Mozaik
WILLEM DAFOE TVRDI

Bio sam u kontaktu s Van Goghovim duhom
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Dok se pripremao za ulogu Vincenta Van Gogha u novome filmu "At Eternity‘s Gate" o slavnome francuskom slikaru, glumac Willem Dafoe napravio je nešto zbog čega bi kustosi muzeja u Arlesu još dugo mogli imati noćne more.
Dok je s Julianom Schnabelom, redateljem filma, ujedno i slikarom, prelistavao izgubljenu bilježnicu s Van Goghovim skicama iz Arlesa, Schnabel ga je pogledao kao da je opsjednut, ispripovijedao je Dafoe.
"Na rukama smo imali bijele rukavice i oprezno smo prelistavali bilježnicu sa skicama, a onda me u jednom trenutku Julian zgrabio za ruku i udario njome po jednoj od skica. Bilo je to kao u ‘Egzorcistu‘. Julian je zapravo pokušao obaviti transmisiju, uspostaviti vezu između mene i Van Gogha... i čini se da je uspjelo", ispripovijedao je glumac.
I premda se oko autentičnosti bilježnice s Van Goghovim skicama lome koplja, Dafoe je uvjeren da je ona originalna.
I on i Schnabel, slikar neoekspresionizma, koji je slavu stekao osamdesetih godina prošlog stoljeća svojim "slikama na tanjurima", pri čemu je koristio razbijene keramičke ploče, na poznatom su terenu kad je riječ o filmovima o neobičnim i tragičnim sudbinama velikih umjetnika.
Dafoe se morao uhvatiti u koštac s demonima Paola Pasolinija, velikoga talijanskog redatelja, kojeg je glumio u istoimenom filmu Abela Ferrare iz 2014., a Schnabel je snimio film "Basquiat" o tragičnom životu slikara Jeana Michela Basquiata, njegova velikog prijatelja. H
Možda ste propustili...

BEOGRADSKI FILM FESTIVAL KREĆE 22. VELJAČE

Hrvatski filmovi na FEST-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U BELIŠĆU ODRŽAN “KORAK DO ZVIJEZDA”

Mladi glazbenici dokazali da je vjera u njih opravdana

2

BESPLATNO NA BEER FESTU

Morcheeba u Zagrebu!

3

LOV NA GLASOVITE ZVJEZDICE

Michelinova kontrola u
hrvatskim restoranima