Kultura
MAĐARSKA NACIONALNA OPERA I BALET

"Vesela udovica" i "Hunyadi Lásló" u Zagrebu
Objavljeno 5. rujna, 2018.
ZAGREB - Mađarska nacionalna Opera i Balet gostovat će u HNK-u s predstavama Vesela udovica Franza Lehára u koreografiji Ronalda Hynda i Hunyadi Lásló skladatelja Ferenca Erkela.
Britanski koreograf Ronald Hynd 1975. preradio je najviše izvođenu operetu u fantastičan balet po narudžbi Australskoga baleta, što je bila velika novost jer operete do tada još nisu bile prenošene na baletne pozornice. Radnja se događa na samom početku 20. st. u Parizu, u veleposlanstvu izmišljene kneževine Pontevedro koja se nalazi pred bankrotom, a veleposlanik se nada spriječiti propast time da osigura vjenčanje bogate udovice Hanne za sunarodnjaka grofa Danila. Najljepši dijelovi ovog šaljivog baleta su pas de deuxovi i solistički nastupi, često nadopunjeni komičnim dijelovima i pantomimom. Balet Vesela udovica dobitna je mješavina svih sastojaka potrebnih za dobru zabavu i uživanje u čudesnoj glazbi i pokretu. Sve to potvrđuje i uspjeh ovoga baleta koji se neprekidno prikazuje na mnogim baletnim pozornicama već više od 40 godina.

Iako se u djelu Ferenca Erkela uočavaju brojni utjecaji opernih skladatelja toga i prijašnjih razdoblja, kao i uzorak opernoga žanra, ono zauzima posebno mjesto među nacionalnim operama 19. st., koje zrači mađarskom aurom i tragedijom uspješno prepričanom glazbom, napisao je Batta András. N.Vek.
Opera praizvedena 1844.
S operom Hunyadi Lásló, remek-djelom skladatelja Ferenca Erkela, započelo je razdoblje mađarske nacionalne operne glazbe. Opera je praizvedena 1844. i tematizira jedno od turbulentnih razdoblja mađarske povijesti, godinu 1456. kada su ugarske trupe potpomognute srpskom vojskom i križarima odbile tursku vojsku kod Beograda. Gledatelji su tada uzbuđeno dočekali praizvedbu djela koje je sadržavalo suptilne poveznice s političkim previranjima njihova doba u libretu koji je napisao Béni Egressy, napisao je povjesničar glazbe Batta András. Redatelj predstave je Gábor Szűcs. Gostovanje će zagrebačka publika moći pogledati 11. rujna.
Možda ste propustili...

OTVORENA SEZONA U ZAGREBAČKOM ZKM-U

Hrvatsko društvo kroz stereotipe

PREDSTAVA KAZALIŠTA MALA SCENA

"Priča o oblaku" na festivalu u Kini

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUGI ROMAN VIROVITIČKE GLUMICE

‘’Eva, mala žena’’ sjajna priča Vlaste Golub

2

GOSTOVANJE NARODNOG POZORIŠTA SUBOTICA

Slavna predstava oduševila je Osječane

3

U DEVET ZEMALJA OVE JESENI

12 premijera prema djelima Mire Gavrana