Svijet
NAJPROMETNIJE ZRAČNE LUKE

Heathrow je tek sedmi aerodrom po broju putnika
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Najprometnija svjetska zračna luka, s više od 100 milijuna putnika, nalazi se u Atlanti

Londonska zračna luka Heathrow najprometnija je u Europi i mnogim bi se putnicima zbog stalne gužve mogla učiniti najprometnijom na svijetu. Ali nije tome ni blizu. Heathrow je sa 78 milijuna putnika godišnje tek na sedmom mjestu u usporedbi s drugim golemim svjetskim zračnim lukama.


Najprometnija zračna luka je Hartsfield-Jackson u Atlanti kojom godišnje prođu 104 milijuna putnika. Atlanta je već nekoliko godina zaredom vodeća po broju putnika u svijetu uglavnom zbog toga što se nalazi na sjecištu pravaca u unutarnjem američkom zračnom prometu. Hartsfield- Jackson ima pet sletnih ili uzletnih pista, dva terminala i 209 izlaza. Svakodnevno prihvaćaju više od 2500 dolazaka i odlazaka zrakoplova. Zračna luka ujedno je i dom najveće svjetske zrakoplovne kompanije Delta Air Lines.
Drugi najprometniji aerodorom je pekinški, kojim je prošle godine prošlo 95,8 milijuna putnika, a treći je Dubai s 88,2 milijuna. Slijede ih tokijska zračna luka Haneda s 85,4 milijuna i Los Angeles s 84,6 milijuna. Ispred Londona je još i čikaška zračna luka. Ovaj bi se poredak, međutim, uskoro mogao promijeniti jer se u svijetu gradi nekoliko megaaerodroma, poput novog pekinškog i istanbulskog, koji će imati kapacitete primiti i veći broj putnika od navedenih. Nakon što pekinški aerodrom bude pušten u promet, mogao bi se vratiti na tron koji je prije pojave Atlante držao puna dva desetljeća.
Druga najprometnija europska zračna luka je Zračna luka Charles de Gaulle u Parizu, na trećem je mjestu Frankfurt, dok je četvrti Istanbul. Povećanje u zračnom prometu zabilježio je i najprometniji hrvatski aerodrom – Zračna luka Franjo Tuđman – koji je prošle godine prvi put premašio brojku od tri milijuna putnika.
Iako je po broju putnika daleko iza Londona, Pariza, Frankfurta i Istanbula (ispod 50 milijuna), prema ocjenama putnika najbolja zračna luka smjestila se sjeveroistočno od bavarske prijestolnice Muenchena. Putnici ističu brzinu, čistoću, ljubaznost osoblja i čudesna arhitektonska dostignuća. Na drugom je mjestu zračna luka Zuerich, koja je dom Swiss International Air Lines. Putnicima koji ovdje ostaju duže, zračna luka nudi mogućnost najma bicikla.M.Bugarić/H
104

milijuna putnika godišnje prošla su kroz zračnu luku u Atlanti
78

milijuna putnika lani je prošlo kroz Heathrow
Drugi najprometniji aerdorom je pekinški, kojim je prošle godine prošlo 95,8 milijuna putnika
Možda ste propustili...

NE ISKLJUČUJE NI JEDNU OPCIJU

Trump razmatra opcije oko Venezuele

SREDIŠNJE IZBORNO POVJERENSTVO

Potvrđeni zastupnici za Dom naroda BiH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EU IM JE KRIV ŠTO NE ISPUNJAVAJU OBAVEZE?

RS prijeti da će spriječiti put BiH u Europsku uniju

2

PARLAMENTARNI ZASTUPNIK LISTE MARJANA ŠARCA

Ostavka zastupnika zbog "krađe sendviča"

3

NE ISKLJUČUJE NI JEDNU OPCIJU

Trump razmatra opcije oko Venezuele