Sport
PRIJELAZNI ROK U GRADSKOM VRTU

Otišli nositelji igre, a dovedeni oni koji bi to trebali postati
Objavljeno 4. rujna, 2018.
Prometno je bilo ovog ljeta, a klub je transferima zaradio znatan dio godišnjeg proračuna

Iza NK Osijek još je jedno vrlo prometno ljeto kada je u pitanju prijelazni rok. U Gradski vrt stiglo je devet novih igrača, ali ovaj put bilo je gužve i u drugom smjeru. Šest igrača koji su bili dio rostera prve momčadi napustilo je svlačionicu preko transfera ili posudbi, a zbog raznih drugih okolnosti, poput isteka posudbe, raskida ili isteka ugovora, otišlo je još pet igrača, dakle ukupno 11.


Ovog ljeta ostali su bijelo-plavi bez četiri igrača koja su u protekle dvije godine bili standardni prvotimci, a neki od njih bili su i među najboljim igračima kojima je raspolagao Zoran Zekić. Riječ je o kapetanu Borni Barišiću, koji je došao do razine kada je trebao novi iskorak i izazov u karijeri pa je njegov odlazak ovog ljeta bio planiran od kluba i očekivan. Iznenađenje je transfer Erosa Grezde, koji je svakako još imao što reći u HNL-u, a Gradski vrt napustio je nakon samo godinu dana. No okolnosti su bile takve da NK Osijek jednostavno nije imao alat kako ga zadržati (fiksna odštetna klauzula), a i sam je igrač bio vrlo odlučan u želji da napusti Gradski vrt. Na njima dvojici Osijek bi trebao zaraditi više od pet milijuna eura, a krug onih na kojima je osječki prvoligaš ostvario čisti profit zatvara Mateo Barać, koji je otišao u redove bečkog Rapida. Od prvotimaca više nema ni Benedika Mioča, koji je na posudbi Akademiji Puskas jer je procjena bila da i on treba novi izazov u karijeri.

Odbijali su ponude

Financijski gledano, NK Osijek napravio je odličan posao jer je transferima priskrbljen znatan dio godišnjeg klupskog proračuna.
- Mislim kako smo na izlaznim transferima napravili odličan posao. Ni jedan od njh nije napravljen iz nekakve nužde, nego su bili planirani. Mateo Barać imao je ponuda već prošlog ljeta, za trasnfer Borne Barišića bili smo spremni. Jedino je Eros Grezda otišao izvan našeg plana i nekih želja koje smo imali. Planirali smo ga zadržati još najmanje godinu dana, ali s obzirom na klauzulu koju je imao u ugovoru i njegovu želju za odlaskom, nismo imali izbora. Ponuda za naše igrače bilo je još. Tijekom ljeta odbili smo ponude za Škorića i Hajradinovića, a posljednjeg dana prijelaznog roka i za Mudražiju. Ne radimo ništa na pamet, nego pažljivo pripremamo svaki transfer. Za sve igrače koje smo ovog ljeta pustili imali smo spremne i doveli adekvatne zamjene, a u tome sam imao važnu pomoć našeg glavnog skauta Marina Skendera - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.
Izraženo u brojkama, Osijek je ovog ljeta dobar otprilike 5,5 milijuna eura. Napravljeno je transfera za oko šest milijuna eura, a na nove igrače potrošeno je oko 400.000. Uza sve to, osječki klub ponašao se i odgovorno kada su u pitanju godišnja primanja igrača, jer nije probio postavljene granice.
- Jesmo li ostvarili sve svoje želje oko dovođenja igrača ovog ljeta? Jesmo i nismo. Doveli smo zamjene za igrače koji su otišli, doveli smo i ono što nam je, prema našim procjenama, bilo deficitarno, ali nismo uspjeli dovesti baš sve igrače koje smo htjeli. Bilo je poslova koje nismo uspješno završili, najčešće zbog iznimno visokih odšteta koje su klubovi postavljali, ali ne znači da smo od tih igrača odustali. Bit će još prijelaznih rokova - priča Petrović pa dodaje:
- Važno je naglasiti kako nismo povećali izdatke za plaće, ostali smo u svojim okvirima, a nikako ne smijemo zaboraviti da smo krenuli u kapitalnu investiciju izgradnje novog stadiona i kampa. Sve to ima velikog utjecaja na naše aktivnosti na tržištu.
Uglavnom, novcem od transfera ostvarenih ovog ljeta osječki si je prvoligaš osigurao nastavak mirnog i kvalitetnog života, kakav ima od dolaska novih suvlasnika Ivana Meštrovića i Lörinca Mészárosa.
Dosta posla za Zekića

