Riju de Janeiru. "Gubitak Luzije neprocjenjiv je za sve one koje je zanimala povijest civilizacije", rekao je direktor Nacionalnog povijesnog muzeja Paulo Knauss.


Dragulj zbirke Nacionalnog muzeja u kojemu je bilo izloženo više od 20 milijuna vrijednih arheoloških primjeraka, Luzia, prvi je ljudski fosil otkriven u Brazilu 1970. tijekom arheoloških iskopavanja koja je predvodila francuska antropologinja Anette Laming-Emperaire. Koristeći kao predložak Luzijinu lubanju, znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru rekonstruirali su njezino lice, a potom je izrađena bista koja je bila izložena u muzeju.
"Luzia je smrtno stradala u požaru", sa žaljenjem kaže Katia Bogea, ravnateljica Instituta za nacionalnu umjetničku baštinu (Iphan). Prstom upire u vlasti koje su dopustile velike proračunske rezove, a oni su, među ostalim, pogodili ulaganje u brazilsku kulturnu baštinu. Knauss smatra da je nedostatak sredstava posljedica "institucijske krize, krize vrijednosti koja već dulje vrijeme pogađa zemlju."
Požar je buknuo u nedjelju navečer nakon što je muzej zatvoren za posjetitelje. Zasad nema preciznih podataka o razmjerima uništenja. Brazilski ministar kulture Sergio Leitao kazao je da je požar vjerojatno izazvan kratkim spojem ili papirnatim balonom na vrući zrak koji je možda sletio na krov. Takvi baloni su tradicija u Brazilu i često izazivaju požare. Iz muzeja je priopćeno da nitko nije ozlijeđen.
Muzej je osnovan 1818., a u njemu se nalazilo nekoliko ključnih kolekcija, uključujući egipatsku kolekciju.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana