Svijet
NAJPROMETNIJE ZRAČNE LUKE

Heathrow je tek sedmi aerodrom po broju putnika
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Najprometnija svjetska zračna luka, s više od 100 milijuna putnika, nalazi se u Atlanti

Londonska zračna luka Heathrow najprometnija je u Europi i mnogim bi se putnicima zbog stalne gužve mogla učiniti najprometnijom na svijetu. Ali nije tome ni blizu. Heathrow je sa 78 milijuna putnika godišnje tek na sedmom mjestu u usporedbi s drugim golemim svjetskim zračnim lukama.


Najprometnija zračna luka je Hartsfield-Jackson u Atlanti kojom godišnje prođu 104 milijuna putnika. Atlanta je već nekoliko godina zaredom vodeća po broju putnika u svijetu uglavnom zbog toga što se nalazi na sjecištu pravaca u unutarnjem američkom zračnom prometu. Hartsfield- Jackson ima pet sletnih ili uzletnih pista, dva terminala i 209 izlaza. Svakodnevno prihvaćaju više od 2500 dolazaka i odlazaka zrakoplova. Zračna luka ujedno je i dom najveće svjetske zrakoplovne kompanije Delta Air Lines.
Drugi najprometniji aerodorom je pekinški, kojim je prošle godine prošlo 95,8 milijuna putnika, a treći je Dubai s 88,2 milijuna. Slijede ih tokijska zračna luka Haneda s 85,4 milijuna i Los Angeles s 84,6 milijuna. Ispred Londona je još i čikaška zračna luka. Ovaj bi se poredak, međutim, uskoro mogao promijeniti jer se u svijetu gradi nekoliko megaaerodroma, poput novog pekinškog i istanbulskog, koji će imati kapacitete primiti i veći broj putnika od navedenih. Nakon što pekinški aerodrom bude pušten u promet, mogao bi se vratiti na tron koji je prije pojave Atlante držao puna dva desetljeća.
Druga najprometnija europska zračna luka je Zračna luka Charles de Gaulle u Parizu, na trećem je mjestu Frankfurt, dok je četvrti Istanbul. Povećanje u zračnom prometu zabilježio je i najprometniji hrvatski aerodrom – Zračna luka Franjo Tuđman – koji je prošle godine prvi put premašio brojku od tri milijuna putnika.
Iako je po broju putnika daleko iza Londona, Pariza, Frankfurta i Istanbula (ispod 50 milijuna), prema ocjenama putnika najbolja zračna luka smjestila se sjeveroistočno od bavarske prijestolnice Muenchena. Putnici ističu brzinu, čistoću, ljubaznost osoblja i čudesna arhitektonska dostignuća. Na drugom je mjestu zračna luka Zuerich, koja je dom Swiss International Air Lines. Putnicima koji ovdje ostaju duže, zračna luka nudi mogućnost najma bicikla.M.Bugarić/H
104

milijuna putnika godišnje prošla su kroz zračnu luku u Atlanti
78

milijuna putnika lani je prošlo kroz Heathrow
Drugi najprometniji aerdorom je pekinški, kojim je prošle godine prošlo 95,8 milijuna putnika
Možda ste propustili...

NEDIPLOMATSKI POTEZI DAČIĆA U UN-U

Vrijeđa kolege i širi lažne teorije zavjere

AI WEIWEI POSJETIO OSNIVAČA WIKILEAKSA

Assangeu se zdravlje pogoršava

ŠOKANTNI PODATCI UJEDINJENIH NARODA

Dvije milijarde ljudi nema pitku vodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana