Kultura
MAĐARSKA NACIONALNA OPERA I BALET

"Vesela udovica" i "Hunyadi Lásló" u Zagrebu
Objavljeno 5. rujna, 2018.
ZAGREB - Mađarska nacionalna Opera i Balet gostovat će u HNK-u s predstavama Vesela udovica Franza Lehára u koreografiji Ronalda Hynda i Hunyadi Lásló skladatelja Ferenca Erkela.
Britanski koreograf Ronald Hynd 1975. preradio je najviše izvođenu operetu u fantastičan balet po narudžbi Australskoga baleta, što je bila velika novost jer operete do tada još nisu bile prenošene na baletne pozornice. Radnja se događa na samom početku 20. st. u Parizu, u veleposlanstvu izmišljene kneževine Pontevedro koja se nalazi pred bankrotom, a veleposlanik se nada spriječiti propast time da osigura vjenčanje bogate udovice Hanne za sunarodnjaka grofa Danila. Najljepši dijelovi ovog šaljivog baleta su pas de deuxovi i solistički nastupi, često nadopunjeni komičnim dijelovima i pantomimom. Balet Vesela udovica dobitna je mješavina svih sastojaka potrebnih za dobru zabavu i uživanje u čudesnoj glazbi i pokretu. Sve to potvrđuje i uspjeh ovoga baleta koji se neprekidno prikazuje na mnogim baletnim pozornicama već više od 40 godina.

Iako se u djelu Ferenca Erkela uočavaju brojni utjecaji opernih skladatelja toga i prijašnjih razdoblja, kao i uzorak opernoga žanra, ono zauzima posebno mjesto među nacionalnim operama 19. st., koje zrači mađarskom aurom i tragedijom uspješno prepričanom glazbom, napisao je Batta András. N.Vek.
Opera praizvedena 1844.
S operom Hunyadi Lásló, remek-djelom skladatelja Ferenca Erkela, započelo je razdoblje mađarske nacionalne operne glazbe. Opera je praizvedena 1844. i tematizira jedno od turbulentnih razdoblja mađarske povijesti, godinu 1456. kada su ugarske trupe potpomognute srpskom vojskom i križarima odbile tursku vojsku kod Beograda. Gledatelji su tada uzbuđeno dočekali praizvedbu djela koje je sadržavalo suptilne poveznice s političkim previranjima njihova doba u libretu koji je napisao Béni Egressy, napisao je povjesničar glazbe Batta András. Redatelj predstave je Gábor Szűcs. Gostovanje će zagrebačka publika moći pogledati 11. rujna.
Možda ste propustili...

PREDSTAVILA ZBORNIK RADOVA

Kakve su bile slavonske šume?

GLAZBENI ODJEL PRI OŠ DRAGUTINA TADIJANOVIĆA

Proljetni dani glazbe i plesa

KREATIVNA RIZNICA 2019.: PRVI DAN 13 RADIONICA I SEDAM PREDAVANJA

Sve boje kreativne industrije

Najčitanije iz rubrike