Dakle, 11 igrača je otišlo, a devet došlo pa sad tek treba vidjeti kako će se sve te velike migracije odraziti na rezultat i ambicije bijelo-plavih. Za trenera Zorana Zekića to nije idealna situacija jer će trebati krenuti u ozbiljnu rekonstrukciju momčadi. Ipak, važno je da materijal postoji, a Zekić je već dokazao kako zna i može razvijati igrače. Uspio je od Borne Barišića, čija je karijera s odlaskom u Dinamo stagnirala, napraviti reprezentativni materijal, Barać je od anonimnog drugoligaškog igrača stigao do toga da se za njega zanimaju klubovi iz Europske lige, a Grezdu i Bočkaja u Lokomotivi su otpisali, a obojica su se u Osijeku preporodila. Tim putem ide Robert Mudražija, pa se slično očekuje na razvojnom planu i od mlađih igrača koji su ovog ljeta stigli na posudbe.
- Od Gutija, Hentyja i Janže očekujemo da se prometnu u nositelje naše igre, a kada smo radili na ulaznim transferima, vodili smo brigu i o dugoročnoj kadrovskoj strategiji. Zbog toga smo se odlučili na određeni miks iskustva i mladosti. Spomenuta su trojica to iskustvo, tu je i Kamenar, za kojeg očekujemo kako će biti pravo pojačanje, a ostali su mlađi. Od njih četvorice očekujem da će se bar dvojica nametnuti odmah za prvu momčad, a za ostalu dvojicu da će se to dogoditi za određeno vrijeme. Vjerujemo u rad našeg trenera Zorana Zekića i ti mlađi igrači, sigurni smo, kod njega će napredovati. Što se rezultatskih ambicija ove sezone tiče, one nisu promijenjene niti će biti manje nego dosad. Naša je intencija napraviti bolji rezultat nego prošle sezone - zaključio je Alen Petrović, prvi čovjek sportske operative osječkog prvoligaša.
Kad su ti mlađi u pitanju, prema trenutačnim procjenama, Marijan Ćavar najbliži je udarnoj momčadi, a s obzirom na nedostatak ofenzivaca zbog ozljeda ili bolesti lako je moguće kako će brzo priliku dobiti i Timo Savitsky. Stjepan Radeljić igra za drugu momčad, a nije isključeno da će se kroz nju pokušati nametnuti i Roger M‘Pinda. Uglavnom, operativa je svoj dio posla završila, a sad je na treneru Zoranu Zekiću da od toga što je dobio pokuša napraviti jaču momčad negoli ju je Osijek imao.
Dalibor Dalibor
promet
OSIJEK JE DOVEO DEVET NOVIH IGRAČA
DOŠLI
Karlo Kamenar (Rudeš), Ivica Ivušić (Olympiacos), Stjepan Radeljić (Stuttgart II), Ezekiel Henty (Akademija Puškas, posudba), Erik Janža (Vikorija Plzen), Guti (Jagiellonia), Roger M‘Pinda (Juventus, posudba), Marijan Ćavar (Eintracht Frankfurt, posudba), Timo Savitsky (Caen, posudba)
Zoran Zekić

trener NK Osijek

Puno je promjena bilo u svlačionici ljetos, pa će nam trebati malo vremena da sve sjedne na svoje mjesto. Zbog toga će nam ova stanka u prvenstvu baš dobro doći.
6

milijuna eura otprlike je zaradio Osijeka na ljetnim transferima
400

tisuća eura potrošlili su bijelo-plavi na nove igrače
OTIŠLI
Mateo Barać (Rapid Beč), Borna Barišić (Rangers), Eros Grezda (Rangers), Benedik Mioč (Akademija Puškas, posudba), Goran Milović (istek posudbe), Nikola Jambor (kraj posudbe), Borna Žitnjak (Kustošija), Andrej Šimunec (Inter Zaprešić, posudba), Vojnović (raskid ugovora), Matas, Lesjak (istek ugovora)
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana