Mozaik
KAMPANJA ZA SPAS MORA

Kuharica "Zelena jela za plavo more"
Objavljeno 5. rujna, 2018.
Prijatelji životinja nastavljaju kampanju za spas mora i njihovih stanovnika vrlo praktičnim i zanimljivim projektom, odnosno objavom besplatne internetske kuharice s 14 veganskih morskih recepata pod nazivom „Zelena jela za plavo more”.
Morska pašteta, tjestenina s tofuom i povrćem à la tuna, riblji paprikaš bez riba, gljive à la brodet, krumpir à la bakalar, mrkva kao dimljeni losos, tikvica u morskom plaštu, tofu i čips, morski štapići od artičoka, morski burgeri od jackfruita s grahom, sendvič od hladne slanutkove salate à la tuna, pesto, veganski suši i morska pogača à la Komiža, recepti su koji će svima pobuditi tek.
Ana Mihalić, autorica jela i fotografija, u predgovoru navodi da je ova kuharica nastala u želji da nas nadahne da i dalje uživamo u blagodatima mora kroz njegovo bilje, odnosno alge, kao i da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda: „Jela u ovoj kuharici nisu temeljena na ičijoj patnji i boli, nego na zdravom povrću, žitaricama i mahunarkama. Osim navedenih sastojaka, u svakom od recepata glavni sastojci ove kuharice ipak je ljubav prema životu i životinjama, empatija, suosjećanje, etičnost i održivost postojanja.”
Ističe i da ribe osjećaju bol kao i ostale životinje, a u toj sposobnosti osjećanja boli znanstvenici ih izjednačavaju sa psima i mačkama. Ljudi ribe često ne doživljavaju čak ni kao živa bića, nego samo kao plivajuću hranu. No, promatrajući njihovo ponašanje, vidimo da ribe jasno pokazuju želju za životom i slobodom i imaju vlastitu svrhu i važnost postojanja.
Napominje da je u svijetu u posljednjih 50 godina istrijebljeno čak 90 % velikih ribljih populacija te da je i naše Jadransko more u velikoj opasnosti od izlovljavanja, zagađenja i klimatskih promjena. Industrija proizvodnje riba u brojkama je najokrutnija po broju ubijenih jedinki svake godine. Tako je u Hrvatskoj 2017. godine ulovljeno i uzgojeno 83 318 tona ribe.
Kuharica je nastavak kampanje „Poštujmo naše more”, koju su Prijatelji životinja pokrenuli u suradnji s organizacijom Eurogroup for Animals. Nakon što su priobalnim gradovima i općinama poslali besplatne pripreme za edukativne natpisne ploče o zabrani pecanja na plažama, a trgovačkim lancima apel da u svojim trgovinama ne prodaju žive ribe i rakove za ljudsku prehranu, Prijatelji životinja postavili su u tridesetak gradova plakate s porukom „Ribe u moru, povrće na tanjuru. Morske životinje osjećaju bol kao i mi. Poštujmo njihov život i slobodu.”
Kuharica „Zelena jela za plavo more”, pokazuje da odabirom gurmanskih veganskih specijaliteta možemo konkretno i najučinkovitije utjecati na spašavanje života u morima i bolju budućnost za sva živa bića. J.Kn.
Možda ste propustili...

DUO HOJSAK & NOVOSEL OBJAVIO SPOT ZA NOVI SINGL

Poslušajte kako zvuče Gunsi uz tamburu i kontrabas

ZBOG NEZADOVOLJSTVA PROGRAMSKIM KRITERIJIMA

Iz Pule se povlači nagrada "Vedran Šamanović"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LJETNA PRODUKCIJA CHEERLEADING KLUBA MA&KO

Čak 130 plesačica izvelo je 17 sjajnih koreografija

2

ODRŽANA MANIFESTACIJA ‘’PEDALA, ŽLICA, TAMBURICA’’

Sjajna promocija zdravog
života i ljepota Slavonije

3

PJESME PODRAVINE I PODRAVLJA U PITOMAČI

‘’Podravina od cvijeća
tkana’’ dobila nagradu